Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Илия Кичев

Снимка: личен архив

"В науката сме стъпили на стабилна основа и просто гледаме към звездите, но звездите никога не са били сигурни", казва Илия Кичев. Той е млад човек, завършил с бакалавърска степен Факултета по химия и фармация към Софийски университет "Св. Климент Охридски", а сега продължава образованието си в магистърската програма по изчислителна химия в същия университет. Стипендиант е на фондация "Еврика" и носител на отличието за постижения в овладяването на химията и химичните технологии на името на акад. Ростислав Каишев. Илия Кичев казва, че изкушен не само от природните, но и от точните науки. Питам го как обикновено се представя – като химик, математик, просто като човек, изкушен от природните науки, и дали в неговия кръг от приятели и познати да бъдеш химик означава, че се занимаваш с нещо важно и наистина интересно.

"Много от приятелите ми казват, че съм по-скоро математик или информатик, отколкото химик", шегува се Илия и разказва, че много му е харесала идеята да може да комбинира и изучава и двете науки.  "Установявам, че е много важно в науката човек да не задълбава само в едно нещо и да не си мисли, че това е единственото нещо, което е важно. Ценното днес е да могат да се комбинират различни подходи. Има една история за създаването на първите скоростни влакове в Япония и защо формата им е такава – оказва се, че дизайнерът им е бил запален по орнитологията", обяснява Илия и дава пример как формата на птицата земеродно рибарче е вдъхновила онзи човек за създаването на най-подходящия дизайн на скоростните влакове. И това е хубав пример как може да се черпи вдъхновение не само от една-единствена научна област.

Карам Илия Кичев да разкаже за това какво го привлича в изчислителната химия – една наука, която не разчита толкова на експериментите, колкото на абсолютната прецизност на точните науки – на логиката на компютърните симулации при решаването на химични задачи. А той обяснява, че в това направление на химията продължава да открива голямо предизвикателство, защото често се оказва, че има много неща, които първо са открити в изчислителната химия, а после са установени и на практика. "А това е много интересно, защото обикновено се върви по обратния път", разказва той.

Снимка: личен архив на Илия Кичев

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Габровската техническа гимназия

Професионалната техническа гимназия в Габрово е създадена през 1893 г. първо като кожарско училище с името на д-р Никола Василиади, на чието щедро дарение дължи съществуването си. Никола Василиади е роден в Букурещ, където семейството му се е преселило около началото на XIX век след опожаряването на Габрово и в търсене на сигурност и поминък...

публикувано на 03.08.24 в 12:15
Музеят на мозайките в турския град Шанлъурфа представя една от най-ценните колекции на мозаечното изкуство

Какви истории разказват мозайките

Музеят на мозайките в град Шанлъурфа е нов музей, но съхранява едни от най-добрите образци на древното мозаечно изкуство. През 2006 г., по време на строителни дейности, на това място е открит голям римски комплекс и по-късно е изграден музеят. Разположен е на голяма площ – от близо 6 декара, и днес тук могат да се видят множество изображения на..

публикувано на 02.08.24 в 14:10
доц. Катя Михайлова

Необходимо е експерти достоверно да оценят културното ни наследство

България е домакин на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО през 2025 г. Българската страна издигна кандидатурата си за председател и домакин, след като министърът на културата Найден Тодоров проведе поредица от срещи с делегати от различните държави, на които се установи положителна нагласа и желание да подкрепят България...

публикувано на 02.08.24 в 11:18

Разказ за Алиолувата къща в Казанлък

Алиолувата къща в Казанлък е паметник на културата и своеобразен културен център, в който сега, в разгара на лятото, текат театрални репетиции. Тя е построена в средата на 19 век от български майстори за богат турски бей, а днес се приема, че Алиолувата къща е една от най-интересните къщи в града и е обявена за паметник на културата с местно значение...

публикувано на 02.08.24 в 08:05
доц. Любомир Цонев

Добре е в България да се създаде лаборатория за луминесцентно датиране

"Луминесцентното датиране е свързано с тъй наречените "дозиметри" в атомната физика, та за това този метод използва изследването на естествените кварцови песъчинки, които се намират навсякъде около нас, като природни дозиметри", разказва в предаването "Следобед за любопитните" физикът доц. Любомир Цонев. "Тези частици, – допълва той, – могат да..

публикувано на 01.08.24 в 09:35