Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Петък, 2 декември

| обновено на 01.12.22 в 22:54

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Български поети: Свилен Капсъзов
Автор на подборката: Рада Александрова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ
водещ: Йоланта Попова
• Кои са любимите детски коледни истории и филми на деца и родители? Как да усетим магията на Коледа и да я предадем на близки и приятели?
Коледният дух ще запалят председателят на фондация "Детски книги" Вал Стоева, филмовият критик Благой Иванов и Ива Пламенова от издателство "Ентусиаст".
• Коледата е възможна! Или как празнуват известните?
Каква е Коледата на звездните семейства у нас? Кой, къде и как в "Заедно след полунощ" през целия празничен декември. Традиции, рецепти, съвети и много настроение ще изскачат от чувала на Дядо Коледа.
Пред микрофона първи застават майка и дъщеря Людмила и Никол Сланеви.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Диляна Трачева
БНР топ 20
Класация за български песни

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Днес можете да се насладите на латинобалади и колоритен уърлд от слънчево Мексико. Изпълнители - група "Син Бандера", темпераментната Лила Даунс, Луис Мигел и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Петър Миланов

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Как птиците научили хората да палят огън", народна приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Щастливият принц" от Оскар Уайлд

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Христина Симеонова
• Епизоди от живота: Дванадесетокласничката от столичната Професионална гимназия по транспорт Магдалена Христова разказва пред микрофона на Таня Любенова за трудностите, радостите и неудобните ситуации, в които понякога изпада един млад човек.
• Темите на деня. На 2 декември – Международния ден, припомнящ премахването на робството, коментираме най-важните теми от света около нас с Моника Николова от фондация "А21". Неправителствената организация се бори срещу едно от лицата на съвременното робство: трафикът на хора. Представяме и 2 късометражни филма за превенция по темата, създадени неотдавна в колаборация с Нов български университет.
• Темата на деня: Българската асоциация на софтуерните компании с позиция  относно европейските средства за финансиране на STEM образованието. Съществува ли риск от подмяна на първоначалната концепция, и изместване на фокуса къмстроително-ремонтни дейности, наместо към иновации и съдържание. Събеседник в студиото – Наталия Митева, член на УС на БАССКОМ.
• Разговорът: Флейтистът Христо Добринов за невидимите страни на работата като музикант-оркестрант, културните сцени за класическа музика в Европа и Азия и интернационалния език на музиката.
• Анонсиране на изложба, посветена на Международния ден на хората с увреждания от колегата Цвета Николова от предаването "Познати непознати".
• Времето на редактора: След като Илън Мъск купи една от най-големите социални мрежи: между свободата, липсата на цензура, фалшивите новини и кой поема отговорността при липса на регулация. Какво може да е бъдещето на популярните социални мрежи? Как се променя усещането за общност?

от 10.05 до 11.00 часа
Законът и Темида
водещ: Анелия Торошанова
• Как да разрешим по законен ред проблемите с наемател на жилище?
Продължаваме частния случай на Николай Лалов, който живее в Португалия от години и е отдал собствен имот под наем.
Коментар по темата на адв. Захари Генов.
• Съвети на адвоката: адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – По делтата
водещ: Албена Велева
• Жените в блуса: Анджела Стрели.
• Между блуса и рока: Алистър Грийн – втора част

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Яна Пункина
• Репортаж от представянето на документалния роман "Оловна тишина. Историята на един разстрел" от Ивайла Александрова.
• Фотографът Михаил Новаков и кураторката Мартина Йорданова за изложбата "Off the Record" и новото пространство за изкуство Виарт.
• "Три от 30-те" – Гьоте-институт и Дом на киното организират поредица от кинопрожекции с "гид" и с фокус черно-бяло нямо кино от 30-те, създадено в Берлин. Елизабета Зайкова представя събитията.
• Пианистката и композиторка Мария Каракушева за новата си творба "Nine" и майчинството като вдъхновение.
• Антологията "Настройване на цигулките" – 128 български хайку, представени в 14 цикъла, в диалог с известни западни стихотворения – представя съставителката Людмила Балабанова.
• Културна седмица "Аморфна фаза" показва в София проектите на курсистите от АМОРФА - Академията за създатели на културен живот - Мария Баджакова представя проекта.
• Открива се III Международно триенале "Духът на Акварела" и Фестивал на акварела в София – интервю с куратора Селма Тодорова.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Даниела Найденова
Избрани изпълнения из мюзикълите "Човекът-музика" и "Непотопяемата Моли Браун" от Мередит Уилсън.

от 15.10 до 16.30 часа
Мрежата
водещ: Николета Атанасова
• Какво е да работиш във враждебна среда и в изгнание? Заплаха ли са "Вагнер" за самия Владимир Путин? Какво е бъдещето на Руся? Събеседник: Алексей Коваьов, журналист от сайта "Медуза".
• Как работят компаниите, които модерират съдържание във фейсбук и кой контролира, дали служителите им спазват правилата на социалната мрежа за модериране. Може ли наистина да се "пипат" кодовете за машините за гласуване. Събеседник: Красимир Гаджоков, консултант по информационна сигурност в канадска комуникационна компания.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Светлана Димитрова
Сценични партньорства: квартет "Флаутисимо" и Весела Тричкова – арфа

от 17.00 до 18.00 часа
"Ефир приключение": И рибар съм, и ловец съм
водещи: Росен Мирчев, Асен Масларски
На живо от Созопол по повод Празника на о'солената риба, който е на 3 и 4 декември. Разкази на рибари и ловци от Южното Черноморие.

от 18.30 до 19.30 часа
БНР представя
водещ: Цвети Бахариева
Документален запис на концерта "Celebrating Mingus: Guy Barker and the BBC Concert Orchestra". Събитието се е състояло на 30 септември 2022 г. в Лондон. Записът е предоставен от EBU.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикални вечери
водещ: Наталия Илиева
Избрано от архива на предаването.
Вечната българска класика из клавирното творчество на Димитър Ненов.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Норман Бийкър, "дясната ръка на Джак Брус" – портрет на легендарния блус китарист от Манчестър, интервю  и представяне на актуалния му албум, записан на живо по време на пандемията през 2021 г. в Сплит, Хърватия и издаден тази есен, по средата на едно близо едногодишно турне, което следващата седмица ще стигне и до София и Пловдив.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Български изпълнители
водещ: Мария Вълчанова
Представяме проф. Петя Бъговска, контрабас.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 2 февруари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Мъжеството на жената" от Джек Лондон – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай водещ: Божидар Любенов Сретение Господне… Петльовден С Юлия Попчева и гл. ас. д-р Ивайло Първанов от ИЕФЕМ-БАН продължаваме разговорите за българския празничен календар. На 2..

публикувано на 01.02.23 в 12:24

Сряда, 1 февруари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Мъжеството на жената" от Джек Лондон – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев Посрещаме нощта с младите актриси Велина Георгиева и София Джустрова, с които си говорим за най-новия им спектакъл "Кой пръв започна?" от македонския автор Деян..

публикувано на 31.01.23 в 16:03

Вторник, 31 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Мъжеството на жената" от Джек Лондон – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Цветан Цветанов Вавилонската фонотека от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Можете да слушате етнопоп и..

публикувано на 30.01.23 в 08:35

Понеделник, 30 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Мъжеството на жената" от Джек Лондон – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник водещ: Ивана Мурджева • Метаморфози срещу понеделник Гости: Гергана Борисов – галерист в галерия "Арте ", и Николай Кънчев – керамик. През настоящата година галерия "Арте" отбелязва..

публикувано на 29.01.23 в 14:42

Неделя, 29 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на ОНМ на БНР, Мартин Владимиров, група..

публикувано на 28.01.23 в 08:35