Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Анна Кънева

Защо пълнолетните пациенти с вродени сърдечни малформации нямат адекватно лечение?

Необходими са регистър и референтен център за възрастни с вродени сърдечни аномалии

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Всяка година в България се раждат около 600 деца със сърдечни малформации. Възрастните хора с вродени сърдечни малформации оформят обособена група в кардиологията в резултат на успехите на детската кардиология и сърдечната хирургия през последните десетилетия. Това позволява на 80% от децата със сложни вродени аномалии да достигнат до зряла възраст. След навършване на 18 години за тях е необходима специализирана грижа. В България продължава да липсва регистър на пълнолетните пациенти с вродени малформации.

"Компетентната медицински грижа страда, защото това са много строго специфични заболявания и някои от тях много сложни, които изискват продължително обучение, високо ниво на квалификация за което кардиолозите за възрастни не са подготвени. Здравната система у нас не разрешава на детските кардиолози, които са поставили диагнозата, които са извършвали лечението до 18 годишна възраст да осъществят това и през зрелостта", посочва проф. д-р Анна Кънева, началник на Клиника по детска кардиология, в Националната Кардиологична Болница.

Тя припомня, че пациентите с вродени сърдечни малформации се разделят в три групи. Тук попадат простите вродени сърдечни малформации –или около 40% – и обикновено това са пациенти с  малки дефекти в предсърдната и камерната преграда, в артериалния канал, леко стенни стенози или кардиопатии, които са коригирани успешно по оперативен или неоперативен начин в детска възраст. Втората група пациенти са с умерено сложни сърдени малформации, които съчетават няколко дефекта, които са били лекувани оперативно или интервенционално. Но дефектите не са били отстранени. В тази група попадат около 30% от болните с вродени сърдечни малформации. В трета група попадат най-сложните, най-комплексните вродени сърдечни малфомации, при които са извършени множество многоетапни сложни интервенционални процедури или единственото лечение и било помощно функционално. Това са 30% от пациентите и техният брой нараства. Те трябва да се проследяват в специализирано звено.

"Детската кардиология до 18-годишна възраст е строго централизирана, високото ниво на диагностика, оперативното лечение, следоперативно проследяване се извършват на едно място в Националната кардиологична болница в Клиниката по детска кардиология и отделението по хирургия на вродени сърдечни малформации. След излизане от детска възраст тези болни стават пациенти на цялата кардиологична общност в страната", допълва проф. д-р Анна Кънева.

Европейското дружество по кардиология и сърдечните малформации

В далечната 1994 година към Европейското дружество по кардиология се създава работна група за възрастни със сърдечни малформации, която се бори за признаване и за качествено обгрижване на тези пациенти.

"Признаването на проблема с възрастните пациенти с вродени сърдечни малформации лежи в основата на европейския изпит по кардиология, който се провежда в рамките на ЕС и който България участва", казва проф. Кънева.

И допълва, че трябва да се подобри обучението на кардиолозите в областта на детската кардиология. Необходим е ефективно работещ референтен център, който да обгрижва възрастните пациенти с вродени сърдечни аномалии. И разбира се, НЗОК да разреши на детските кардиолози в доболничната помощ, да могат да преглеждат порасналите вече пациенти с вродени сърдечни малформации.

Целия разговор с проф. д-р Анна Кънева можете да чуете в звуковия файл.  


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етиката като инструмент за посрещане на бъдещето

Етически комисии, етически стандарти, етически кодекси биват формирани във все повече тясноспециализирани полета – медицина виртуални пространства, експерименти и прочее – като опит за превръщане на етиката в инструмент за взимане на решения.   Неизбежен ли е прогресът и дали онова, в което виждаме положителна промяна днес, няма да се окаже в..

публикувано на 01.10.24 в 12:10

Кристина Божилова: Нидерландия остава водеща дестинация за българските студенти

Изложението "Световно образование" предоставя чудесна възможност за задълбочаване на познанията относно тенденциите в образователната сфера, както и за отговор на редица въпроси – запазва ли се интересът към образование в чужбина, дали България се утвърждава като привлекателна дестинация за обучение, продължава ли Нидерландия да бъде лидер и..

публикувано на 01.10.24 в 11:26
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата представя "Хай, хай, Япония": Уроци за радостта в ежедневието

Юлияна Антонова-Мурата разказа с топлина и лични примери за своята втора родина – Япония, като сподели, че не е търсила сензации в историите си, нито е сравнявала Япония с България . Тя подчерта, че историите в книгата "Хай, хай, Япония" са простички и човешки, без да се стреми към сензационност или драматизъм. За нея е важно да предаде усещането..

обновено на 01.10.24 в 11:18

Българският застрахователен пазар през 2024 година

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината" – празник за всички служители в застрахователния сектор. Гост в "Нашият ден" е Мария Велева , изпълнителен директор на дружеството, което миналата година получи награда за цялостен принос в застрахователното посредничество. Велева запознава слушателите със състоянието на..

публикувано на 01.10.24 в 10:11

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината"

Днес  за 16-та поредна година се връчват наградите "Застраховател на годината" . Награда ще бъде присъдена за пенсионноосигурително дружество на годината и за застрахователен брокер на годината, като отличени ще бъдат най-добрите компании в сектора. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на..

публикувано на 01.10.24 в 09:16