Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Не се отказваме от хартиената бюлетина, искаме и машини, но като тези в САЩ

Бойко Борисов в централата на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Още днес представители на всички парламентарни сили да се съберат и да обсъдят ремонта на Изборния кодекс за да може парламентът да продължи да работи. В противен случай, президентът ще трябва да насрочи нови избори. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като свика извънредно заседание на парламентарната група на ГЕРБ в централата на партията. 

Ако "Продължаваме промяната" и "Демократична България" продължават да бойкотират пленарните заседания, ГЕРБ-СДС също няма да влизат в зала, заяви той. 

Това е целта на "Продължаваме промяната", убеден е лидерът на ГЕРБ: 

"Според мен те си търсят повод да излязат от парламента, да отидат на избори. Защото апокалипсисът след тях е непоправим".

ГЕРБ обаче няма да се откаже от хартиената бюлетина, но и не отказва машинното гласуване:

"Ние от хартията няма да се откажем, защото сме го поели като ангажимент пред нашите избиратели. Ние не се отказваме и от машинното гласуване, но не и от машините на Мадуро със софтуера на Мадуро, който гарантирано го прави президент всеки път. Искаме същите машини като в щатите!  Да гласуват днеска, да дадем пари и да ги купим. Това искаме, щом ще е за машинно гласуване. Но да се съберат или да се съберем и да се вземе като решение. И парламентът да продължи да работи, ако има здрав разум, ако не - утре-вдруги ден и ние протести, после и третите - протести, "Възраждане" - протести, после другите - протести... През това време икономика, финанси - всичко се срива".

Действията на "Продължаваме промяната" и на ДБ поставят под въпрос и съставянето на правителство с третия мандат, твърди Борисов:

"Това добре ли е за обществото? Не е! Това добре ли е за партиите? Не е! Тогава прав ли е Радев, че като не можем да се разбираме, да си става президентска република? Прав е!"

Бойко Борисов призова за разум и диалог, в противен случай и Законът за удължаването на бюджета няма да мине.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени