Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без угризение. Историята на съветските тайни служби

Гриша Атанасов и Михайлина Павлова
Снимка: Николета Атанасова

"КГБ. Истинската история на съветските тайни служби" на френския журналист Бернар Льоконт вече може да се прочете на български език – един разказ за терор, пропаганда, дезинформация, вътрешен и външен шпионаж.

Тайните служби – машината за контрол на СССР и Русия – тогава и днес.

Разговор в "Мрежата" с Гриша Атанасов, преводач на книгата, преподавател във ФЖМК на СУ "Св. Климент Охридски" и водещ на предаването "Книги завинаги" по "Алма Матер".

Светът на  измамата

"Истинската история на съветските тайни служби" може да прозвучи на пръв поглед малко гръмко, защото това не е цялостна хронологична история на тайните служби. Това са 16 епизода и всеки един от тях може да се превърне в шпионки трилър, но същевременно тези епизоди са разказани много документирано, много подробно, много проверено. Бернар Льоконт казва в самия предговор, че е много трудно да се пише за съветските тайни служби, защото много документи не са достъпни и защото става дума за един свят на измамата, на фалшивата информация, на лъжата . Той казва, че всяко нещо, което е написал, е проверено, засечено от множество източници и по много начини. И си личи, че е точно така."

Държава в държавата

"Точно това доказват тези 16 епизода. Още от раждането на ЧК, от времената  на Дзержински и Ленин, от времето на борбата с враговете на народа проличава, че ЧК ще бъде не просто инструмент на Комунистическата партия, както смятахме, а ще бъде една много голяма самостоятелна сила, която ще управлява, в известен смисъл, през цялата история на СССР до неговото разпадане."

Феликс Дзержински: "Ние ще съберем непоколебими другари, без угризения, готови да се жертват за спасението на революцията"

"В това изречение на Дзержински вярно е само "без угризения", поне това доказва Бернар Льоконт. Това са истини, които нашето поколение откри малко късно. "Без угризение" означава поръчкови убийства, означава кражби, оргии, грабежи… Всичко това го има тук още от зараждането на  тези тайни служби."

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Николета Атанасова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселото лято на децата в Ботевград

От днес (8 юли) до 19 юли децата в Ботевград ще имат възможност да се включат в инициативата "Весело лято в града" . За програмата в "Нашият ден" разказва Петя Нинова – експерт "Туризъм и публични събития" в община Ботевград. Инициативата, която съществува вече над десет години, е насочена към деца между 5 г. и 12 г. Съобразените с тази..

публикувано на 08.07.24 в 10:43

Алергията – болест на съвремието

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема, като в последните 20 години честотата на алергичните състояние се е удвоила. 300 млн. души по света страдат от бронхиална астма и тенденцията продължава да е възходяща. В Световния ден за борба с..

публикувано на 08.07.24 в 09:17
Доц. Милена Якимова

Доц. Милена Якимова: В България силовите структури работят по команда за бандитите

Какво се случва с обществата, когато системните партии останат без гражданско доверие, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Милена Якимова , преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски". "Такава ситуация води до нарастване на фашистките настроения , а фашистките поддръжници се чувстват окрилени да надигнат глас и..

публикувано на 08.07.24 в 08:55

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05