Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудно ли се доказва случай на замърсяване на река?

Наводненията - има ли още застрашени места у нас?

| обновено на 16.12.22 в 07:15
Замърсяване на река Дунав
Снимка: Община Русе

Какви са темите на годината за хората, които наблюдават с тревога водите на България? Трудно ли се доказва какво се случва с една река и кой е виновен за нейното състояние?

“Не, това се доказва много лесно. Стига да отидеш навреме, а това е в мига, в който се чуе, че се случва нещо с реката. Тогава отиваш и започваш да гледаш, ако я познаваш, може да знаеш и преди това, както стана със случая в Своге. Там познавах всеки камък и знаех много добре каква е причината за пресъхването“.

Това каза пред БНР Димитър Куманов от Сдружение “Балканка“.

“Случай на замърсяване на река се доказва трудно, тази година не се сещам за някакво конкретно супер замърсяване, както имаше предишните. Имаме случаи на реки у нас, над които не летят мухи, толкова са замърсени“, посочва още той в ефира на “Нашият ден“ и допълва:

“Екипът на министър Сандов направи някои хубави работи, когато бяха в Министерството на околката среда и водите. Обявиха няколко защитени местности по Закона за защитените територии. Бориха се малко за замърсяването на въздуха, например в ТЕЦ “Марица 3“. Но специално на тема води този екип нанесе непоправими щети, изобщо на развитието на опазването на водите.

Първо, има едни документи, които се наричат Планове за управление на речните басейни, там нищо не помръдна, докато бяха те. Въпреки нашите настоявания да се публикуват нови графици, не е ясно кога ще станат готови. Чух новата министърка да казва, че има нов график, който ще е готов към 2023 г., но никой още не го е виждал“.


Според него “това, което може би ще нанесе в бъдеще най-голяма вреда на нашата дейност, е нещо, което беше одобрено по времето на министър Сандов  от Националния съвет за биологично разнообразие - „План за действие за опазване на Поточния рак“.  Това ще окаже ужасяващо въздействие върху водите, тъй като този рак е приоритетен вид за опазване, много ценен. В този план за действие изобщо замърсяването на водите, дори от минна дейност, не е идентифицирано като заплаха за вида, а той е много чувствителен“.

Наводненията  - има ли още застрашени места у нас?

“Рискът от наводнения в нашата държава, като член на ЕС, трябва да се управлява по съответната директива. У нас нищо такова не се случва. В конкретния случай с трите наводнени села въпросът беше с безумната сеч, която е над тях. Това не са единствените села. Не само сечта е един от големите проблеми, а и горските пътища, които се прокарват.  Това се случва масово. Дървесината, която не върши работа, се оставя по склоновете и после водата я повлича и тя отива и задръства коритата.

Другият проблем е с т.нар. техногенни наводнения, когато ние сами правим рискови съоръжения по реките.

“Продължаваме промяната“ и правителството на Румен Радев едновременно внасят два еднакви законопроекта, с които да може да се променя предназначението на частните имотите в зелените площи на градовете. С отпадане на предвижданията тези площи да се използват за обществена полза, всеки който има някакъв частен имот, който е в паркове и градинки, ще може много лесно с този законопроект да строи там, каквото си иска“, посочва още той в интервю на Люба Константинова в “Нашият ден“.

Снимки: БНР, Община Русе
По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Митев и Антон Митов

Какво видя в Украйна генералният директор на БНР Милен Митев

Генералният директор на БНР Милен Митев участва в проведената в Украйна 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА. Среща по време на война – между "Как да управляваме вселената, без да привличаме вниманието на санитарите" и късметът. Как се влиза в Украйна – граничен контрол и неволи. За живота, сгодите и несгодите на..

публикувано на 13.07.24 в 16:01

Житница – селото на работливите и весели хора

Житница е красиво село, разположено в китната Тракийска низина, на около 30 километра от Пловдив, в територията на община Калояново. В него живеят над 1400 човека. Селото се гордее с ниската безработица, чистотата, богатия социален, религиозен и културен живот. Жителите на селото са католици. Католически храм "Успение на Дева Мария" е построен през 1923..

публикувано на 13.07.24 в 09:35

Франция в състояние на fragilité*

След края на парламентарните избори във Франция и в навечерието на нейния национален празник разговаряме с Антоанета Колева , директор на издателство "Критика и хуманизъм", за бъдещето на страната, за риска от парализа, за това какво означават резултатите от изборите, за надеждата и за вярата, за първите реакции на международните лидери. Крехко ли е..

публикувано на 13.07.24 в 08:50
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35