Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 5 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева и Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.
• Еди Ведър с нов албум – "Earthling" 2022.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Прогресив рок – "Porcupine Tree" и техния (за съжаление тематично актуален) "The Incident" 2009 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Недялко Недялков, Ивелина Димова, Банко Минчев и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в карловското село Бегунци.
Жители на селото разказват за  историята и настоящето на населеното място, за читалището и неговите дейностите, за поминъка, младите хора, делниците и празниците.  

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Виолета Димитрова
• В радиосъстезанието "Златната ябълка" гостуват деца от 129 ОУ "Антим I" в град София;
• Любопитно за каракалите – животни, определяни като едни от най-красивите котки в света;
• История на изкуството за деца: ще ви отведем до ирландската катедрала "Свети Патрик" и ще ви разкажем за един древен танц.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Колко малко знаем?..." за собственото тяло и дух. Този въпрос ще разискваме с доайена на българските анатоми акад. Владимир Овчаров. Акценти: болката – сетивна или емоционална, при онкологични болести и при тежки травми, неврологични последици след Ковид, изводи от новите изследвания на мозъка, мускули и миокини, що е трансджендър идентификация? ”Акценти от седмицата” – психологична помощ при рак...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейни маршрути: ще ни отведат в село Ряховците, общ. Севлиево, където тази събота ще се проведе "Празник на зелето" и откъдето няма как да не научим и с някоя тайна "Семейна рецепта" за вкусна манджа със зеле.
• Домашен любимец: Люба Христова – един от организаторите на осмото издание на благотворителния базар "Шалче за чувалче", чиято кауза е да осигури храна и топлина за бездомни животинки.
• От другата страна: от Йоханесбург (ЮАР), разговор с психолога и психиатър д-р Антоанета Славова, която ще ни представи наскоро излязлата от печат нейна книга "Депресията: начин на употреба"
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гостуват семейство документалисти и продуценти – режисьора Ралица Димитрова и оператора Пламен Герасимов. С тях ще си поговорим за любовта, общия професионален път и откриването на интересните истории на всяка крачка.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
"Малки истории за големи музиканти" – забавни случки от живота на Жак Офенбах, Джоакино Росини и Рихард Вагнер.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Белослава Димитрова
Как се преподава литература днес? Кои са будителите на нашето време, които имат за задача да запалят в учениците любовта към четенето и литературата? Запознават ли се децата със съвременните писатели и книги? Все още ли най-важният въпрос остава: "Какво е искал да каже авторът?"
Какво биха искали да променят в учебния план и програма младите учители, избрали училищната среда за свой професионален път. На тези и други въпроси ще отговарят учителите Илиян Шехада, преподавател в НПМГ "Акад. Л. Чакалов" и Катерина Клинкова, преподавателка 134 СУ "Димчо Дебелянов".

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт "Златният кос"

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре "Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
водещ: Сибила Лилова
Джаз Фюжън
Джаз импровизации – Ал ди Меола
Китаристът Ал ди Меола в момента прави световно турне. През октомври известният джазмен имаше няколко концерта в Япония, а след това свири и в Австралия. Преди да замине за Япония, публиката в Хавай и в редица американски градове, сред които и Ню Йорк, имаха удоволствието да се насладят на музиката му. С днешна дата Ал ди Меола продължава да обикаля страни и континенти. Но има и друга причина да бъде днес част от ефира на програма "Христо Ботев".  Той е един от представителите на фюжън джаза – важна част от жанра, който тук в това предаване проследихме през последния месец.
Ал Ди Меола е джаз китарист, композитор и музикален продуцент. Едно от най-големите му постижения е колаборацията в "Friday Night in San Francisco" с Ал Ди Меола, Джон Маклафлин и Пако де Лусия, албум, записан в Сан Франциско през 1980 г. и издаден година по-късно. Именно той му осигурява огромна аудитория в световен аспект. Меола проучва различни жанрове, но като че ли най-популярни са творенията му в областта на джаз фюжъна, като често използва и латино елементи.

от 15.00 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
водещ: Божидар Любенов
Кокалянски Урвич – последната крепост на Шишмановци и Асеневци
Още през 1965 година български археолози започват да проявяват интерес към руините на късно средновековната крепост Кокалянски Урвич. Нейните останки са надвиснали над стръмния бряг над река Искър в Лозенската планина, на двайсетина километра от столицата, по пътя за град Самоков. Проф. Димитър Овчаров осъществява първите археологически разкопки на Цитаделата.
В студиото отново ни гостува археологът Филип Петрунов от НАИМ-БАН, този път заедно с художника-реставратор Илия Николов от ИЕФЕМ-БАН, които ще ни разкажат за най-новите разкрития на територията на крепостта.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• 4 октави в действие. Йълдъз Ибрахимова - перла в тазгодишното издание на "Пловдив Джаз фест" (4-7 ноември). Уникалната вокалистка ще получи наградата за цялостен принос към джаза послучай своята 70-годишнина.
• Честит рожден ден: Фриц Пупел на 78 години. Дългият път на немския китарист, композитор, продуцент, аранжор и издател - ярък представител на ост-рока, от родния Спортау до продуцентското кресло на група HIM в Хелзинки. Живот и жица в съставите "Луникс", "Сити", "Берлин Буум оркестра" и др., звукозаписната компания K & P Music и творбата "Наистина последната книга за Острок". След 50 години от появата на знаменития албум на "Сити" "До прозореца", групата преустановява концертна дейност.
• Популярната поредица "Легенды русского рока" представя заслужилия деятел на изкуствата и народен артист на Русия, вокалист, китарист, композитор, автор на рок опери и поет, гуру от години в "Гласът на Русия" Александър Градски и неговия ансамбъл "Скоморохи".
• Понякога те се завръщат...
- Владо Калембер събра легендарната формация "Сребърна крила" за римейк на класиката "Ана", записана със специалното участие на популярната челистка Ана Руцнер. Това е първата песен, изстреляла бандата към суперславата в края на 70-те в Източна Европа.
- Daleka Obala ("Далечен бряг") на нов глас. Музикантите от Далмация - една от най-популярните хърватски банди на всички времена и икони на 90-те, обявиха, че се реформират и започват да работят по седмия си студиен албум след 18 година творческо мълчание.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Епизод 480 – "Транзит до Астория"
Младите актьори Вероника Тодорова, Димитър Иванов и Калин Зафиров за проекта "Астория"

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Децата на Нонантола" от Маргарита Благиева

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Градът разказва истории: София и историята на нейните улици - разговор с фотографката Лиляна Караджова за това как се изследва един град и как се стига до историите, които се крият зад фасадите.
• Маршрути: Смилян – разказ за едно от най-старите селища в Средните Родопи.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Светлана Димитрова
Избрано от архива на предаването.
Спомен за тенора Димитър Дамянов – един от легендарните интерпретатори на ролята на Момчил от едноименната опера на Любомир Пипков.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25