Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Свирецов: Ловецът на България от въздух и земя

Мария Мира Христова и Радослав Свирецов
Снимка: БНР

Проектът  "България от въздух и земя" представлява годишен календар за 2023 година, в който са събрани 13 кадъра от най-красивите и интересни природни кътчета и моменти от родината ни. В "Нашият ден“ Радослав Свирецов, който е пейзажен фотограф и бъдеш архитект, носител на много международни награди, споделя защо е важно да се обръща внимание на всеки един детайл. 

"Архитектурата и фотографията много добре се допълват. Това са два вида изкуство. Едното, което в момента е дигитално рисуване със светлина, другото е физическо и го виждаме навсякъде около нас. Със сигурност те ще продължат заедно“, казва Радослав Свирецов.

Той споделя, че зависи как неговото творческо мислене ще се промени в бъдеще и се надява да остави нещо качествено след себе си.

Радослав е родом от Бургас и независимо че в момента учи в София, но в си сърцето е на морето.

"Когато започнах да се занимавам с фотография, морето беше моята муза. В последствие любовта към планината, към зимата и малко по-екстремното всеха превес“, допълва той.

За шест години младият фотограф успява да покори доста върхове в областта на фотографията и заслужено участва в доста международни фотоизложби.

"Постоянството е пътят към успеха. Разбира се, погледът е много важен, трябва да имаш нещо отличаващо“, споделя Радослав Свирецеов.

Календарът

Календарът за 2023 г. е в две разновидности – стенен  и настолен, като всяка версия е с напълно различни кадри, чийто поглед е някак отгоре. Ключово, знаково и различно погледнато.

Календар „България от въздух и земя 2023“- Радослав Свирецов

"Щом фотографията кара човек да се замисли, значи тя изпълнява своята функция. През последните няколко години дрон фотографията, заснемането от високо, зае все голяма част от фотографското изкуство“, посочва Радослав.

Един от най-запомнящите се кадри в календара е на две фотогенични мравки, които сякаш се целуват. Снимката е направено в софийския "Западен парк". 

През 2022 г. организира благотворителна изложба съвместно със сдружение "Операция плюшено мече".

В портфолиото си младият фотограф има и благотворителни изложби. Той споделя, че всяка година си поставя цел, която да има надграждане.

Фотосите, които оформят годишния календар за 2023 година, може да бъдат видени на сайта на младия фотограф.

Чуйте разговора с Радослав Свирецов в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

SoFest ще зарадва столичните меломани този месец

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година, а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти. Проявите..

публикувано на 13.05.24 в 14:40

Петър Стоянович: За ненужната носталгия и необходимата история

На територията на спомените, житейските уроци и безкомпромисното съществуване – разговор в "Terra Култура" с Петър Стоянович за премиерата на книгата "Несвършващо време", която предстои днес (13 май) от 18:30 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Стоянович открива в себе си и детето с хубавите спомени, и неспокойния..

публикувано на 13.05.24 в 12:57

Кин Стоянов: Единственият достоен участник в скандала с Роман на годината е Елена Алексиева

Писателката Елена Алексиева отказа престижната награда за своя роман "Вулкан", връчена от Национален дарителски фонд "13 века България". Това се случи след разкрития за нарушения в процеса на избор на Роман на годината. Проблемът е участието на Борис Минков в журито, който е и редактор на романа, а това е нарушение на устава на фондацията. Журналистът..

обновено на 13.05.24 в 11:42
Марио Ангелов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Марио Ангелов и неговите мюзети

Марио Ангелов е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. След това се дипломира в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност пиано. След дипломирането си започва работа като пианист в Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 г. става продуцент "Симфонична музика" в БНР и работи в звукозаписния..

публикувано на 13.05.24 в 11:26

Дни на отворените врати в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца

Дни на отворените врати предстоят в Регионалната библиотека "Христо Ботев" - Враца в периода от 13 до 18 май. Инициативата се провежда в рамките на Националната библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията в "Нашият ден"..

публикувано на 13.05.24 в 09:25