Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 2 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Български поети: Константин Павлов
Автор на подборката: Рада Александрова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Посрещаме нощта с младата певица и актриса Марина Кискинова – един от най-ярките изпълнители на българската поп-сцена. Марина е завършила НАТФИЗ в класа на Стефан Данаилов, а от няколко години заедно с Део е водещ на предаването "Спорт тото" по БНТ. В годината, в която отбелязваме 100 години от рождението на Стоянка Мутафова ще си спомним за голямата наша сатирична актриса. Ще чуем нейни спомени, свързани с едни от най-емблематичните й роли в сатиричния театър.
В диалог

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз концерт
водещ: Маргарита Заберска.
The Standart е албум на мъжкия вокален секстет Take 6 от 2008 год.
В него си партнират с величия от световния джаз като Джордж Бенсън, Тил Брьонер, Ал Жаро, Рой Харгроув, Майлс Робъртсън, Брайън Макнайт. Освен авторски композиции изпълняват популярни джаз стандарти и евъргрийни на Бен Бърни, Мишел Льогран, Нат Кинг Кол, Майлс Дейвис, Джордж Гершуин, Джеръми Лъбък, Куинси Джоунс, Ела Фицджералд.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Средна Азия – Узбекистан, Киргизия и Таджикистан, в изпълнение на местни групи за автентичен фолклор.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на пиринския певец Костадин Гугов.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Една нощ на върха", по индийска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приключенията на Джими и Алфред" от Михаил Казаков – 8 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: За леля Мария, свещите, иконите и надеждата за пристъпващите в храма.
• За сцените, пътищата и живота: 35 години джаз и демократични промени с Александров Рагтайм бенд-ARB и създателя му Румен Александров.
• Наградите "Златен будилник" – репортаж.
• Разговорът: Генетиката като ключ към персонализираната медицина и пълноценен живот за поколенията – с д-р Теодор Тодоров, молекулярен биолог-генетик в Лабораторията по медицинска генетика и молекулярна биология на УМБАЛ Лозенец.
• Времето на редактора: При будителите в Мало село.
• Lege Atris
- Здравен бюлетин
- Репортаж на кор. на БНР във Велико Търново Здравка Маслянкова - Общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица търси осемнадесет лекари.
- Тема с продължение: В очакване на решението на политиците за разширяване на списъка на ентералните храни – интервю с Аделина Банакиева, доброволец, социален активист от сдружение "Общност МОСТОВЕ", член на работната група към МЗ за медицински храни, която бе създадена със заповед на министъра на здравеопазването Асен Меджидиев  
- Детска кардиология – интервю с проф. Анна Кънева, детски кардиолог, отдаден 40 години на професията и мисията  

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• P.I.F. представят за първи път в София "Оставам тук" – концерт-спектакъл с нови песни, които до сега не са присъствали в репертоара на групата;
• Алек Кирев е готов с новия си албум "Гравитация" - вторият в неговата самостоятелна музикална кариера;
• Пламена Костова записа две песни, в които е автор на музиката и текста - "Нова реалност" и "Солена мечта";
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Нова българска пиеса "Анна. Допълнена реалност. Репетиция" с премиера в София. Гостува екипът на спектакъла – Катя Петрова, Линда Русева, Тита Димова-Вантек и драматурга Майя Праматарова, автор на пиесата в поредицата "Моментна снимка".
• Режисьорката Тея Сугарева-Савова за премиерния спектакъл "Момчето от последния чин" от Хуан Майорга в Благоевградския драматичен театър "Никола Вапцаров".
• Драматичен театър "Гео Милев" - Стара Загора гостува на софийска сцена със спектакъла "Сън в лятна нощ" от Уилям Шекспир. Разговор с режисьорката Елена Панайотова.
• Изкуствоведът Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия представя новоизлезлия каталог, посветен на 120-годишнината от рождението на големия български художник и скулптор Любомир Далчев.
• Млади български художници. Изложба "Обстоятелствата, които създаваме, са тези, които ни променят" на скулптора Мартиан Табаков в галерия "Васка Емануилова" при Софийска градска художествена галерия.
• Пианистката Дора Делийска гостува на Плевенската филхармония със своя музикален проект "Метаморфози". Покана за концерта с диригент маестро Найден Тодоров, директор и главен диригент на Софийската филхармония.  

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
водещ: Калина Томова
Представяне на най-новия албум на пианистката Анжела Тошева, озаглавен "Следи", със записи, осъществени в Българското национално радио.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Историята се е отнесла немилостиво с някои, да не кажем с повечето известни български писатели след Освобождението. Кой пада като герой през многото войни, като Димчо Дебелянов, кой става жертва на политически борби - като Гео Милев, кой е убит случайно, но вследствие  на мракобесен тероризъм като Алеко Константинов.
Но гримасата на историята срещу писателите има и други измерения – следенето, заточенията, доносничеството,  досиетата. Фани Попова-Мутафова, известната ни историческа писателка, съпруга на Чавдар Мутафов, е следена изкъсо от ДС след 9 септември. Била ли е тя действително привърженик на Третия райх, можем ли да наречем убежденията й фашистки? И ако да – то не следва ли все пак да се отграничи талантът на писателя от политическите му убеждения? За Фани Попова-Мутафова разговаряме с литературния изследовател Катя Кузмовова-Зографова, автор на новата книга "Фани Попова-Мутафова – житие и страдание". Участва в разговора както за писателката, така и за феномена на репресиите срещу писатели журналистът Тони Николов – гл. редактор на портал "Култура", включва се и проф. Пламен Дойнов, ректор на НБУ, автор на многочислени изследвания за наши писатели, попаднали под лупата на ДС.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
Театърът зад завесата
1 първи епизод: "Срещи на петия етаж"
Какво се крие зад завесата на един театър - техническите служби, които са част от производството на спектакъла. На петия етаж в Народния театър са разположени гардеробите на действащите пиеси, шивашките ателиета и музея.
Заедно с Катя Пейчинова "разглеждаме" музейните реликви на гардероба, а Екатерина Павлова разкрива тайните на бързото преобличане между две сцени по време на представление. Отговорникът на шивашкото ателие Снежана Папазова, чиито ушити костюми постоянно се номинират за "Аскеер" признава, че в театъра няма невъзможни неща за хората, които могат да мечтаят.
И още... Румяна Василева от музея на Народния театър за ремарките в червено, направени от самия дядо Вазов и за креслото в златно-жълто, което никога не се продава на зрителите.
Поредицата "Театърът зад завесата" от предаването Радиоенциклопедия се подготвя със съдействието на Народния театър "Иван Вазов".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Призракът още е тук
Витае ли все още в колективната ни памет призракът на близкото минало и какво можем да правим с него? Как изглеждат паметниците на тоталитарния режим в погледа на един "външен човек"? VR призраците на френския визуален артист Мич Мрезунек имат да ни кажат нещо важно за начина, по който преработваме собственото си историческо наследство. Мич Брезунек и проф. Евелина Келбечева ни срещат с проекта "Ghost".
• Моята история, моята тема: за поезията като летен хит и пребиваването между два езика разказва Петя Хайнрих – поет на месец ноември в Столична библиотека.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Колорит и многообразие от западната част на Колумбия - хорово и солово афроколумбийско пеене, почти задължителната маримба (културна емблема на този район) и характерни за района ударни с богат, тембрист звук, в традиционните стилове бамбуко виехо, курулао и панго. Участват - етнопроектът "Рио Мира", който се е изявявал с успех и тук, в България (на сцената на МФФ в град Велико Търново), и прекрасни формации за автентичен фолклор - "Групо Найди" и "Групо Гуалахо" от Кали, и "Групо Сокавон" от малкото, но много музикално градче Тимбики.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
Представяне на компилация от Музикалния фестивал в Люцерн, състоял се от 8 август до 11 септември тази година.
Ще прозвучат произведения от Кайхосру Сорабджи, Пер Норгоор, Томас Адес, Бетина Скшипчак, Витолд Лютославски и Дитер Аман.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• На 5 ноември в рамките на 19-то издание на Фестивала за Ума, Тялото и Духа "Свободата да бъдеш" ще се състои представянето на книгата "Малахитовата гора" на Мартин Иванов, а премиерата на музикалния албум "Малахитовата гора" ще бъде на 30 ноември в Sofia Life Club. За проекта, предизвикателствата, които отправя към читателите/ слушателите и пътя като метафора ще говорим в студиото на "Аларма" с автора Мартин Иванов.
• А сега внимавайте: информация 19-ия студиен албум на Scorpions "Rock Believer".

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ: Мануела Манчева
Впечатляващи гостувания на хорове и вокални ансамбли от Гърция, Румъния, Австрия, Германия и Великобритания на българска сцена.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 14 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Валери Петров от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Георги Гълов, Весел Цанков от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 13.06.24 в 08:20

Четвъртък, 13 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Валери Петров от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Лоренсо Моя - талантлив млад фламенко пианист с прект с перкусиониста на Пако де Лусия и специални гости, други сайдмени на гения,..

публикувано на 12.06.24 в 08:25

Сряда, 12 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Валери Петров от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев В полет (част 1): Хидроплани, монголфиери, аероплани (дори от хартия) – спомени за стари самолети (Бялата Каравела на Юг Офре) и..

публикувано на 11.06.24 в 16:29

Вторник, 11 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Валери Петров от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финал на мини-поредицата за Чик Кърия – отново с My Spanish Hearth, както и музикантите, отбелязали раздялата ни с него на нарочен..

публикувано на 10.06.24 в 09:30

Понеделник, 10 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Валери Петров 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Блусът и причудливите му, но автентични форми по широкия свят – от Нова Зеландия до Япония, от Словения до Мавритания, от Австралия до Швейцария. Във втората част на предаването слушаме премиерно за..

публикувано на 09.06.24 в 08:55