Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Мама има работа“ – реалност ли е съвременното равенство?

| обновено на 06.01.23 в 08:57
Снимка: Pexels

“Мама има работа е един израз, който много често използваме в ежедневието, особено с деца. Това се оказа много сложно нещо, защото това не е само платеният труд, който жените даваме, а това е и много голяма част неплатен труд, осъзнат труд дори понякога вменен като задължения, за който ние не търсим помощ, за който не търсим помощ. “Мама има работа“ е нашето желание Веселина Панайотова, представител на неправителствения сектор, един от организаторите на проекта “Мостове за жени“.

Работих в корпоративния свят 15 години, имах много ангажименти в работно отношение и много чести пътувания. В същото време организирането на дейностите у дома оставаха основно при мен, имах чистачка и бавачка, но изпитвах вина, ако не ръководя аз тези задължения. В един момент, когато излязох от този корпоративен свят, реших, че имам нужда да променя начина си на живот, защото това е една въртележка, която е неспирна и изтощаваща. Всъщност имам проблем у дома, защото да приготвиш вечеря например не е просто нещо. Това означава да измислиш какво да приготвиш, да направиш списък какво да пазаруваш, да отидеш до магазина.

Създадохме един проект, който се нарича “Мостове към жени“, разработихме го заедно с още две организации – една в Гърция и една в Австрия. И започнахме да търсим какво всъщност е нужно на жената, за да постигне баланса. Това беше подкрепа под различна форма“, казва още тя.


Според нея всичко тръгва от дома:

“ако в дома се научим да разпределяме задачи, за да ни остава време и да дишаме като жени и човешки същества, в работния процес това балансиране се случва много по-лесно“, казва Веселина Панайотова в интервю на Люба Константинова за “Нашият ден“.

“При нас жените има един страх да пуснем контрола. Едно очакване, че щом си в ролята на майката, трябва да отговаряш за всички задачи. Оказа се много лесно да делегирам на съпруга ми. Той просто трябваше да ме остави да пусна някой задачи. Проблемът не е в това, че той не иска да поеме задачи“, казва Теодора Иванова-Вълева, един от организаторите на проекта “Мостове за жени“.

“2020 година беше моментът на осъзнаване. Пандемията разкри неравенствата, които така или иначе съществуваха. Тя ги направи видими. Проблемът с т.нар. неплатен труд и как той е разпределен между хората, дори в семейството, всъщност е много голям и той не е осъзнат. Дори в т.нар. “развити страни“, които имаме в Европа, хората също имат проблеми с разпределението на работата в дома – 60% от домакинската работа отива към жените.

Балансът започва от осъзнаването – да си дадем сметка каква част поемаме ние сами и каква част имаме нужда да пуснем, за да не се претоварваме и да не изпадаме в тежки състояние и кризи и да имаме време за тези, които са ни важни“, казва още тя в интервю на Люба Константинова за “Нашият ден“ .

Снимки: Pexels

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10