Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Поетесата Марияна Димитрова с авторски спектакъл в Бургас

Великотърновската поетеса Марияна Димитрова, по известна с артистичния си псевдоним Алани Мени представи авторския си спектакъл "На Бога си, Земльо, икона" на сцената в зала "Петя Дубарова" Приморски парк, Морско казино. 60-минутният спектакъл е посветен на България.

"Поезията премина през много трансформации от няколко стихчета, които написах през 2017 година, през мои песни, докато добие вида, в която сега е представена като спектакъл. Стиховете са за България, посветени на богатата ни история, бит, култура – носители на божествена сила. Спектакълът е на фона на музика от Теодосий Спасов“, посочва Алани Мени.

Алани Мени е творчески псевдоним на Марияна Ганчева Димитрова. Родена е на през 1968 г. във Велико Търново. Завършва СА ”Д. А. Ценов” – Свищов и работи в областта на човешките ресурси. Пише стихове от малка. Със съдействие на приятели издава първата си стихосбирка през 2017 г., озаглавена "Любов без край”. През 2018 г. издава и втора – "Многолика”. Това е книга, показваща многообразието и колорита на душата ѝ. Рисунките и в двете книги са на авторката и са неин почерк и стремеж да създаде хармония от багри и слово. 

Освен стихове Марияна Димитрова пише разкази, приказки, импресии и песни. Музиката е другата ѝ страст и още един начин да изрази творческата си натура. Участва в музикални проекти и подготвя следващата си книга. През 2021 г. издава поредната си книга с лирика „Ключ към Безкрая", която е своеобразен път към сърцето, към Божественото начало и Безусловната Любов. 

Другата книга на авторката от същата година е проза "Будно сънуване". С лекотата на кратката форма чрез миниатюри и импресии се докосваме до дълбоката чувствителност на един магичен свят. Корицата и илюстрациите също са на авторката. Последната книга на Марияна Димитрова-Алани Мени е едно малко вълшебство. "Сладкодумици" съдържа 12 приказки в проза и поезия за деца от всички възрасти.

Проектът като поетичен моноспектакъл "На Бога си, Земльо, икона" е изява на Българският дух, за да си припомним силата и величието си като народ. Съдържа две авторски песни текст и музика и стихове, излезли от сърцето на Корена български.

Снимка – личен архив на Марияна Димитрова

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галаконцерт и награждаване на победителите във фолклорната класация "Надпяване"

За дванадесети пореден път се проведе галаконцерт и награждаване на победителите в класацията за народна музика на програма "Христо Ботев" – "Надпяване". В продължение на една година Вие – нашите уважавани слушатели, отличихте единайсетте най-достойни изпълнители, композитори и аранжори. Днес на сцената, заедно с водещите Юлия..

публикувано на 08.06.23 в 18:30

Проф. Сгурев: Частните музеи са новата тенденция в Западна Европа

"В момента има тенденция в изкуствознанието да се разглеждат творци в съответствие с други фигури от този период, както изложбата на Мане и Дега в музея "Орсе" в Париж например. Тази изложба беше посрещната с голям интерес. Това, което ги свързва, и това, което ги разграничава, са както идеологията така и стилът. Мане се е опитвал да се впише в..

публикувано на 08.06.23 в 16:55

Очаквайте в "Аларма" Гергана Лаптева с четвъртия ѝ роман

Гост в "Аларма" на 8 май от 21.30 часа е Гергана Лаптева – геолог и писател. Тя е ръководител на отдел "Култура" в Българския антарктически институт, участвала е в 7 антарктически експедиции и е автор на 3 книги за Антарктика: "Посока юг – пътуване към Антарктида", "Врата на боговете. Южна Америка – истории от земята на инките" и "Непознатата..

публикувано на 08.06.23 в 16:24

Sofia Pride Arts: Възможни тела

В полето на телесното човекът е универсално създание. Тялото ни прави едновременно еднакви и уникални, равноправни пред природните закони, самостойни в своето ежедневно съществуване. На полето на тялото, човекът е мислеща и чувстваща машина, блъскаща се в стени от стереотипи и предразсъдъци, но дълбоко в себе си убедена в своята независимост. В правото..

публикувано на 08.06.23 в 09:50
 Анна Лазарова

"Детска стая под наем" – втората поетична книга на Анна Лазарова

Младата поетеса Анна Лазарова отложи във времето написването на втората си книга, минаха близо 7 години от нейния запомнящ се дебют с "Вкъщи всички вечерят отделно", за да събере смислен поетичен материал и сили да издаде "Детска стая под наем". Ето какво пише проф. Цочо Бояджиев за книгата: "По някакво странно стечение на обстоятелствата напоследък..

публикувано на 08.06.23 в 08:41