Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 9 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Български поети: Вътьо Раковски
Автор на подборката: Рада Александрова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Посрещаме нощта с младата поетеса Теодора Тотева и актьорът Леонид Йовчев.
• Ще представим новата стихосбирка на Теодора "На сантиметър от чудото" – издание на "Жанет 45", ще поговорим за това как се раждат стиховете ѝ, какво я вдъхновява най-силно, как се променя поезията ѝ с израстването ѝ през годините. Ще обърнем внимание и на другите нейни занимания като журналист и сценарист.
• Актьорът Леонид Йовчев ще прочете избрани стихове както от новата стихосбирка, така и от "Преди тишината" – предишната нейна поетична книга, появила се през 2018 г.
• Тъй като на 9 ноември преди 49 години от този свят си отиде големият актьор Апостол Карамитев, в минутите след 1.40 часа слушателите ще могат да чуят последното негово интервю, дадено за българското национално радио, по повод 50-годишния му юбилей.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз концерт
водещ: Маргарита Заберска
Първа част от концерта на живо от джаз фестивала в Монтрьо, Швейцария през 1999 г.
С участието на Боб Джеймс, Били Килсън, Джеймс Джинъс, Марк Търнър, Кени Гарет, Нат Рийвс, Крис "Деди" Дейв, Шедрик Мичъл, Лари Карлтън, Кърк Уейлъм, Кевин Махогани, Майкъл Менсън, Рик Джаксън, Рик Браун, Бони Джеймс, Джордж Дюк.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и латино от Куба. Изпълнение - Клаве и Гугуанко, квартет "Патрия", "Оркеста Фаилде", "Афрокуба де Матансас" и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Георги Петров, Румяна Филкова, Младен Малаков, Пепа Гривова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Раците и морето", по филипинска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Княз и чума" от Николай Райнов – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: Алея на толерантността в град Стамболийски – разговор с кмета на общината Георги Мараджиев
• Бежанците, малцинствата и другите – актуални тенденции с доц. Алексей Пампоров.
• Кристалната нощ и стените, които не падат – с Цвета Николова, водеща на "Познати и непознати", и Максим Бенвенисти, дългогодишен председател на ОЕБ "Шалом".
• Разговорът: Френска рапсодия за България или как двама български лекари създават асоциация за културен обмен Art Gallery Constantin-France, която подкрепя талантливи творци от двете страни – с д-р Елена Радева-Николова в директно включване от Франция преди концерта в камерна зала "България" на 12 ноември с участието на музиканти от Парижката филхармония и Кралска опера Версай.
• Разговор с продължение: за предстоящия концерт на "Студио Мирикъл" – групата, създадена от хора с нарушено зрение, и музиката, която виждаме с душата си – разговор с Нели Стойчева, певица, музикант и автор на текстовете.
• Времето на редактора: 35-годишен юбилей и празник в иновативно средно училище по изкуства 144-то "Народни будители".
• Lege Artis
- Здравен бюлетин
- В месеца на мъжкото здраве – интервю с онколога проф. Асен Дудов.
- В гръцката столица Атина започнаха работа първите "здравни таксита" – частна услуга за превоз до болнично заведение. Шофьорите са обучени да оказват първа помощ. – кореспонденция на Катя Пеева.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• С новата си балада "Песен за теб" Иван Радуловски за пореден път доказва, че може да си модерен без да си комерсиален;
• Гриша Георгиев – GREESH с изкуство срещу битовизъм в новата си песен "Всичко в моите ръце";
• Пътуваме От Ню Йорк до София с "Margarita" – най-новата песен на Rada & Subject To Change;
• В съвместната инициатива на Музикаутор и БНР "Земя на таланти"  Ташо Колев представя песента "Day Job" на Jeremy?;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Отзвукът от българското участие на 59-ото издание на Венецианското биенале. Разговор с Ирина Баткова, куратор на проекта "Ето къде си" на художника Михаил Михайлов.
• "Разказът" на ателието по керамика и порцелан на Висшето училище за приложно изкуство в Прага. Гостуват дизайнерите на керамични обекти Милан Пекарж и Тереза Слукова, преподаватели в Ателието по керамика и порцелан в чешката столица по повод изложбата с избрани творби на студенти в Чешкия център в София.
• Премиера в театър "Българска армия": "Мизантроп" от Жан-Батист Молиер, режисьор Красимир Спасов. Разговор с актьора Владимир Матеев, изпълнител на главната роля.
• Ретроспективна изложба – икони и дървени скулптури на Георги Ненчев в столичната галерия "Пагане". Теодора Панайотова представя творчеството и експозицията в памет на художника.
• Изложба живопис на Евгени Колев в столичната галерия "Астри". Среща с художника.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водеща: Цветана Тончева
Хитови страници из опери на Джузепе Верди: "Силата на съдбата", "Набуко", "Ернани", "Риголето", "Трубадур" и "Травиата". Пеят и свирят световноизвестни хорове и оркестри, сред солистите са Борис Христов, Юси Бьорлинг, Робърта Питърс, Робърт Мерил, Джузепе Ди Стефано, Илеана Котрубаш, Пласидо Доминго, Анна Томова-Синтова.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Балканските войни – възторг и покруса за младата ни нация
Тъкмо през тези дни и месеци, но преди 110 години, България е била обзета от воински ентусиазъм, направил голямо впечатление на чуждите кореспонденти и дипломати у нас. Балканската война предизвиква у довчерашната рая изблик на могъщи страсти, компенсиращи спомените за вековни унижения. Българската армия, в съюз със сръбските, гръцките и черногорските части, воюва в Тракия и Македония с несъмнен успех. Османската империя се разпарчетосва още повече. На сушата, във въздуха и в морето българската армия добива важен военен опит и гради самочувствие.
Защо страната ни не успява да съхрани плодовете на военните си победи, как спойката между довчерашните съюзници се превръща в недоверие, неприязън и нова война? Каква е ролята на великите сили и на цар Фердинанд?
За епичните събития от тези години в новата ни история разговаряме с историка от СУ, професор Веселин Янчев, с историка и писателя-документалист Стоян Тачев, току-що издал тома с документи и автентични разкази за Балканките войни – "С нами Бог", и с журналиста и политолога Румен Дечев.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Михайлина Павлова
Театърът зад завесата
Втори епизод: Срещи в подземието
В подземието на Народния театър "Иван Вазов" е пълно с магьосници. Зад вратата, на която пише "Вход за външни лица забранен", е най-интересно, защото там се намират машините, които задвижват голямата сцена на театъра хоризонтално и вертикално.
Техник-механикът Стоян Знаменков споделя и за любимата си машина, която прави сняг.
Как се съчиняват декори, но по-скоро как се изпълнява поръчката на сценографа – споделя бай Кольо Статков от 40 години "добрия дух" на театъра и по съвместителство ръководител на железарското ателие.
Кои са обаче, "момчетата за всичко" – зад славата и зад сцената и как е възможно за един ден на четирите сцени на Народния театър да се строят и да се развалят по два пъти цели истории. За работата на сценичните работници разказват майсторите Драгомир Терзиев и Здравко Димитров.
Поредицата "Театърът зад завесата" от предаването Радиоенциклопедия се подготвя със съдействието на Народния театър "Иван Вазов".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Изкуството и неразказаните травматични истории – доц. Лилия Топузова, историк от Университета на Торонто, дава идейната основа и изследванията, на които стъпва инсталацията "Съседите: форми на травмата 1945-1989"
• "Когато момчето става мъж…" Казармата през "онези" 45 години" – за изложбата в Регионалния етнографски музей – Пловдив, разговор с автора ѝ етнолога д-р Илия Вълев.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Фолклорно многообразие от Словакия – автентична и обработена народна музика от различни райони на страната, уърлд, стари и нови градски мелодии, колоритен етнорок. Сред изпълнителите – певицата Елеонора Ванчикова, фолклорните групи "Замутовчан", "Телгарт", "Покошовци" и "Жашковчаня", "Музичка", формациите на виртуозните цигулари Любомир Фоцко и Ондрей Кандрач, уърлд триото на Зузана Хомолова, бигбендът на радио Братислава, рокаджиите "Хрдза" и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• Разговор с композитора Петър Димов и пианиста Ангел Ялъчков.
• В "Композитор на месеца" – Джон Адамс.
• Стив Райх – представител на минимализма в края на ХХ и първите десетилетия на XXI век.
• Музика от видео игри: трета част на "Катаклизъм".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
• Какво доведе до убийството на полицай на българо-турската граница и какво трябва да бъде отношението към търсещите закрила бежанци от една страна и трафикантите, от друга? – разговор с журналиста на свободна практика и анализатор на военните конфликти Руслан Трад. Кратък негов коментар и по отношение на 9 номеври – Международният ден за борба срещу расизма и антисемитизма, свързан с погромите от Кристалната нощ.
• Докъде стигнаха масовите протести и бунтове в Иран – интервю с организатора на протестите за солидарност с Иран, иранският кюрд Саид Хусейни, който също така заведе дело срещу посланика на Ислямска република Иран заради твърдения в ефир, че партията, която той представлява е "терористична".
• Разговор с музиканта Константин Кучев за творческите работилници, свързани с това как традиционните инструменти могат да звучат по различен начин.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ: Мануела Манчева

• Интервю с главния диригент на Детския радиохор Венеция Караманова по повод удостояването и с японския държавен орден "Изгряващо слънце, златни и сребърни лъчи" за нейния принос за насърчаване на японско-българските двустранни отношения чрез музиката на Детския радиохор.
• 20 години Университетски смесен хор "Фолк-джаз формация" на Нов български университет, създаден и ръководен от доц. д-р Георги Петков. Той е специален гост на предаването с покана за празничния концерт на 11 ноември в зала 6 на НДК и поглед към впечатляващи изяви на хора през годините на европейските сцени.
• Информация за предстоящи хорови концерти и юбилеи в страната


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 5 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 21 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Между различните музикални езици: представяне на албума "Бестиарий" на квартета за нова електроакустична ритуална музика – радиопремиера. Гост: Петър Делчев. от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 04.08.24 в 08:20

Неделя, 4 август

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Когато розите танцуват" от Валери Петров от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика редактор: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 03.08.24 в 08:20

Събота, 3 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Hills of Rock – ретроспекция. • Нови сингли. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Звучат изпълнения на Тома Янчев, Георги Долапчиев,..

публикувано на 02.08.24 в 15:08

Петък, 2 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 20 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес "Плейлистите на машинистите" – Изборът на Алекс Янев "Бийтълс" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 01.08.24 в 08:35

Четвъртък, 1 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 19 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес "Плейлистите на машинистите" – Изборът на Алекс Янев "Роулинг Стоунс" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови..

публикувано на 31.07.24 в 08:25