Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Чернев: 90% от малките и средни предприятия не членуват в браншови организации

Георги Чернев
Снимка: БТТП

"Преди близо 30 години се появиха малките и средните предприятия. Те имат още 10 тежки години пред себе си. Категорично, няма как 40 години да вървиш в една посока и да очакваш, че за 10 години не само ще смениш посоката, но ще изведеш България на челно място“, посочва в "Нашият ден“ Георги Чернев, председател на Софийската търговско-промишлена камара.

Той допълва, че в България има малки фирми, които са като "ручейчета“, образно казано. Те текат в една среда, в пясъчна среда, лоша среда за бизнес и потъват. Някои от тях успяха за 30 години да оцелеят, но това са малцина.

Нашата задача е тези ручейчета да се обединят в по-голяма река, наречена браншова организация. Този процес е започнал и има едно осъзнаване в тези малки фирми, че те трябва да са част от нещо по-голямо, което да ги защитава.

Само в България бизнесът е разделен умишлено от политическата класа на пет работодателски организации, които функционират на принципа "Разделяй и владей". Статистиката сочи, че 90% от малките и средните предприятия не членуват в браншови организации.

"Това, което трябва да осъзнаят малките фирми, е, че те не могат сами да изплуват в предстоящите 10 години. Второ, да осъзнаят, че те ще продължат "да тичат във фитнес зала на бягаща пътека“ – на едно място. Виждаме, че малките и средните бизнеси потъват. Изчезват цели браншове“, посочва още Георги Чернев в интервю на Нина Цанева за “Нашият ден“.




По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съхраняване на диалекта на Банско, или за мисията на един поет

Александър Думанов – поет и изследовател на банския диалект. Той се е посветил на съхраняването на неговата автентичност. Думанов не само пише книги на този диалект, но и ръководи театрална трупа, наречена "Сарандевото кафене", с която продължава традициите и културното наследство на Банско. В своите произведения Думанов умело вплита звънливата..

обновено на 05.08.24 в 13:40
Финалът на Бойков връх

Никола Калистрин: "30Х10" и ренесансът на българския ски алпинизъм

Разговор с най-добрия ни състезател по ски алпинизъм Никола Калистрин в ефира на изнесеното студи от Банско на предаването "Нашият ден" представя предизвикателството да изкачи 30 върха на Северен Пирин и подготовката зу за олимпиадата.  На 5 април тази година той успешно завърши предизвикателството 30Х10.  27-годишният банскалия измина скоростно..

обновено на 05.08.24 в 13:00

От Вапцаров до виртуалните разходки: Седемте музея на Банско

Един от първите музеи в Пиринския край е къщата-музей "Никола Вапцаров", отворена за посетители през 1952 г., което поставя началото на музейното дело в Банско. Сега в града е изграден музеен комплекс, който включва седем обекта, представящи историята, културата, архитектурата и характерната за региона природа. Читалище "Никола Вапцаров" –..

обновено на 05.08.24 в 12:01

Читалище "Никола Вапцаров" – 130 години история и традиции в Банско

Читалище "Никола Вапцаров" в гр. Банско отбелязва 130 години от своето създаване, носейки със себе си история и значимост в културно-просветната дейност на града. В разговор в мобилното студио на предаването "Нашият ден" Силвия Терзиева, секретар на читалището, и Елена Калайджиева, организатор на събития, споделиха как се подготвят за..

публикувано на 05.08.24 в 10:19
 д-р Веселин Тенев (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: д-р Веселин Тенев – клиничен психиатър

Д-р Веселин Тенев живее и работи в САЩ, и гостува за втори път в предаването, защото има какво да каже – от конспирациите, през политиката, до сатанизма. Философският проблем на сатанизма и психичното здраве. Докъде водят ограниченията или забраните на удоволствията. За вуду фестивалите, вуду храмовете и българските книжарници от 70-те години...

публикувано на 05.08.24 в 09:45