Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София Тех Парк – мястото за иноватори, предприемачи и хора от света на бъдещето

Снимката е илюстративна
Снимка: sofiatech.bg

Българският символ на триъгълника на знанието е София Тех Парк, там където се случва връзката между образованието, науката и бизнеса. Най-интригуващото на територията на технологичния парк е българският суперкомпютър. Приоритетните области за развитие и дейност на София Тех Парк са информационни и комуникационни технологии, науки за живота, зелени енергии, образование, предприемачество, иновации, подкрепа на стартиращия бизнес.

"Екипът на Discoverer прецени, че е време да разширим неговите възможности с нещо, което липсваше при първоначалната конструкция, а именно графични ускорители и повече памет“, обяснява в "Нашият ден“ председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев.

И допълва, че за да има изкуствен интелект, машините трябва се обучат да достигнат в максимална степен свободата на аналогии на създаване. Но още сме далеч от това. За да решаваме задачи в сферата на изкуствения интелект и големите бази данни, са необходими компютри с графични ускорители, върху които, използвайки математиката на невронните мрежи, да може да се симулира начинът, по който работи човешкият мозък.

Суперкомпютърът може да обработва огромни масиви данни, което ще намери приложение в медицината, в прогнозите на климатичните промени, в анализа на трафика и в други общественозначими дейности.

"Екипът на българският суперкомпютър успя да създаде разбираемост за възможностите и в момента има академични и бизнес потребители от почти цяла Европа. 

"Discoverer е един елемент в общата система за контрол, мониторинг и подобряване живота на хората в София. Добрата новина е, че Столична община има няколко проекта с прилагането на иновативните технологии с оглед на измерването на качеството на средата, в която живеем. Най-популярна е системата за измерване качеството на въздуха. Но и транспортната система е важна“, казва Петър Статев.

"През последната година София Тех Парк разработи три нови инкубационни програми. Първата е новата инкубационна програма, която в същност е идея за развитие на иновационната екосреда на територията на София Тех Парк и на България. Чрез създаване на стартиращи предприятия освен инкубиране идеята е да включим новата програма за акселериране на процесите, но да заложим най-вече на технологичния трансфер“, посочва Костадин Петков, член на Надзорния съвет на София Тех Парк.

В технологичния парк функционират 11 лаборатории, създадени с подкрепата на водещи експерти от академични институции като Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Техническия университет – София, Медицинския университет – София. Лабораториите в рамките на комплекса извършват независима и съвместна научноизследователска дейност, резултатите от която ще бъдат широко разпространявани.

Изключително важно е развитието на съвместният инкубатор с Европейската агенция за ядрени изследвания.

"Необходимо е да се създаде Асоциация на Балканските технологични паркове. В момента се водят преговори с партньори от Гърция, Турция от Румъния, Сърбия, Словения, Черна гора, за да работим заедно, защото няма смисъл да се инвестират пари и да имаме еднакви лаборатории със сходно оборудване. Може да се използва тази връзка, която дава суперкомпютърът с други суперкомпютри в Европа и на Балканския полуостров“, казва Костадин Петков.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова непрекъснато..

обновено на 24.07.24 в 12:20
Остров Света Анастасия

Остров Света Анастасия – където човек първо се моли

Историческото и природно очарование на една вълнуваща морска разходка предлага "Нашият ден" на своите слушатели. Какво е да си единственият човек в България с длъжност "управител" на обитаем черноморски остров – разказва Павлин Димитров , управител на остров Света Анастасия . Животът там е като никой друг, а морето не спира да изхвърля на..

публикувано на 24.07.24 в 11:22