Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Станкова преплита нишки в търсене на красота повече от 25 години

Даниела Станкова е майстор на художествено плетиво. В “Нашият ден“ тя говори за създаването на изкуство от вече видяното в заобикалящата ни среда, но и за намирането на нови проявления и форми, както и за грешките и тяхната непоправимост. Красотата, онази малка частица, която носи наслада и удоволствие за сетивата ни. Красотата в търсенето на развитие и съвършенство.

Повече от 25 години Даниела преплита нишки в търсене на красотата.

“Това, което ме вдъхновява, винаги е било красотата във всичките нейни проявления и форми. Като всеки творец и аз имам периоди, в които не ми се занимава с това, което правя. Но това, което винаги ме е изтегляло от такива състояния, е красотата. Нещо, което може да ме обърне в посока на творчество“, разказва тя в ефира на “Нашият ден“ и допълва:

“Хората са различни. Едни се интересуват и проявяват по-голямо внимание и интерес, други не толкова. Интерес имат и децата, които не рядко имат желание да им покажем и да опитат сами с ръчичките да направят това, което виждат, че умеем“.

За всеки майстор е важно да има на кого да предаде опита си

“Неотдавна едно момиче в десети клас ме потърси с желание да ѝ покажа как се плете на една кука, защото си беше харесало модел на кукличка и искаше да я изплете само. Тя беше доста сръчно дете и започна. Желанието ни е не просто да съхраним занаята, а да покажем, че има приложение в наши дни“, посочва още тя.

“Пътят на душата“

“Пътят на душата“ е името, което Даниела дава на едно от своите творения.

“Това е един модел, който е роден от мен, абсолютно творчески. Това е едно пано. Дал съм му името “Пътят на душата“, неговата поява се роди след загубата на скъп за мен човек. В случая изобразява човешката душа, която е толкова многолика и цветна. Това е животът на човек, който е пъстър и цветен“,  разказва тя в “Нашият ден“ за смисъла на творбата.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: Личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На път към Черни връх

129 години от основаването на Българския туристически съюз

Преди 129 години на Черни връх е основан Българският туристически съюз от Алеко Константинов. За заветите на Щатливеца  и бъдещето на планинския туризъм в България разговаряме с Лъчезар Лазаров – изпълнителен секретар на БТС. Организираното туристическо движение цели участниците в него да опознават България, като същевременно култивират в..

публикувано на 27.08.24 в 09:57
Най-малко двама души са били убити при руски ракетен удар по цивилна града в Кривой Рог.

Втора поредна нощ на руски удари с дронове и ракети в Украйна: Нови атаки по критична инфраструктура

За втора поредна нощ руската армия осъществява масирана атака срещу Украйна с ракети и дронове. Вчерашният ден бе белязан от удари по енергийни съоръжения и критична инфраструктура в най-малко 10 региона на страната. Ракетен удар в град Кривой Рог доведе до смъртта на двама души. Съединените щати осъдиха действията на Русия, като президентът Джо Байдън..

обновено на 27.08.24 в 09:48
Снимка: naukamon.eu

Българският минен сектор пред предизвикателствата на Зелената сделка

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" гостува доц. Иван Митев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара. След професионалния празник на работещите в минната и добивната индустрия той представя равносметка на случилото се през изминалата година и обсъжда предизвикателствата, които Зелената сделка и Европейският..

обновено на 26.08.24 в 11:13
Цар Борис III

Избрано: Кой имаше полза от смъртта на царя?

В лятната поредица на "Terra Култура" припомняме едни от най-интересните интервюта, прозвучали в ефира на предаването. Един от тях е този с журналистката Сима Владимирова, която говори за последните дни на цар Борис Трети. Разговорът представя последните дни от живота на цар Борис III и разглежда възможните причини за неговата смърт през август 1943..

обновено на 26.08.24 в 09:24
Никола Даскалов

Отзвук от Деня за почит към жертвите на тоталитарните режими

В края на миналата седмица отбелязахме Деня за почит към жертвите на тоталитарните режими, чието официално име в България с решение на парламента ни от 2009 г. е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им . Когато говорим за Пол Пот и..

публикувано на 26.08.24 в 09:09