Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Преодоляване на мълчанието за миналото

През 2011 г. у нас излиза нейната книга "Преплетените времена на настоящето: България 20 години след 1989". Професор Надеж Рагару преподава История и памет за социализма и за Холокоста в Източна Европа в Университета за политически науки в Париж. Наскоро беше издадена на български и друга нейна книга: "И българските евреи бяха спасени…" История на знанията за Холокоста в България. Преводът е на Антоанета Колева и Румен Аврамов, а в Гьоте-институт днес ще се състои разговор онлайн с авторката, а на живо ще бъдат д-р Давид Иерохам, Александър Везенков, Лиляна Деянова и Румен Аврамов.

Книгата е задълбочено проучване на проблема с изтласкването от националното съзнание на състоялата се депортация на евреи от окупираните територии между 1941 и 1944 и маргинализирането на този акт на държавата ни, изтъквайки единствено факта на спасяването на българските евреи. 

Как фактите се употребяват политически през различните исторически периоди, през които минава страната ни, и до какво води това? Рагару изследва документи и архиви, за да потърси отговори на тези въпроси. Както пишат от издателството, "едно оригинално като замисъл, но и впечатляващо като начин на писане проучване, което е образцово размишление върху мълчанията за миналото. В най-добрите традиции на високата френска хуманитаристика".

Чуйте проф. Лиляна Деянова.

Снимка – ИК Критика и хуманизъм

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отвъд стената – театрално приключение за глухи и чуващи деца

"Достъпът до изкуство на нечуващите деца в България е напълно ограничен и голяма част от тях не са гледали театър. Причината за това е липсата на театрални представления, които да са придружени от жестов език и да са адаптирани към проблемите на тази група хора". Това споделиха Албена Тагарева и Мила Коларова – създатели на "Отвъд стената" преди..

публикувано на 29.01.23 в 08:40

(Повече от) 300 спартанци в превода

300 преводачи на художествена литература у нас излязоха с отворено писмо, с което призовават да бъде вдигната най-ниската ставка за превод. С писмото те настояват – в съгласие с добрите практики на европейските си колеги – да работят при минимална тарифа от 10 лв. на страница за превод на художествена проза от чужд на български език и само с..

публикувано на 28.01.23 в 12:25

Концерт "Фалмис и приятели" на сцената на "Театро"

Концертът "Фалмис и приятели" е част от събитията по случай честването на 25-годишнината от създаването на концепцията "Фалмис". Ансамбъл "Фалмис" е създаден през 2016 г. към Дружеството на банатските българи в България. Целта на ансамбъла е да съхрани фолклора, традициите и културата на банатските българи. Получили убежище в областта Банат,..

публикувано на 27.01.23 в 17:20
Правда Спасова (вляво) и Силвия Чолева

Из историята на естетиката от древността до Кант

"Дълги векове естетиката не е функционирала като понятие, свързано с красотата или изкуството, още по-малко като наименование на теоретичното познание за тях. В наши дни сякаш се случва парадоксално завръщане на тази широка безпонятийност на думата: тя се свързва предимно с пластичната хирургия, с храненето, с фитнеса, със здравето, с магазините в мола..

публикувано на 27.01.23 в 15:51

"Завод" – спектакъл за скритата вселена в душата на малкия човек

Премиерното заглавие в Държавния куклен театър в Стара Загора е спектакълът за възрастни "Завод" по стихове на Никола Вапцаров. Драматизацията и постановката са на актрисата Полина Христова, която прави с това представление режисьорския си дебют в театъра. Консултант на спектакъла е Веселка Кунчева, драматургичен консултант – Ина Божидарова...

публикувано на 27.01.23 в 11:05