Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Форсирането на Голямата река с доверие и преодоляването на предразсъдъците

Юлия Баховски
Снимка: @iulia-bahovski

Юлия Баховски живее между София и Букурещ. Преминаването на Дунава за нея не е просто пресичане на една държавна граница, а дълъг път на познание, приемане и обикване. Тя познава достатъчно добре и румънците и българите. С усета си на журналист усеща фините разлики в обществените нагласи, в културните предпочитания, в традициите и общуването. Чувства дълг и към двете страни, затова възприема с отговорност ролята си на медиатор. Опитва се да води, загубените в превода на сложните си взаимоотношения два съседни народи, които ако се отърсят от заблудите на миналото, от стереотипите и клишетата ще разберат, че заедно биха могли много повече, че имат общи цели и могат да съградят общо бъдеще в една по-добра бъднина на Балканите.

Когато говори за мястото на жените в обществото Юлия Баховски не изпада в излишен патос, не иска свръх цели, а внимание към присъщите на жените роли. Не е ли една жена активен общественик тогава когато влага цялото си усърдие във възпитанието на децата. Когато отговорно ги въвежда в сложните обществени взаимоотношения, давайки им знания и увереност сами да анализират, избират и най-вече да защитават своите избори. Да възпиташ един истински добър човек, истински гражданин, отговорен за себе си и другите човек това е активна гражданска позиция.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вписване на българите в конституцията – ще изпълни ли РСМ последното условия за начало на европреговори?

В четвъртък министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви в Скопие след разговори с колегата си Буяр Османи, че промяната на Конституцията на Република Северна Македония и включването на българите в нея са последното условие за начало на преговори за присъединяване към ЕС. Бербок в Скопие: Включването на българите в..

публикувано на 24.03.23 в 15:15

Референдумите – възможна реалност?

Референдумите – възможна реалност ли е това? Във времето на предизборна надпревара за парламент паралелно се събират и подписи за провеждане на национални референдуми по различни въпроси. Как може да продължи процедурата по провеждане на национални референдуми при отсъствие на парламент? Инициативен комитет с участници Слави Трифонов и още 11 члена..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

За спасените евреи, ромите и Светите земи

Всичко тръгва от проф. д-р Христо Кючуков, който е български ром, но живее в Берлин . Той се ровил в историята, търсил по архиви и библиотеки исторически данни за ромите по време на Втората световна война. И открил такива за жени от ромски произход от различни европейски държави, които по различни начини спасявали еврейски и ромски деца от..

публикувано на 24.03.23 в 13:35

Системата "Хауала"

Кои са древните основи на схемите за изпиране на пари, финансиране на тероризма и пролиферация? Етимологията на системата "Хауала" – същност и функционални особености като алтернативен, неформален метод за прехвърляне на парични средства. Класификации на "бели" и "черни" хауала трансакции. Системата "Хауала" в концептуализацията на Доктрината на..

публикувано на 24.03.23 в 12:35
Президентът Румен Радев.

Георги Проданов: Излишна демонстрация на различие е неучастието ни в доставката на снаряди за Украйна

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, в които подчертават, че са твърдо решени да доставят обещаните 1 млн. 155 мм снаряда за Украйна в рамките на една година, без това да е в ущърб на специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои страни членки.  Евролидерите приеха заключения за Украйна, решени да доставят 1..

публикувано на 24.03.23 в 11:07