Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спектакъл по "Асансьорът" на Георги Марков гостува в София

Снимка: dktshumen.com

Шуменският драматичен театър "Васил Друмев" гостува на софийската публика с най-новия си спектакъл "Асансьорът". Постановката по пиесата на Георги Марков е дело на младия режисьор Николай Кенаров, когото познаваме и като актьор във Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров".

Пиесата представя случайната среща на мъж и жена в заседнал между етажите асансьор, където остават затворени в продължение на няколко часа.


В спектакъла на Шуменския театър, по идея на режисьора, срещата на двамата непознати е пресъздадена чрез изпълнението на четирима актьори. Негова е и идеята да качи публиката на сцената, за да бъде по-близо до участниците в тази камерна история.

В представлението участват Николета Велчева, Николай Владимиров, Димитрия Милушева и Кольо Стайков.
Сценографията е дело на Тина Тодорова.

Пиесата "Асансьорът" е писана през 1967 година, но според режисьора на спектакъла не е имало нужда да бъде осъвременявана, затова е направил само "дребни козметични корекции в текста".


"Честно казано, не си позволявах да се намесвам много в процеса на взаимоотношенията, който се случва между тези хора, защото смятам, че там е най-голямата сила на Георги Марков", сподели в "Артефир" Николай Кенаров.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Представлението ще се играе на 30 ноември на сцената на Театър НАТФИЗ.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първа самостоятелна изложба на Станислав Божанков в София

В галерия "Графикарт" вече е подредена първата самостоятелна изложба на художника Станислав Божанков в софийско пространство. Откриването е днес (7 февруари) от 17 часа. В експозицията са включени предимно графични творби, в различни графични техники – офорти, акватинта, мецотинто, линогравюри, защото обича да експериментира, дори си прави сам..

публикувано на 07.02.23 в 15:00

Модерна академия на изкуствата "Синдикат" започва записвания

Модерна академия на изкуствата "Синдикат" започва записванията за своята 12-а учебна година. Занятията са  напълно безплатни и ще се провеждат през месеците март, април и май, а през юни ще има допълнителни дейности , свързани с програмите. Каква е възрастта, на която учениците могат да се запишат, и какви са уменията, с които ще се сдобият, в..

публикувано на 07.02.23 в 12:35

125 години от рождението на Бертолт Брехт

По случай годишнината от рождението на един от най-известните драматурзи и поети от съвременната история на Германия Бертолт Брехт Гьоте-институт България кани на прожекция, на която ще бъде представен филмов запис на класическата постановка "Майка Кураж и нейните деца" Брехт е и един от големите реформатори на театъра през ХХ век. Изборът на..

публикувано на 07.02.23 в 10:55

ФотоФабрика – годишнина на Георги Чапкънов

"ФотоФабрика – факт и фикция" кани своите слушатели на среща с Емануил Трейман, Иван Бакалов, по повод годишнината на Георги Чапкънов и Катерина Гаджева, изкуствовед, главен асистент в Института за изследване на изкуствата към Българска академия на науките и задълбочен изследовател на фотографията.  Д-р Катерина Гаджева е може би единственият..

публикувано на 07.02.23 в 10:20

“Формалдехид” – за любовта и смъртта през едно детско приятелство

Антония Атанасова – автор на романа "Моно" на Университетското издателство и на сборника с разкази "Процедура по забравяне на човек" представи предпремиерно третата си книга "Формалдехид". История за любовта и смъртта през едно детско приятелство. Едната избира края, а другата някак си трябва да продължи да съществува. Това се случва през поддържането..

публикувано на 07.02.23 в 09:55