Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически обзор на седмицата...

Иво Иванов: Русия ще продължи войната, въпреки лошите перспективи

Искрен Иванов: Споровете за изборното законодателство крият опасност страната отново да влезе в политическа криза

| обновено на 18.11.22 в 11:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След 17 часово заседание на правната комисия с гласовете на ГЕРБ,ДПС и БСП бяха възприети редица промени в Изборния кодекс, сред които връщането на хибридната форма на гласуване – с машини и с хартиена бюлетина, премахване на дистанционното-електронно гласуване, район чужбина и Обществения съвет към ЦИК, увеличаване на прага за откриване на секции в чужбина от 40 на 100 заявления, както и разписката от машината да се счита за бюлетина, а електронният протокол от устройството да не бъде взиман под внимание.

Защо изборният кодекс се оказа виновен за всички беди на българската политика?

“Много е трудно да се намерим отговор на този въпрос, предвид факта, че в момента страната трябва да има един приоритет и това е излъчването на редовно правителство. Вместо това в момента ставаме свидетели на спорове, които разделят и политиците, и общественото мнение“, казва в ефира на “Нашият ден“ международният анализатор и политолог Искрен Иванов и допълва:

“конкретно за изборното законодателство - за мен това крие опасност страната отново да навлезе в криза и да стигнем до нови избори. Това е огромна стратегическа грешка, защото ни отклонява стъпка назад от съставянето на кабинет. Фокусът на дебатите безспорно се измести“.

“Има и нещо друго, когато служебни министри отиват навън, за да дискутират сигурността на страната, изглежда някак несериозно да става дума за хора, които временно изпълняват длъжността си. Изглежда така сякаш България няма капацитета да се управлява сама. За мен усилията трябва да са насочени към постигането на кабинет, а не към въпроси, които впоследствие могат да бъдат решени “, посочва още той и допълва“, казва още той в интервю за БНР.


Да разчитаме ли на третия мандат?

“Това, което се случи тази седмица, е стъпка назад и може да доведе до още по-голяма политическа криза. Вече има заявки за протести. Политици вече си размениха думи, че ще блокират цялата страна. Всичко това ще доведе до нестабилност. Това е много голяма стратегическа грешка на българските политици“, посочва още той.

Падналите ракети в Полша

“Тук има три основни факта, които няма как да бъдат пренебрегнати. Първият е, че има категорични сведения за това, че става въпрос за украинска ракета, която е била изстреляна в отговор на руското ракетно нападение над Украйна. С такива сведения разполага самият американски президент. Вторият факт е, че случилото се не е умишлена атака срещу Полша, а става въпрос за инцидент, който се е случил на полско-украинската граница. В този смисъл не се налага задействането на член пети от НАТО. Третият факт е, че вината в случая не може да се търси в едната или другата посока. Вината е споделена. От една страна, тя е на Русия, затова, че тя продължава със своята агресия в Украйна, но и Украйна има вина в случая поради факта, че нейните военни са проявили немарливост и не са изчислили правилно траекторията на въпросната ракета. Този инцидент наистина криеше опасност НАТО да влезе във войната, но тя отмина“, казва още той.

Очаквам нова ескалация, защото Русия няма да спре да провокира Алианса. За мен Русия губи тази война. Макар и неволен имаше опит НАТО да бъде въвлечено във войната Самата Русия не си дава сметка, че губи. Далеч съм от мисълта, че Путин има адекватна информация за това какво се случва на бойното поле“, коментира още той.

Срещата Г-20

“Тази среща беше ключова, защото на нея ние видяхме, че държавите, които заеха неутралитет по отношение на войната в Украйна. Не само в лицето на Китай, но и в лицето на Индия показаха, че са готови да си сътрудничат със Запада в името на това да бъде избегната ядрена война. Това е една добра новина, защото Си Дзинпин показа, че е много по-прагматичен, отколкото руския си колега и склонен на диалог със Запада.

Опасността от ядрена ескалация намаля, но не е изчезнала напълно. Не се знае как ще реагира Москва, ако украинците си върнат Крим“, посочва още Искрен Иванов в ефира на “Нашият ден“.

“Далеч съм от мисълта, че Украйна има някаква вина. Ако Русия не беше започнала война, изобщо нямаше да го има този разговор“, казва в ефира на “Нашият ден“ международният журналист Иво Иванов и допълва:

Тази седмица показва това, че Русия ще продължи да води войната, въпреки лошите перспективи пред развитието на конфликта, който тя започна. Показателно е, че последната голяма руска ракетна атака срещу Украйна с 96 ракети започна в същите минути, когато Лавров напусна срещата на Г-20, което говори, че тя е била предварително подготвена“.

Г-20

“Общото виждане на срещата беше, че Русия няма съюзници, които да я подкрепят в този конфликт. Трябва да очакваме продължаване на конфликта, преди да се стигне до каквито и да било преговори, ще има ново раздвижване по фронтовете и следим обстановката. За съжаление Русия масово използва гражданското население, като заложник в този конфликт, за да накара Киев да преговаря, но мисля че ще постигне обратния ефект“, в ефира на “Нашият ден“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55

Без автомобил в големия град – какви и колко са ползите?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъдихме придвижването без автомобил в голям град с еколога Ивайло Попов. Ивайло Попов изтъкна, че е важно да разберем какви са ползите от придвижването без автомобил и обратно, какви са вредите от използването на личен автомобил. "Не е тайна, че автомобилите са причина номер едно за шумовото..

обновено на 22.05.24 в 11:51

Достъп до изкуство за възрастни хора – нормално ли е да говорим за това?

В рубриката "Темите на деня" обсъждаме инициативата "Аз съм тук – проект за достъп до изкуство на възрастни хора". В разговора се включват организаторката на проекта Надежда Дичева и участничките Валентина Селничка и Зоя Брънчева. Според Надежда Дичева е факт е, че обществото ни е много фокусирано върху инициативи за млади хора и деца. "Вярвам, че..

обновено на 22.05.24 в 10:54

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Неделя на мироносиците, или за силата на жените в християнството

Миналата неделя църквата чества мироносиците – жените, които, отивайки при гроба Господен, за да помажат тялото му със скъпоценно миро, откриват, че той е празен и първи научават вестта за възкресението. Тези безименни жени, за които не научаваме почти нищо друго от Библията, са едни от малкото, които в дните около залавянето и убийството на Христос..

обновено на 22.05.24 в 09:19