Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Чолаков "Между" художника и героя от книга-фантом

10
Снимка: Антонио Георгиев-Хаджихристов

В изложбата "Между" Кирил Чолаков включва два персонажа – на художника и на героя от книга-фантом. Преди още да са се срещнали, те влизат в странна игра, водена от техния куратор Надежда Джакова. Тя кани писателя Ирина Баткова да създаде текст, който по необичаен начин откликва на творчеството на художника, появявайки се като откъси от книги-фантоми. Освен рисунки, обекти и живопис на Кирил Чолаков и откъси от книги-фантоми на Ирина Баткова, в изложбата може да се види видеопортрет на художника от режисьора Милена Кънева.


Изложбата "Между" можете да видите до 29 януари, в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство.

Кирил Чолаков е роден през 1964 г. в София, България. Живее и работи в Римини, Италия и с. Извор, България. Завършва специалност "Стенопис" в НХА през 1989 г. Избрани самостоятелни изложби: "Falso movimento", куратор Valerio Deho, галерия Zamagni, Римини (2021); "Носталгия", куратор Franco Pozziр, галерия Primo Piano, Римини, Италия (2019); "Една котва все по-лека", галерия "Интро", София (2018); "Дисекция на спомените", куратор Ирина Баткова, галерия "Стубел", София (2017); "Къща отвъд света", куратор Галина Лардева, Национални есенни изложби, Балабановата къща, Пловдив (2015); " Diario minimo Balcanico", куратор Diego Galizzi , Museo Civico delle Cappuccine, Bagnacavallo (RA), Италия (2014); Viaggio in Bulgaria, съвместно с Elizabeth Holzl, куратор Emanuela De Cecco, Gefanngins/ le Carceri, Kaltern (Bolzano) (2014), Piccolo popolo, куратор Катя Ангелова, ES gallery, Мерано, Италия (2010).


Снимки: Антонио Георгиев-Хаджихристов

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Още бургаски жаргон за познавачи и ценители

Може и да изглежда странно, но, когато някой спомене името на град Бургас, това, което си представям, не е морето, рибарските лодки и прочие типично морски работи, а красивите стари къщи от началото на ХХ век в центъра на града – леко занемарени, някои – повече, обрасли със зеленина, огромните дървета в градската градина и, разбира се, красивата..

публикувано на 12.07.24 в 10:17

Връчиха наградите от международния литературен конкурс "Изящно перо 2024"

Преди дни Салонът на българската култура и духовност в Чикаго официално връчи Грамотите и наградите от международния литературен конкурс "Изящно перо 2024".  Конкурсът "Изящно перо" е по идея на Снежана Галчева от Чикаго, председател на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина и инициатор на Салона за българска култура и..

публикувано на 11.07.24 в 17:30

Предопределено ли е кой ще се огледа в "Огледалото на вярата"?

В 2004 г. генетикът Дийн Хеймер публикува книгата си "Генът на Бога", в която твърди, че съществува ген, който предопределя доколко човек ще е склонен да търси духовното, трансцедентното и вярата. Според него, при някои хора влечението към религията е вродено.   В "Огледалото на вярата" артистичното обединение УЛТРАФУТУРО (Боряна Росса и Олег..

публикувано на 11.07.24 в 16:04

Изкуството в градска среда и слоновете в стаята

С изразът "слонът в стаята" на английски наричат темите, които по някаква причина остават необговорени и мълчаливо доминират разговора. Такива теми невинаги могат да бъдат облечени в думи, но пък добре захранват изкуството с нужното вдъхновение, а и винаги има нужда точно те да бъдат адресирани. "Девет слона" е лятна програма за изкуство в..

публикувано на 11.07.24 в 15:30

"Заплаха от ракети" – а животът продължава да тече

Как се живее под постоянната "Загроза балiстики" в Украйна питат двама млади български артисти – художничката Лекси Фльор и режисьорът Лазар Въздухарев. За да си отговорят на този въпрос, те не разчитат на въображението си, а се качват в поочукан кабриолет и потеглят към страната, в която от повече от две години се сипят ракети. Резултатът,..

публикувано на 11.07.24 в 14:51