Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изгубената виагра на древен Рим

Силфиумът, използван като парфюм, лекарство, подправка и любовна отвара, пада жертва на успеха си

Ферула е вид цъфтящо растение, предложено като кандидат за легендарния силфиум. Расте в района на Адана, Турция.
Снимка: Wikipedia

Парфюм, подправка, афродизиак, предмет на лукса - силфиумът е бил любимата подправка на римляните, които я слагали върху почти всяко ястие. Силфиумът обаче пада жертва на собствения си успех и по времето на Нерон вече е изчезнал напълно, а днешните изследователи смятат, че е една от първите жертви на промяна в климатичните условия.

Колко са го ценили римляните можем да си дадем сметка от факта, че са секли монети с изображение на растението. Твърди се, че Цезар държал в запас около половин тон от него. Според Плиний то помагало срещу "кучешко ухапване, змийска отрова и хемороиди“. Можело да се използва и като контрацептив.

Силфиумът се добивал в района на Киренайка и експортът му води до забогатяване на населението, което започнало да сече горите, за да засява нови площи и да строи къщи и инфраструктура за растящото население.

Сечта на горите довела до ерозия на хълмовете, където растял силфиумът, което се потвърждава от скорошни разкопки в областта на Бенгази. Крехкият микроклимат бил разрушен и растението изчезнало напълно, а киренайската икономика, която зависела от него, западнала.

Подобна съдба днес може да застигне асафетидата, която наподобява по вкус и аромат силфиума (кобалтовожълта, когато е стрита на прах, с аромат на цитрус и лук).

В риск са и култури като кафето, морковите и ориза според Моник Симъндс от Градините Кю в Лондон и добавя: "Ние разчитаме за прехраната си на 10-12 растителни вида. Градините Кю събират семена от диви видове за своята банка семена, нещо което се оказва от особено значение днес, когато култивираните видове могат да се окажат уязвими срещу климатичните промени.

Ако нямаме прочувания и колекции на диви видове, няма да имаме резерви от генетичен материал в банките, които да кръстосваме в бъдеще", казва още Симъндс.

Повече за изчезналия аромат от времето на имперски Рим, чуйте от Никола Кереков в "Науката не спи". 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Короната

Пази ли Съкровищницата на Хабсбургите единствената оцеляла корона на българските царе?

Всеки, който посети Съкровищницата на Хабсбургите във Виена , ще види короната на Ищван (Стефан) Бочкай, за която някои учени подозират, че е принадлежала на българските владетели от Второто царство. Според изследователи короната е изработена в Персия, тежи 1.88 кг и е висока 23.5 см. Обсипана е със скъпоценни камъни, доста примитивно..

публикувано на 31.01.23 в 16:25

Милосърдието – забравената добродетел

Така нарекохме поредната среща "За здравето" с участието на Милка Василева, председател на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. Акценти поставихме върху наболели и известни в обществото проблеми: какво се случва с българското сестринство през последните години, кои са водещите фактори за кризата: образованието, квалификацията,..

публикувано на 31.01.23 в 08:05

SOS екранни деца

Изтъкани от добри намерения родителите често дават на малките деца екрани, за да могат да ги нахранят, за да учат песнички, чужд език или просто за да спечелят няколко минути, в които да успеят да свършат нещо. Смята се, че ако детето не прекалява с играенето на игри и не гледа неподходящо съдържание, екранът е добра бавачка. Само, че излагането..

публикувано на 29.01.23 в 12:25

Словото като (почти) материя

В далечните времена, когато устното слово се сдобило с писмено изражение, могъщата магическа сила на заклинания, молитви, баяния, клетви и благословии започнала да се пренася върху достъпни материални носители. Амулети, муски, свитъци и пр. придружавали хората в опасни моменти, пътувания, важни начинания и житейски събития. Наивната представа за..

публикувано на 28.01.23 в 09:35

Енея Георгиева: Проверената информация рядко звучи примамливо и не обещава лесни решения

Ако преди години достъпът до информация беше оскъден, днес е точно обратното – всекидневно плуваме в същински информационен потоп, в който фактологично и измислено, вярно и фабрикувано, са смесени, а критичната ни способност е изложена на изпитание. Филолозите са запознати с теорията на странстващите сюжети – едни и същи митове или елементи от..

публикувано на 26.01.23 в 09:25