Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личните финанси на българските творци или гледната точка на писателя Нинко Кирилов

Нинко Кирилов
Снимка: Ваня Минева

Колко бутилки алкохол струва една стихосбирка и трябва ли да бъдат нахранени героите на един роман? Личните финанси на българските творци през 2022 година – гледната точка на писателя Нинко Кирилов в деня на поредното издание на формата "Актьори срещу поети".

 „Не обичам формулировката човек на изкуството. Какво значи това? Не се ли занимаваме всички под някаква форма с творчество. Какво значи творчество? Творецът е само един и той горе. Ние сме някаква форма на артисти. Иначе писател, поет, художник, актьор Всички тези хора под някаква форма под някаква форма използват стимуланти. То може да е кафе. Може да е жена, може да е любов", споделя писателя.

Основно перо в бюджета на писателя Нинко Кирилов през 2022 г. са разходите за книги. Но и нуждата от място за съхранение го е вдъхновила да си измойстори библиотека и да ревизира един шкаф. Инвестирал е нов лаптоп. 

"Типичният месечен бюджет за книги на един човек, който чете варира. Има месеци в които си купувам по една две книги. Но, има месеци в които взимам 20. Трябва да призная, че много приятели ми подаряват книги. Не съм сигурен дали съм подарил повече книги, от колкото съм взел за себе си. Трудът на артиста или на човека, произвеждащ изкуство в България е много ниско платен", твърди писателят.

 Докато една продадена картина, може да те изхрани за цял месец една продадена книга не може. Тиражите на книгите в Българи са ограничени.

Актьори срещу Поети

"Актьори срещу поети“ е своеобразна битка, в която лъсват десетките разлики между авторското четене на поезия и актьорското й изпълнение като монолог. Публиката решава изхода от своеобразната словесна схватка. 

За зрителите има листове със стихотворения. Но, те не са на участващите поети в словесната борба. Литературната схватка протича в три различни кръга. След края на рундовете и директните двубои на публиката е предоставена възможност да гласува за победителя.

Замислен е като еднократно представление в Малкия сезон на Театрална работилница "Сфумато". Форматът е един от най-успешните литературно-актьорски опити в страната. 

"Обикновено актьорите са подготвени и те побеждават след гласуване на публиката“, споделя Нинко Кирилов. 

На 22 декември от 20 часа в театрална работилница "Сфумато" ще се проведе поредната литературна схватка.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бъзовец – "китно селце, обрасло отвсякъде"

Село Бъзовец е едно от обезлюдяващите села в Северозападна България. Намира се в община Вълчедръм, област Монтана и според последното преброяване в него живеят 69 човека. Според Цветелина Тончева – читалищен секретар на местното читалище "Факел 1926", в селото живеят около 20-тина човека, основно възрастни хора. Югоизточно от селото под стената..

публикувано на 12.10.24 в 09:35
Андрей Захаров

Андрей Захаров: Кадиров винаги е бил специалният човек за мръсните неща на Путин

Тази седмица, на 7 октомври, се навършиха 18 години от убийството на Анна Политковская. Защо бе убита руската журналистка? "Струва ли си да дадеш живота си за журналистиката?“ (заглавие на неин репортаж) Как се промени Русия за тези 18 години коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски разследващ журналист, обявен за..

публикувано на 11.10.24 в 18:05
Тетяна Филевска

Тетяна Филевска: По време на война музите не мълчат

Колко е важно изкуството и културата да продължават да се развиват въпреки войната в Украйна, какви теми засягат в произведенията си украинските поети, режисьори и артисти, които воюват през последните две години, на какви езици се превеждат украинските книги, защо тъкмо сега, по време на война, украинското изкуство е толкова желано от гражданите..

публикувано на 11.10.24 в 16:50
Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска

Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд

В рубриката на юридическото предаване "Съвети на адвоката" адвокат Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, основен консултант на  "Законът и Темида", отговаря в ефир на слушателски въпроси. Темата е по запитване на много слушатели. Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд. Съдебна..

публикувано на 11.10.24 в 14:50

Защо архитектурното наследство на Северна България има нужда от спешно внимание?

Северна България често е свързвана с бедност и сивота, но според Белла Антова, движещата сила зад платформата "Sтетика", тази част на страната крие архитектурни съкровища, които тепърва предстои да бъдат разкрити и оценени. Чрез своя проект "Скритите архитектурни съкровища на Северна България“, Антова и нейният екип целят да покажат красотата и..

обновено на 11.10.24 в 14:07