Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Германия отбеляза 33 години от падането на Берлинската стена

Лектори от 86 държави пристигнаха в Берлин за срещата на върха за наука “Падащи стени“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия отбеляза днес 33 години от падането на Берлинската стена по време на церемония на Мемориала на Берлинската стена, намиращ се на улица "Бернауер Щрасе" в германската столица.

Над 400 лектори от 86 държави пристигнаха в Берлин, за да участват в срещата на върха за наука “Падащи стени“.

Тя се провежда от 2009 г., от 20-ата годишнина от падането на “Берлинската стена“, и се организира на едно много ключово място, близо до една останала част от “Берлинската стена“, която сега се нарича “Галерия от Източната страна“. Там артисти правят своите графити, които се сменят периодично. Това е много знаково място.

Посетителите бяха над 2000 на място и над 36 000 онлайн. Беше отбелязано, че това е първата среща, която се провежда по време на война в Европа и по време на терор в други места по света.

Вниманието привлече и Ирански протест, съвсем близо до мястото на посетителите.

“Темите на форума бяха много разнообразни. Чухме за революционни открития. Говореше се за това, че трябва да имаме сигурност за храната по време на глад и че бъдещето на храната е в абсолютното изключване на животински продукти. И през трите дни храната беше изцяло веганска“, каза от Берлин журналистката в програма “Христо Ботев“ Ася Чанева и допълва:

“Говореше се за глобален план за борба с деменцията и с депресията в напреднала възраст. Бяха представени решения за превенция на Алцхаймер и за лечение на редки генетични заболявания, както и на различни видове рак“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният военноисторически музей с втора книга от поредицата "Българските генерали 1878-1946“

В Националния военноисторически музей (НВИМ) в София  официално беше представена втората книга от поредицата "Българските генерали 1878–1946”, озаглавена "С дълг и отговорност”. Автори са проф. Тодор Петров и директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова. Книгата е първото по рода си изследване на произхода, образованието, реализацията, заслугите и..

публикувано на 27.03.23 в 11:25

В Пловдив започна конференция за защита на правата на жените срещу домашно насилие

Защита на  правата на жените и младите момичета от полово базирани престъпления и домашно насилие  е темата на конференция, която ще се проведе на днешния 27 март в Пловдив в  хотел „Ърбън“ на бул. „Кукленско шосе“. Организатор на форума е  Българска платформа към Европейско женско лоби. Събитието  обединява представители на академичната..

публикувано на 27.03.23 в 09:50

Домашно насилие – кога държавата ще има адекватни мерки?

Кога държавата ще предприеме адекватни мерки за борба с насилието над жени? Ще има ли промяна след обединението на редица граждански организации в движение “Заедно срещу насилието“? Законопроектът за домашното насилие беше отхвърлен от парламента през януари. Парламентът отхвърли промени в текстовете на Закона за защита от домашното..

публикувано на 27.03.23 в 09:29
„Благовещение“, илюстрация от края на XVI век от южнославянски зограф.

Ролята и мястото на жената в Църквата

На Благовещение Църквата по особен начин почита жените и майките. Жената има много достойно място в Църквата и в света, което Бог ѝ е отредил. Образът на Божията Майка ни подсказва, каква е ролята на жената, която Бог ѝ е отредил, но дали ние се замисляме за това. Св. Григорий Палама казва, че Въплъщението щеше да е също толкова невъзможно без..

публикувано на 26.03.23 в 09:35

Вписване на българите в конституцията – ще изпълни ли РСМ последното условия за начало на европреговори?

В четвъртък министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви в Скопие след разговори с колегата си Буяр Османи, че промяната на Конституцията на Република Северна Македония и включването на българите в нея са последното условие за начало на преговори за присъединяване към ЕС. Бербок в Скопие: Включването на българите в..

публикувано на 24.03.23 в 15:15