Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Розовата къща – последното безплатно място за хора със зависимости

Снимка: @thepinkhousesofia

“Розовата къща” е единственият нископрагов център в София, в които хората, страдащи от зависимости, да намерят подслон, да се нахранят, изкъпят и да облекат топли дрехи. Само преди дни призивът в социалните медии беше, че това временно убежище отново започва да се пълни с хора.

В "Нашият ден“ Юлия Георгиева, която е сърдечният ритъм на този център, споделя, че дневно минават между 45-50 души, което е много за капацитета на къщата, в която има две и половина работни позиции и това са 60 кв.м.

"В "Розовата къща“ няма как да предложим нощувки. Надявам се, ако Столична община помогне, бихме направили отделен приют за хора, които употребяват наркотици, защото там нуждите са по-специфични“, допълва тя.

Този център има нужда от перманентна подкрепа за покриване на всякакви нужди – от наем, през заплати на хората, работещи там, до осигуряване на различни медицински, битови материали и храна. Сумата, която е необходима, за да функционира "Розовата къща" месечно, е около 10 000 лева.

"Реално действие, което може да подпомогне тези хора и те да се чувстват по-добре и да се социализират по някакъв начин, е да се опитаме да им намерим работа и да ги направим смислени за всички", казва Юлия Георгиева.

В момента центърът се нуждае от завивки и спални чували за хората, които спят навън. Другото нещо, от което винаги има нужда, са превързочни материали. Хората, които търсят помощ в "Розата къща“, не фигурират по никакъв начин в социалната и здравната система.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Розовата къща, @thepinkhousesofia
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Пейчев

Иван Пейчев: Проблемното поведение в училище е вик на всяко дете за внимание и грижа

Новият "Наръчник на училищния психолог. Казуси, дейности, упражнения " е издание в помощ на училищния психолог с всичко необходимо за справяне с всекидневните предизвикателства. Наръчникът предлага методически насоки за извършване на оценка на индивидуалните потребности на ученици в риск, с хронични заболявания, със специални образователни..

публикувано на 07.02.23 в 17:05

За невъзможната комбинация между сиренето, сладоледа и режисурата

Как една 23-годишна студентка решава да се занимава с бизнес и прави сериозни стъпки, като се обучава как се произвежда сладолед, в "Нашият ден“ споделя Велислава Костова . Тя е на 23 години и е израснала в София. Студентка е в специалност “Кино и телевизия“ в Нов български университет. Напоследък е изкушена от производството на сладкия..

публикувано на 07.02.23 в 14:15

До Брюксел и назад... чуха ли ни?

И този петък продължихме с обиколката си из ловните полета на България, от която става ясно как е приключил ловният сезон на едър дивеч в различни краища на България. Но неслучайно за първи събеседник в "И рибар съм, и ловец съм" избрахме Иван Василев – председател на Сдружението на ловците и риболовците "Сокол 1911" в Благоевград. Той беше член на..

публикувано на 07.02.23 в 13:10

За настоящето с мисъл за бъдещето

Често чувам, че живеем във време на контрасти и противоречия. Делим се на „-фили“ и „-фоби“, на българи и македонци, на млади и възрастни, на знаещи и незнаещи. Но като сякаш забравяме, че и едните, и другите са наши близки, приятели, роднини. И за всичките деления виновници сме ние самите. Ние създаваме положителното отношение у всеки. Ние сме и..

публикувано на 07.02.23 в 12:16

Сетивна фотография – как се снима, без да използваш очите?

В България е силно подценяван потенциалът на хората с увреждания да създават изкуство, блага и радост за другите. Сдружението на творците с увреждания има за цел точно това – хвърляне на повече светлина върху този потенциал, но и неговото насърчаване и развие чрез различни начинания. Николай Примов , председател на сдружението, разказва в..

публикувано на 07.02.23 в 11:54