Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

50 години България космическа държава

На 5 декември в сграда "Марин Дринов" ще бъдат отличени наградените в конкурса "Космосът и аз"

На 1 декември в далечната вече 1972 г. в космоса е изстреляна първата българска научна апаратура Прибор 1 (П-1). Той е проектиран в създадената три години по-рано "Група по физика на Космоса" в БАН.

"По това време страната вече има традиции в наземните проучвания на йоносферата (наелектризираната от Слънцето,"обвивка" на планетата) и логично учените решават да създадат уред за йоносферни изследвания, който да се монтира на следващия изкуствен спътник от Интеркосмос. Електронната база на уреда е българска – ботевградски MOS-интегрални схеми, айтоски съпротивления, кюстендилски кондензатори, севлиевски проводници и т.н. – БГ-електрониката излита в Космоса", пише познавачът на историята на българската техника Антон Оруш за Прибор 1.


За половин век космическата история на България записва доста постижения, а Институтът на космически изследвания и технологии отбеляза юбилея с конкурс за ученическо и есе и рисунка "Космосът и аз".

Отзвукът беше голям и журито наистина бе затруднено да оцени големия брой получени есета и рисунки, над 1100 участници.

Официалното награждаване на отличилите се участници и връчването на грамоти ще се състои на 5 декември 2022 г. от 14 часа, зала "Марин Дринов" в сградата на Българска академия на науките.

Директорът на ИКИТ проф. д-р Георги Желев разказва за по-ярките и видими акценти от работата на института през първите 50 години от създаването му.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Драгомир Дарданов в студиото на програма „Христо Ботев“

Проблясъците на скалпела

Всеки човек изпитва едновременно респект и страхове от хирургията. Дори когато няма друг вариант на лечение, ние докрай търсим алтернатива, за да избегнем скалпела. В поредното издание на "За здравето" с госта в студиото д-р Драгомир Дарданов от Първа хирургия на Александровска болница, говорим именно с онези аргументи, които свалят част от..

публикувано на 06.02.23 в 16:55
Дружеството на банатските българи

За "палкенския" говор, българския дух и самобитната култура на банатските българи

В многовековната драматична история на народа ни има много премълчани, потулени или преиначени факти. Опростеното и конюнктурно представяне на миналото подминава трагични събития, но и бляскави прояви на висок дух, мисъл и действие на отделни личности или общности. За някои от тях започваме да чуваме едва в последните години. Задълго..

публикувано на 06.02.23 в 09:40

В Етиопия пръска цвят и аромат най-красивата преизподня в света

Етиопия! За мен е отколешна мечта. За друг – поредното размирно място в Африка. За трети – умопомрачителна природа. Накратко, бившата Абисиния е една от най-старите държави в света, едно от първите християнски царства, съществувало без прекъсване. Най-високият връх на Етиопската планинска земя е Рас Дашан – 4620 м, а най-ниска точка е пустинята..

публикувано на 05.02.23 в 09:05

Високата цена на леснотата

Четенето днес не е като четенето вчера – подобна проста констатация може да се онагледи визуално. На фона на портретите на хора с книги отпреди век - век и половина – на които виждаме напълно потънали, замислени или мечтателни образи, днес виждаме фотоси на хора с книга на морския бряг или пред камина, с питие в ръка и задължително с изряден маникюр,..

публикувано на 02.02.23 в 09:50
Мариета Иванова-Гиргинова, Владо Любенов и Бойко Ламбовски в студиото на програма „Христо Ботев“

"Прокълнатите" поети – жалони в българската история

Говорим за българските "прокълнати" поети и писатели, по-късно отречени от идеологически мотивираното литературознание. За символисти и декаденти, ужким "преодолени" от здравия пролетарски мироглед. Учебникът по литература на един от групата около сп. "Хиперион" – Иван Радославов от 1935 г., представя достиженията на Теодор Траянов, Николай Лилиев,..

публикувано на 01.02.23 в 17:35