Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо архитектурното наследство на Северна България има нужда от спешно внимание?

| обновено на 11.10.24 в 14:07
Снимка: niebg.net

Северна България често е свързвана с бедност и сивота, но според Бела Антова, движещата сила зад платформата "Sтетика", тази част на страната крие архитектурни съкровища, които тепърва предстои да бъдат разкрити и оценени. Чрез своя проект "Скритите архитектурни съкровища на Северна България“, Антова и нейният екип целят да покажат красотата и значението на архитектурното наследство в този регион, както и да възпитат местния патриотизъм у младите поколения.

Проектът стартира през септември тази година и обхваща 10 области, включително Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Разград, Силистра, Русе, Добрич и Варна. Според Антова причината Северна България да бъде във фокуса на инициативата е свързана с нуждата от повече внимание и грижа за архитектурното наследство, което често остава забравено и занемарено.

"Като хора от Видин, пристрастни към Северозападна България, решихме да дадем заявка за това накъде е насочен нашият интерес," споделя тя. Екипът й се заема със задачата да заснеме и представи по-малко известни, но архитектурно значими обекти в различни градове и села на региона. Антова подчертава, че някои от селата около Видин крият невероятни къщи, които са останали неизвестни за широката общественост.


Проектът не само показва красивите примери на запазено наследство, но и насочва вниманието към проблемите с неговото стопанисване. "Има добри примери за опазване на архитектурно наследство, но за съжаление мнозинството от тях са лоши", споделя Бела. Една от целите на инициативата е да насърчи местните общности и власти да предприемат стъпки за запазването на тези архитектурни съкровища, преди да бъдат загубени завинаги.

Един от примерите, който Антова посочва, е град Лом, където, подобно на Видин, има впечатляващи сгради, които остават неизползвани и занемарени. За нея и екипа ѝ, този проект не е просто документалистика, а начин да вдъхнат нов живот на архитектурното наследство и да събудят местната гордост.


Проектът "Скритите архитектурни съкровища на Северна България" обещава да покаже красотата, която бедността е прикрила, и да разкрие цветове, които променят мисленето на хората за този регион. Антова вярва, че чрез създаването на тази платформа, тя ще успее да покаже на България и света, че Северът не е сив и тъжен, а богат на история, култура и архитектурни съкровища, които заслужават внимание и грижа.

Чуйте разговора в звуковия  файл. 

Снимки: niebg.net
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тетяна Филевска

Тетяна Филевска: По време на война музите не мълчат

Колко е важно изкуството и културата да продължават да се развиват въпреки войната в Украйна, какви теми засягат в произведенията си украинските поети, режисьори и артисти, които воюват през последните две години, на какви езици се превеждат украинските книги, защо тъкмо сега, по време на война, украинското изкуство е толкова желано от гражданите..

публикувано на 11.10.24 в 16:50
Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска

Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд

В рубриката на юридическото предаване "Съвети на адвоката" адвокат Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, основен консултант на  "Законът и Темида", отговаря в ефир на слушателски въпроси. Темата е по запитване на много слушатели. Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд. Съдебна..

публикувано на 11.10.24 в 14:50
Лидия Загорова (вдясно) и Анелия Торошанова

Романтичните измами – съвременните онлайн предизвикателства пред малки и големи

Какви са съвременните онлайн предизвикателства пред малки и големи? Проблемът с романтичните измами, който е в световен мащаб, засяга и България. Поводът е 3 октомври – Световният ден за превенция на романтичните измами, учреден в САЩ миналата година. Гост на "Законът и Темида" е Лидия Загорова – психолог, експерт по романтични измами, директор на..

публикувано на 11.10.24 в 12:40

Ая Роуз: Словенската песен с укулеле в сърцето на България

В поредния епизод на "Мигранти с таланти" представяме една млада, красива и талантлива словенка с артистичното име Ая Роуз. Тя е живото доказателство за това как музиката може да създава мостове между култури и хора. Родена в малкия град Целие в Словения, Ая от малка е под влиянието на музиката, която я води към пътя на самостоятелното творчество...

публикувано на 11.10.24 в 12:23
Н.Пр. Бръндуша Предеску, посланик на Румъния в България

Н. Пр. Бръндуша Предеску: Културата е мостът между Румъния и България

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", Н. Пр. г-жа Бръндуша Предеску, Извънреден и пълномощен посланик на Румъния, сподели своите виждания относно двустранните отношения между Румъния и България. Преди това тя е заемала редица престижни дипломатически постове, включително като посланик в Нидерландия и постоянен представител в..

публикувано на 11.10.24 в 12:03