Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 11 декември

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Гойя" от Лион Фойхтвангер

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Недялко Недялков, Груйчо Дочев, квартет "Юдит" и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Стоян Божкилов е художник наивист и музикант от град Сандански и преди няколко години започва да прави изцяло ръчно изработени обувки за близки приятели, и за хора, дочули за него от "уста на уста". Как се правят ръчно изработени обувки днес, когато всичко може да бъде произведено, и какво е нужно на един човек, за да съчетава рисуването с музиката и със занаята на обущаря?

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Милвана Панайотова
Предаването тази неделя е за децата, влюбени в науката.
• Като Айнщайн: говорим за устройството на мозъка с биолога Никола Кереков и децата Сияна и Даниел.
• Чуй къде съм: пътешестваме из музеи и атракциони за деца по света. Този път разглеждаме огромния музей "Есплораториум" в Сан Франциско.
• И те са били деца: разказваме за детските години на големите учени.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
• Божията трапеза.
Цялата старозаветна история е подготовка за Царството Божие, т.е. за Изкуплението и спасителни му за човешкия род плодове. Голяма е вечерята, за която става дума в днешното евангелско четиво, защото неизчерпаеми са благата, които тя предлага. Първите поканени са еврейският народ и неговите духовни водачи, за което основание им дава полученият на планината Синай Божи закон. В книгата на пророк Исая намираме предсказание за нея: "и Господ ще сложи върху тая планина за всички народи трапеза...". Еврейските първенци отказват поканата, предпочитащи земните наслади пред небесното блаженство. Тогава Домакинът приканва странници от друмища и кърища, но на трапезата има още място за гости. Слугите прибират всички бедни и ощетени, които да напълнят къщата на Стопанина. Христос завършва притчата с думите: "Никой от поканените няма да вкуси от вечерята Ми, понеже мнозина са звани, а малцина призвани." Божията трапеза ни очаква, но за жалост и ние подобно на евангелските поканени отклоняваме поканата под най-различни предлози в осъвременена форма. Не бива да забравяме, че привързаността ни единствено към земните наслади ще ни превърне в онези звани, но не избрани християни, носещи това име, но оковали с веригите на зло и грехове душите си. Ще се опитаме да разчетем Христовите думи: Мнозина са звани, а малцина - избрани. Ще говорим за това какво представлява Божията трапеза и достойни ли сме за нея? Ще го сторим заедно със ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на митрополитския храм "Св. Неделя".
• Християнска поезия: стихотворението "С възторжени слова аз се опитвам…" от Стоян Михайловски в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.10 до 9.30 часа
Културата на бързи обороти
водещ: Яна Пункина

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Даниел Ненчев
"Сатира" е думата във фокус в "Гласът на времето" – сатирата, която спасява, лекува, вдъхновява, забавлява, преосмисля, критикува, демаскира, обискира, разкрива и разсмива.
Събеседници:
• писателите сатирици Алек Попов и Михаил Вешим;
• журналистът Калоян Костантинов, организатор на конкурса "Златен Шиши";
• рекламистът, поет, писател и публицист Иван Ланджев.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Юлия Гатдерова
• С Красимир Георгиев отбелязваме 120 години от създаването на Берковската духова музика.
• Честитим 50-ата годишнина на добруджанския певец Добрин Добрев.
• Участници във фолклорното ни блиц интервю са семейство Деница и Васил Василеви.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика
Открито студио

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
водеща: Цветана Тончева
Специален предпразничен подарък за неделните ценители на класическата музика – последният Новогодишен концерт на Берлинската филхармония, състоял се на 31 декември 2021 г. в Берлин под палката на младия израелски диригент Лахав Шани. Ставаме свидетели на изключително събитие в кариерата на талантливия музикант, тъй като в последния ден на 2021 той застава пред Берлинската филхармония буквално часове, след като е бил помолен да замести заболелия главен диригент на състава Кирил Петренко. За щастие от известно време Лахав Шани живее постоянно в Берлин и на 31 декември случайно се е оказал в дома си след поредното турне, готов да празнува Нова година. Получава телефонно обаждане два часа преди генералната репетиция. Репетира и вечерта триумфира на пулта на Берлинската филхармония. Солистката също е бляскава и великолепна – Жанин Янсен, приносът на Нидерландия към съвременната плеяда звездни млади цигулари. Жанин впечатлява с първокласна техника, но освен това е действително стойностен музикант - задълбочен и изискан. И не на последно място тя е много атрактивна и привлекателна дама - фина, елегантна, притежаваща особения дискретен сексапил, познат ни от платната на Йоханес Вермеер.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Вещи" от А. Б. Йехошуа

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Бернадет Вениамин от Сейшелския туристически борд за Сейшелите
• Камел Туше, круизен директор и какво точно представлява плаването по света с тази професия
• Магдалена Гигова за бароковия град Вилнюс

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
"Еко ехо"

от 20.00 до 21.00 часа
Фотофабрика
водещ: Eми Барух
В предаването звучат гласовете на доайена на българската фотография – Петър Абаджиев, който разказва за най-новата си книга "Животът". Темата за фотокнигите продължаваме с главната редакторка на издателство ФотоЕвиденс Светлана Бахчеванова, която разказва за изложбата "La Puente". Изложбата може да бъде видяна до 13 януари в Гьоте институт. Ивайло Стоименов – ново име, който разказва за последния си проект, свързан със "самонараняването" и говорим по темата "Мъжете също плачат" провокирана от фотографския избор на един майстор на портретите Павел Червенков, в изложбата организирана от Олга Минева от фондация Emprove.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
водещи: Димитрина Кюркчиева и Кристиян Бояджиев
Изпълнения на "ФСБ", "Манхатън Трансфър", Саймън и Гарфанкъл, "Мистър Мистър", Доналд Фейгън, Томас Долби

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Ивета Грънчарова
Из творчеството на Цезар Франк.
В неделната вечер припомняме някои от най-вдъхновяващите творения на Цезар Франк – велик френски композитор, роден на 10 декември преди 200 години. Ето записите, които сме избрали: симфонични вариации за пиано и оркестър – Алексис Вайсенберг е солист на Берлинската филхармония начело с Херберт фон Караян. Органистът Жан Гилу свири хорал в ла минор, опус 90. Великолепните музиканти от Джулиард квартет представят откъс из струнен квартет в ре мажор и за финал: знаменитата симфония в ре минор през погледа на Рикардо Шайи, който ръководи Кралския
Концертгебау оркестър.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25