Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Plovdiv Jazz Fest почете 70-годишнината на Йълдъз Ибрахимова с награда за цялостен принос в джаз музиката

Снимка: Евгени Димитров

В един от най-очакваните концерти в Пловдив тази година се превърна изявата на Йълдъз Ибрахимова, заедно с музикантите Живко Петров, Веселин Веселинов-Еко и Христо Йоцов. Своеобразното музикално събитие на 5 ноември в Дома на културата „Борис Христов“ беше сред малкото нейни изяви в последните години в България. Plovdiv Jazz Fest отбеляза 70-годишния юбилей на певицата и с Наградата за цялостен принос в джаз музиката. Призът отдава почит към дългогодишната ѝ и забележителна кариера, която надхвърля значително пределите на България. Шест концерта за четири дни на някои от най-интересните имена в джаза бяха част от основната програма на на фестивала /4-7 ноември/.

Тази година сериозен акцент беше пианото в джаза, затова още първата фестивална вечер в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив започна с уникалния концерт „Четирима пианисти свирят музиката на Чарлз Мингъс“, създаден и продуциран от Plovdiv Jazz Fest .

Четирима пианисти от четири държави – Антони Дончев (България), Дани Грисет (САЩ), Пьотр Вилезол (Полша), Роберто Таренци (Италия) – представиха музиката на легендарния джазмен и композитор Чарлз Мингъс, чиято 100-годишнина световната джаз общност отбелязва през 2022 година.

На фестивалната сцена тази година се изявиха още: тромпетистката от британско-бахрейнски произход Яз Ахмед, един от най-модерните млади джаз музиканти – американският пианист и композитор Емет Коен, забележителният фламенко-джаз пианист Давид Пеня Дорантес и неговото трио и световноизвестната Гретчен Парлато, която закри осмия Plovdiv Jazz Fest с изпълнения от последния си най-нов албум с номинация за „Грами“ за „Най-добър вокален албум“ – FLOR. Заедно с нея свири един от най-интересните съвременни пианисти – Тейлър Айгсти, който тази година спечели „Грами“ за „Най-добър съвременен инструментален албум“.

Чуйте репортажи от събитието на Димитрина Кюркчиева и Сибила Лилова в "Артефир“.


Снимка – Plovdiv Jazz Fest, Евгени Димитров

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулябин, Коршуновас и една "Среща сред цъфналите праскови"

Три големи събития предстоят в рамките на фестивала "Световен театър в София" . Повече за вълнуващите театрални преживявания, които очакват българската публика  в "Артефир", разказва театроведът Асен Терзиев . Това е 18-о издание на фестивала, който е част от Културния календар на Столична община. "Страх и отчаяние в Третата империя" –..

публикувано на 28.06.24 в 16:37
Мариус Донкин

Мариус Донкин взе голямата награда на Международния фестивал "МоноАкт" – Косово

Химн за обичта и толерантността е монодрамата "Господин Ибрахим и цветята на Корана", с която актьорът Мариус Донкин спечели голямата награда на VI издание на Международния фестивал "МоноАкт" в Косово . Пет пиеси участваха в състезателната програма, като моноспектакълът по едноименното произведение на Ерик-Еманюел Шмит заслужи овациите на..

публикувано на 28.06.24 в 15:59

Международният форум за кирилицата продължава

Това издание на "Артефир" пренася слушателите на церемонията по откриването на Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Двудневното събитие, инициирано от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, започна на 27 юни в зала 6 на НДК и продължава днес (28 юни) в Регионалния исторически музей - Пловдив...

публикувано на 28.06.24 в 15:10
Кадър от филма „Защото обичам лошото време“

София Филм Фест на път

Повече от 15 години инициативата "София филм фест на път" възпитава вкус към стойностно кино. Програмата включва филми, прожектирани на последните издания на кинофорума. Всяка година се добавят нови български градове. През 2024 г. за първи път ще се проведат "СФФ в Пазарджик" и "СФФ в Якоруда". Предстои и 12-ото издание на "СФФ в Севлиево". В..

публикувано на 28.06.24 в 14:45

На слънце и на сянка

В редакция "Хумор и сатира" сме загрижени както за нашите слушатели на слънце, така и за нашите слушатели на сянка. И едните, и другите тази неделя след новините в 18 часа ще могат да чуят: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьора Васил Попов, чийто деветдесети рожден ден отбелязваме...

публикувано на 28.06.24 в 14:30