Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Ковач в София на 3 ноември за рождения ден на "Аларма Пънк Джаз"

За легендарния новосадски музикант и неговия квартет ще открият българските инструментални формации Ambient Folklore и Space Trio. Всички закупени билети за обявеното преди година издание важат без презаверка

Борис Ковач
Снимка: Нада Жганк

Най-сетне трижди отлаганият софийски концерт на световноизвестния композитор на нова музика и саксофонист на Войводина Борис Ковач и неговия New Ritual Quartet ще се състои на 3 ноември, четвъртък, в "София лайв клуб" като част от честванията на 14-ия рожден ден "Аларма Пънк Джаз", концертната серия на вечерното предаване за култура "Аларма" на програма "Христо Ботев". Поради специфичната международна обстановка и неколкократно променяните Ковид-протоколи през цялата 2021 и началото на 2022 се наложи голямото събитие на няколко пъти да бъде пренасрочено, но нека вземем позитивите от цялата ситуация – програмата за 3 ноември ще е още по-богата, ще включва както избрани произведения от камерната музика на Ковач и нови аранжименти на познати, но и на никога несвирени пред публика произведения от периода на неговите театрално-джазови формации LaDaABA Orchest и La Campanela, така и съвсем нови творби, родени през последната година.

Борис Ковач (1955, Нови Сад) е композитор, саксофонист и мултимедиен артист от провинция Войводина, Сърбия. Създател е на музикалните формации Ritual Nova Ensemble (прероден днес, четвърт век по-късно, като New Ritual Quartet), LaDaABa Orchest и La Campanella, както и на Музикалния театър "Огледало" в Нови Сад. Записва музиката си в домашното си студио Kachara в селцето Буковац над Петроварадинската крепост. Уникалното му творчество носи духа на мултиетническата Войводина и включва театрална, филмова и съвременна камерна музика, квази-танга и валсове, деликатно вмъкнати фолклорни елементи, пърформънс на границата между музиката и други сценични изкуства (особено програмата "Последното балканско танго") и съвместни проекти с композитори и инструменталисти като Стеван Ковач Тикмайер и Давид Йенгибарян.

В София не сме го гледали от 2014г., а конкретно в "София лайв клуб" – от 2012, когато представи за пръв път на международна сцена програмата на импровизационното си дуо с арменския акордеонист Давид Йенгибарян. В настоящия момент го хващаме в съвсем нова творческа фаза – тъкмо след завършването на първия му документален филм като режисьор ("4 слънца и пиано", посветен за живота извън системата) и на албума с песни по произведения на Пабло Неруда, Рилке и Блейк "Garden Of Love" (съвместно с живеещия в Мелбърн певец Йосип Томич и с израелския контрабасист Дани Мор). А ето какво разказва за дългогодишното си познанство с Борис Ковач един от най-старите му приятели от България.

Преди неговия квартет на сцената на "София лайв клуб" с кратки 30-минутни сетове ще излязат две емблематични български инструментални формации – Space Trio и Ambient Folklore.

Автор на плаката: Ивайло НиколовSpace Trio е създадено от легендата на съвременната импровизирана музика у нас Георги Ангелов (перкусии), Живко Братанов (пиано) и Васил Хаджигрудев (контрабас). Имат един издаден албум за португалския авангарден лейбъл Creative Sources, a тази есен бяха и първата българска формация, поканена да участва на фестивала "Джаз край Вардара" в Македонската филхармония. Васл Хаджигрудев е състудент на Лав Ковач, сина на Борис Ковач и дългогодишен барабанист на всичките му групи, и двамата свирят заедно в триото "ХаКо" (от ХАджигрудев и КОвач), пост-джаз квартета Zemljani и експерименталното дуо "Схимник". Васил е и българският участник в екипа на новосадския лейбъл за съвременна музика и авангарден джаз HORZ, основан от Лав Ковач.

Ambient Folklore e нова инструментална реинкарнация на познатото трио за средновековна музика със същото име. В основата са Петър Делчев от "Исихия" и "Кайно йесно слонце" (еллектрифицирано хърди-гърди) и Евгени Чакалов (електрическа баритонова китара). През 2021г. към тях се присъединяват още Юлия Узунова от "Кайно йесно слонце" (калвишни и саунд дизайн) и Петър Тодоров от "Ирфан" (електрически перкусии). Творчеството им е на границата между фолклора, пост-рока и съвременната музика и предлага богата палитра от мелодии и звукови текстури, едновременно сродна на предишните групи на членовете на квартета и съвсем нова като звук и концепция. Ambient Folklore стоят еднакво добре на сцена и с атмосферични дроун-ембиънт проекти като Leaver, с които беше първият им концерт в Дома на киното през 2020г., и с инди-фолк герои като Tapi Project от Гуджарат, с които свириха заедно това лято. На 3 ноември "Аларма Пънк Джаз" ще ги постави в една съвсем нова среда… или пък не чак толкова нова: нека си припомним, че като член на "Исихия" Петър Делчев вече е свирил с Борис Ковач на една сцена – преди цели 20 години във Военния клуб.

Програмата за вечерта като часове е следната:

19.00ч. – отваряне на вратите на клуба

20.15ч. – Space Trio

20.50ч. – Ambient Folklore

21.40ч. – Борис Ковач и New Ritual Quartet

А рожденият ден продължава и на следващата вечер – петък (4 ноември) от 21.00 ч. в клуб "Сингълс" (отново в НДК, но на вход А4) – с авангардния джаз квинтет KUHN FU (Холандия-Германия-Турция-Аржентина-САЩ-Великобритания-Израел), в който навремето свиреше и Лав Ковач, а още по-рано, преди десетилетие, и Стефан Горанов.

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Златомир Фунг: Музиката е толкова безкрайна, че ако си любопитен, винаги има какво да научиш

Едва на 24 години Златомир Фунг продължава да удивява публиката с безграничната си виртуозност и изключителна чувствителност. Като резидентен артист с Кралския филхармоничен оркестър през сезон 2023/24 Фунг се подвизава в Cadogan Hall в Лондон и обикаля Обединеното кралство с оркестъра. Акцентите в Северна Америка и Азия включват дебюта на Фунг с..

публикувано на 12.05.24 в 16:55
Борис Христов в ролята на Борис Годунов

Фестивал "Гласът на Борис Христов" представя изкуството на изключителния певец

Общество "Борис Христов" ще представи в две различни локации Аулата на Софийски университет и Руски културно-информационен център в периода 13 май - 18 май шест последователни прожекции, които обхващат изкуството на изключителния певец Борис Христов в областта на операта, месата и камерната песен. Ще бъдат представени над 191 аудио и видео записи от..

публикувано на 11.05.24 в 18:35

Директно от Ню Йорк – шедьовърът на Пучини "Мадам Бътерфлай"

Пролетните изпълнения на "Мадам Бътерфлай" на Пучини събират сопраното Асмик Григорян и тенора Джонатан Тетелман, двама вълнуващи певци, които правят големи дебюти на сцената на Метрополитън този сезон. Възхвалявана като "един от най-яростните драматични таланти" от The New York Times, литовското сопрано Асмик Григорян пристига в Метрополитън този месец..

публикувано на 11.05.24 в 08:05
Мила Павлова и Аделина Александрова с студиото на програма „Христо Ботев“

Мила Павлова: Обичам да ми е интересно!

"Желязна ръка в кадифена ръкавица" – това е за мен Мила Павлова, която с изненадващи за привидната си крехкост сила и енергия успява да движи паралелно два елитни фестивала и дейността на един духов квинтет. Мила е идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на "Дни на музиката в Балабановата къща" – един "бутиков" пловдивски фестивал, който..

публикувано на 10.05.24 в 12:15
Виенски филхармоници в Музикферайн

Неделно матине на Виенските филхармоници в Музикферайн

На 25 февруари тази година под диригентството на Франц Велзер-Мьост Виенските филхармоници представиха в Музикферайн, Виена, втората концертна програма за предстоящото турне през март в САЩ: един концерт с музиката на Паул Хиндемит, Рихард Щраус, Арнолд Шьонберг и Морис Равел, блестящо реализиран и много горещо аплодиран. Музикалният предобед беше..

публикувано на 10.05.24 в 11:05