Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 10 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Български поети: Станка Пенчева
Автор на подборката: Рада Александрова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай
водещ: Божидар Любенов
10-и ноември – за какво мечтахме
С проф. д.н. Нина Дюлгерова – професор по международно право и международни отношения, д-р Воин Божинов – н.с. I степен в Института за исторически изследвания към БАН, и Румен Дечев – политолог, ще "се върнем" към някои от по-значимите събития и личности от 10-и ноември 1989 г. От позицията на днешния ден ще се опитаме да си припомним за какво мечтаехме по онова време и да намерим отговори на въпросите какво постигнахме и какво пропуснахме и как днес българите приемат символиката и значението на 10-и ноември…!?

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева.
Втора част на концертния албум "Shadows and Light” на певицата и авторка на песни Джони Мичъл.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен фолклор и уърлд от Словения и Хърватия. Сред участниците – Мария Йерас, Треза Кюхар, клапа "Носталгия", група "Широм" и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Валери Димчев, Биляна Соколова, Данислав Кехайов, Севда Симеонова, Малин Домозетски и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Къде изчезна земната гравитация", автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Княз и чума" от Николай Райнов – 2 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Нина Цанева
• Епизоди от живота: Няма как да стигнем до улицата с табела "10 ноември" без да извървим целия път по онази, наречена "9 септември". Защо 33 години, след като българите се оказаха жители на една свободна държава, тръгнала по пътя на демокрацията, в някои български села улиците все още носят имена, свързани с кошмарите на тоталитарното минало. И защо за много от нас то съвсем не е кошмарно – отговарят жители на оряховското село Горни Вадин.
• Темите на деня: Ежедневието като причина за погледа, който отправяме към света, или кои стени определят битието – среща с възрастна жена на столичния Женски пазар. След края на научната среща на върха "Падащи стени" в Берлин – разказ на Ася Чанева.
• Темата на деня: Какво не постигнахме на 10 ноември 1989 година? Разговор с преподавателя в Юридическия факултет на Софийския университет Христо Христев. Гледната точка на хумористите на програма "Христо Ботев".
• Разговорът: 33 години разговор за морала и за доброто – как звучат посланията на Кристиан Таков на територията на 2022 година – среща с режисьора на филма за живота му Веселин Диманов.
• Времето на редактора: Има ли връзка между бедността в България и извеждането на деца от техните семейства? Анализ на Евгения Тонева, изследовател в Ноу хау център за алтернативна грижа за деца към НБУ.
• Във времето, в което тече 27-ата конференция на ООН за промените в климата: разговор с Огнян Огнянов, изпълнителен директор на една от най-големите български фирми за разкомплектоване на автомобили втора употреба и за авточасти втора употреба – каква е причината все още голям брой автомобили, излезли от употреба да запълват междублоковите пространства и как да бъде улеснено повторното използване на авточасти, за които са употребени ресурси, енергия и човешки труд? Какво пречи – законодателството ли контролът и регулациите?
• В деня на откриването на едно от най-значимите годишни събития в София Тех парк – Supersonic – годишното събитие за иновации, технологии и наука – кои са най-добрите световни модели за комерсиализация на приложната наука и как да си взаимодействат учени, преподаватели и бизнес?
Разговор с Васил Караиванов – председател на УС на София Тех парк.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Избрано от албумите на аржентинската певица, пианистка и авторка на песни Габриела Андерс.
В тях си сътрудничи с музикантите Джордж Дюк, Уейн Кранц, Пол Джаксън младши, Карлос Вега, Грег Карукас, Кърк Уейлъм, Рик Браун, Ерик Бенет, Бони Джеймс, Тито Кастро, Габриел Ривано.
Изучавала оркестрация при именития Дон Себески, пяла с Тито Пуенте, Грувър Уошингтън джуниър, Селия Круз и Марк Антъни, Габриела Андерс очарова с екзотични композиции и изпълнения в жанровете латин джаз, смуут джаз и соул.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• Завърши международният Plovdiv Jazz Fest - репортаж
• Хермина Азарян, програматор на "Киномания", за тазгодишното издание на фестивала
• Израелската поетеса Лиел Александра гостува в България
• Литературен наблюдател: "Онова, за което не искам да мисля" – роман на нидерландката писателка Йенте Постюма
• Адам Фекете открива изложба в салона на клуб СБЖ
• Хари Арабян представя изложбата си "Тишина", подредена в галерия "Нюанс"
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Мануела Манчева
Свири Алексис Вайсенберг.
Включените записи на именития пианист са от 70-те години на XX век, а произведенията са от Лудвиг ван Бетовен, Ференц Лист, Йоханес Брамс, Сергей Рахманинов и Игор Стравински.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
33 години след рухването на Желязната завеса един нов призрак броди из социалните мрежи и сериозните икономически издания. Става въпрос за феномена на тихото напускане. Quet Quitting е термин, който описва нагласата за работа на все повече хора – тихо напускащите – това са работещите, които не намират особено поле за изява и дават само абсолютно необходимото на работното си място, без много-много да се раздават.
67% от работната сила в Щатите и 85% от глобалната такава са в състояние на тихо напускане според изследване на "Галъп" от тази година.
Ще се опитаме да разберем причините за този феномен: доколко е поколенчески, доколко пандемията играе роля в него и как промени тя структурата на работната заетост.
Търсим отговорите с икономиста Димитър Събев и психоложката Силвия Куманова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Поредица "Жени композиторки": Алма Малер.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Наследството на Маргьорит Юрсенар тук и сега
Как "Електра или свалянето на маските" на Маргьорит Юрсенар оживя на българска сцена след почти едногодишната работа по текста и спектакъла. Режисьорката Василена Радева и актьорите от "Паник бутон театър" разказват за продължителния процес, който предшества репетициите и включва две творчески ателиета и един теоретичен семинар.
• Какъв е образът на Електра в очите на немско-белгийския режисьор Рафаел Кон, литературоведката доц. Камелия Спасова, културулога д-р Слава Янакиева и философа доц. Петър Горанов? Какво ни казва днес пиесата на една от най-значимите фигури във френскоезичната литература на XX век – Маргьорит Юрсенар, написана на прага на Втората световна война и има ли място за паралели?
• Моята история, моята тема: моменти от началото на голямата промяна - записи от Златния фонд на БНР за 10 ноември, подбрани и обяснени от колегата Радослав Диков.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Концерт народна музика с изпълнения на Димитър Тодоров, Гергана Дачинова, Любен Досев и други.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
Избрано от архива на предаването
Звучат избрани произведения от два концерта, състояли се през месец октомври 2021 година в зала "България".
• Лия Петрова, Виктория Василенко и Атанас Кръстев с българска премиера на "Танц на калдъръм" от Добринка Табакова и Клавирно трио № 2 До мажор от Йоханес Брамс. Интервю с Лия Петрова.
• Оркестърът на Класик ФМ радио и забележителният пианист Людмил Ангелов представят шедьоври от Лудвиг ван Бетовен под диригентството на Григор Паликаров – Концерт за пиано и оркестър № 5 в Ми бемол мажор, оп. 73, "Императорски" и Симфония № 8 във Фа мажор оп. 93.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
"Аларма Пънк Джаз" на 14 години (трета, последна част) – разговор за мъдростта на предците и надеждата за бъдещето с южноафриканските музиканти Сиябонга Мтембу и Мтунзи Мвубу, които в събота ще изнесат концерт по покана на "Аларма" и музикалната платформа "Стреч" в София. В предаването са включени редки и неизлъчвани, а и някои неиздавани досега записи, които разкриват непознати за широката аудитория страни на съвременния афро-джаз и афро-рок.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещи: Цветославия Бахариева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на Чък Лоуб, Боб Минцър, Томи Малм, "Модърн джаз квартет", Лоло Алварес, Ръсел Феранте, Луис Конте.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 17 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато си на прозореца", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Бойко Ламбовски, Михайлина Павлова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 16.05.24 в 08:05

Четвъртък, 16 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Приказка за неволята", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Нови китарни хубости с Джулиан Лейдж от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 15.05.24 в 08:10

Сряда, 15 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Метафора", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказни сюжети в развитие с Ела Фицджералд, Ал Джароу, Орегон и Тонбрукет от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 14.05.24 в 15:03

Вторник, 14 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Миниатюри от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Чик Кърия Илектрик бенд. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30..

публикувано на 13.05.24 в 08:45

Понеделник, 13 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Без депресия", разказ от Людмил Станев 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • "Краят на радиото" (по едноименната песен на нойз-рок триото Shellac, но с голяма въпросителна): в памет на легендарния американски музикант и саунд инженер Стив Албини (1962-2024),..

публикувано на 12.05.24 в 08:10