Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еми Маринова

За неуловимата комбинация на грозде, вкусове и вино

Защо българското Пино Ноар влезе в топ 100 на престижна винена класация в САЩ?

Еми Маринова
Снимка: Личен архив

Защо в България има най-много жени във винения сектор и защо истината е във виното, в "Нашият ден" разказва Еми Маринова, винопроизводител от дунавския бряг и експерт по виното четвърта степен. Тя гради кариера в енергийния сектор в Белгия, но решава да се върне в България, за да превърне виното и винопроизводството в начин на живот.

В края на миналата година българското Пино Ноар, произведено от избата на Еми Маринова, влезе в Топ 100 на престижната класация Wine Enthusiast. Това е едно от най-престижните винени списания в света и служи като референция за винени рейтинги. Класацията обобщава положителните оценки през последните 12 месеца за най-добрите вина, които са и с най-високо съотношение качество – цена. 

Снимката е илюстративна

"В Америка има две големи такива класации  Wine Spectator и Wine Enthusiast. Те реално получават десетки хиляди мостри всяка година, които дегустират на сляпо и преценяват дали едно вино има дадените характеристики за сорта, дали е добре балансирано", казва тя.

И допълва, че екипът на  Wine Enthusiast дегустира на сляпо около 25 000 вина всяка година, подбирайки качествени и достъпни вина от цял свят.

Българското вино по света

България заема 10-о място по производство на вино в ЕС и 22-ро на световно ниво. Проблемът е, че в много страни дори не са чували, че страната ни е винопроизводител.

"На север в България вината са бели и малко по-леки. На юг те са с по-тежко тяло и това е свързано с климата. Това, което ни различава в чужбина, са местните сортове, които все повече се опитваме да налагаме. Тук става въпрос за Тамянка, Гъмза, Мавруд, Мелник“, посочва Еми Маринова.

Винената индустрия 

Виненият експерт Еми Маринова споделя, че нейните родители поставят началото на винената изба, а тя се присъединява по-късно към семейния бизнес. В момента компанията изнася вина в 24 държави на 4 континента.

"Зад всяко вино има история и регион. Едно вино е едно пътуване до дадено място. Гордеем се, че в толкова много страни представяме успешно България“, казва още тя.

Обикновено светът приема винопроизводителите като артистични и творчески личности, които успяват да съчетаят по неуловим начин любов към лозята и земята в бутилка ароматно вино и споделят с останалите хора. 50% от винопроизводителите в България са жени.

Снимката е илюстративна

Какво представлява тероарът на виното?

Когато се говори за вина от висока класа, най-често употребяваната дума е "тероар". 

"Това е една комбинация от четири неща. Това е почвата, където е се отглеждат гроздето, наклонът на терена, дали е на юг или на запад. Това е видът климат и колко са валежите. Както и традицията за правене на вино, технологията, местните сортовете“, посочва Еми Маринова. 

Според нея над 80% от едно качествено вино идва от добре гледано грозде. След което се добавя технологията на производство. 

Тенденцията е да се пият по-леки и по-свежи вина – бели и розе. Статистиките сочат, че употребата на розе вече е целогодишна. В Азия червеното остава водещо. Това се дължи на "френския парадокс", че всекидневната употреба на чаша червено вино, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Особено това важи в Китай и в Япония.

Храната и виното 

"Храната е най-важна, а виното е там, за да я подчертае. Когато ядем солени и мазни неща, трябва да вземем свежи, танинови вина. А при горчиви храни, като патладжани, броколи и пикантни неща, трябва да се избират вина, които да са по-плодови и по-леки. Всеки има различен вкус, така че няма невъзможни комбинации. Важно е храната да е балансирана с виното“, допълва още Еми Маринова.

Посланието
"Днешният ден е толкова красив със снега навън. Желая на всички да вземат един момент и да се насладят на тази красота, която е навън и разбира се, довечера да се почерпят с една чаша хубаво вино“, казва Еми Маринова.

Чуйте разговора с Еми Маринова в звуковия файл.



По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49