Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия отбеляза 33 години от падането на Берлинската стена

Лектори от 86 държави пристигнаха в Берлин за срещата на върха за наука “Падащи стени“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия отбеляза днес 33 години от падането на Берлинската стена по време на церемония на Мемориала на Берлинската стена, намиращ се на улица "Бернауер Щрасе" в германската столица.

Над 400 лектори от 86 държави пристигнаха в Берлин, за да участват в срещата на върха за наука “Падащи стени“.

Тя се провежда от 2009 г., от 20-ата годишнина от падането на “Берлинската стена“, и се организира на едно много ключово място, близо до една останала част от “Берлинската стена“, която сега се нарича “Галерия от Източната страна“. Там артисти правят своите графити, които се сменят периодично. Това е много знаково място.

Посетителите бяха над 2000 на място и над 36 000 онлайн. Беше отбелязано, че това е първата среща, която се провежда по време на война в Европа и по време на терор в други места по света.

Вниманието привлече и Ирански протест, съвсем близо до мястото на посетителите.

“Темите на форума бяха много разнообразни. Чухме за революционни открития. Говореше се за това, че трябва да имаме сигурност за храната по време на глад и че бъдещето на храната е в абсолютното изключване на животински продукти. И през трите дни храната беше изцяло веганска“, каза от Берлин журналистката в програма “Христо Ботев“ Ася Чанева и допълва:

“Говореше се за глобален план за борба с деменцията и с депресията в напреднала възраст. Бяха представени решения за превенция на Алцхаймер и за лечение на редки генетични заболявания, както и на различни видове рак“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Резиденция Баба" с нов формат в 10-ото юбилейно издание

Десетото издание на инициативата "Резиденция Баба" на сдружение "Фабрика за идеи" ще събере интердисциплинарна група творци и изследователи от 30-и август до 9-и септември във видинските села Делейна, Ясен и Кошава. Заедно с местните общности те ще търсят съзидателни форми на туризъм В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" обсъждаме..

обновено на 29.07.24 в 11:44

Фестивалът за електронна музика No Signal се мести на Витоша

От 2 до 4 август на хижа "Планинец" във Витоша ще се проведе фестивалът за електронна музика, организиран от независими артисти No Signal. През последните години фестивалът се утвърди като значимо събитие в електронната сцена, но тази година организаторите са принудени да променят локацията си. Тазгодишното издание няма да се състои на обичайното си..

обновено на 29.07.24 в 10:37

"Академия за младежко участие", или какво е важно в политиката

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите, съвместно с Национален младежки форум, обсъждаме какви са резултатите от двугодишния проект "Академия за младежко участие". Проектът "Академия за младежко участие", финансиран от програма „Еразъм+“ на Европейската комисия, завърши с кръгла..

обновено на 29.07.24 в 10:14
Стефания Колева

Рожден ден с ретроспекция: Стефания Колева за личното и професионалното израстване

Днес, на 29 юли, честитим рождения ден на талантливата актриса Стефания Колева. За нея този период е изпълнен с летни турнета и нови професионални предизвикателства. Заедно с актьора Деян Ангелов, тя участва в множество представления на открито в големите градове на страната, а през август и септември ще я видим и на сцената на "Маймунарника" в..

обновено на 29.07.24 в 09:00

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15