Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вилма Карталска: За вдъхновението и киното без рамки

"Режисьорската професия е мъжка. В световен мащаб само 25 % са жените режисьори. В България са много по-малко. И ако се замислите за сериалите, които доста се засилиха в последно време няма жени режисьори. Жената привнася друг тип емоционалност, когато работи филми. Женските истории за силни жени, които се справят въпреки всичко много ме палят и ми е хубаво да ги разказвам", споделя пред Александър Райчев в "Нашия ден" Вилма Карталска.

И допълва, че живеем в много динамично време и енергията е много забързана. И ако се правят твърде бавни филми, това не импонира на съвременния зрител. За нея е много важно е във филмите да има динамика, да имаш какво да разкажеш, за да се види колко се може повече.

"Филмът "Моят цигански път" има вече 49 награди, а наградите за лентата "Анжела" до този момент са 29, което за българско кино не е никак малко. Наградите сами по себе си не са нещо, което да ми носи удовлетворение. По-скоро се радвам, че историите на тези две жени стигнаха до толкова много хора по света", посочва тя.
Филмът „Моят цигански път“
Филмът "Анжела" разказва историята на жена, която от детска церебрална парализа от раждането си, но тежката диагноза не сломява духа ѝ и неусетно я превръща в писател, актриса и танцьорка. Тя участва в различни инициативи за правата на хората в неравностойно положение и вдъхновява всекиго, докоснал се до живота ѝ. Филмът е своеобразен микс от документалистика с анимация. Нещо, което за България все още е голяма рядкост, но в чужбина се търси изключително много.

Последният проект на Вилма Карталска е късометражната драма "Тук съм", която разказва са срещата със смъртта. Сюжетът е вдъхновен от личния сблъсък със загубата на близък човек, а именно бабата на талантливата режисьорка.  

С болка споделя, че поради финансови затруднения все още не е завършен филмът за нашите нови златни момичета и тяхното участие в Олимпиадата. 

"По-голямата част от материала е заснет и остава още малко, за да се довърши, защото е много смислена филмова лента. Отдавна у нас не е правен такъв сериозен спортен филм", пояснява Карталска.

Мечтата на режисьорката е да прави игрално пълнометражно кино и се надява да може да пристъпи нататък. Това е следващата логична стъпка в кариерата на един филмов режисьор.

"Темата я има, тя е за две деца – българче и ромче, които се намират в едно мазе. След като и двамата са избягали по различни причини от дома си", посочва Вилма Карталска.

Дублажът

Вилма Карталска се занимава се активно с озвучаване на филми и сериали от 2005 г. Дълги години гласът й е разпознавам от децата, защото тя озвучава Ариана Гранде.

"Много ми се иска, телевизиите да купуват материал от различни страни. Да не се набляга само на турско и американско. Чехите, унгарците, поляците правят страхотни сериали, но у нас те някак не достигат", твърди тя.

Посланието

"Да бъдем здрави. Видя се, че това е нещо неотменно, за което трябва да се грижим неотменно. Иска ми се през следващата година хората да бъдат по-щастливи", казва Вилма Карталска.

По публикацията работи: Наталия Маева
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е подходяща медиация? Стефка Сребрева от Варна. Какво трябва да направя, за да започна процедура по..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост. "Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София. Домакин на инициативата е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа, съобразена..

обновено на 26.07.24 в 12:13