Защо в България има най-много жени във винения сектор и защо истината е във виното, в "Нашият ден" разказва Еми Маринова, винопроизводител от дунавския бряг и експерт по виното четвърта степен. Тя гради кариера в енергийния сектор в Белгия, но решава да се върне в България, за да превърне виното и винопроизводството в начин на живот.
В края на миналата година българското Пино Ноар, произведено от избата на Еми Маринова, влезе в Топ 100 на престижната класация Wine Enthusiast. Това е едно от най-престижните винени списания в света и служи като референция за винени рейтинги. Класацията обобщава положителните оценки през последните 12 месеца за най-добрите вина, които са и с най-високо съотношение качество – цена.
"В Америка има две големи такива класации – Wine Spectator и Wine Enthusiast. Те реално получават десетки хиляди мостри всяка година, които дегустират на сляпо и преценяват дали едно вино има дадените характеристики за сорта, дали е добре балансирано", казва тя.
И допълва, че екипът на Wine Enthusiast дегустира на сляпо около 25 000 вина всяка година, подбирайки качествени и достъпни вина от цял свят.
Българското вино по света
България заема 10-о място по производство на вино в ЕС и 22-ро на световно ниво. Проблемът е, че в много страни дори не са чували, че страната ни е винопроизводител.
"На север в България вината са бели и малко по-леки. На юг те са с по-тежко тяло и това е свързано с климата. Това, което ни различава в чужбина, са местните сортове, които все повече се опитваме да налагаме. Тук става въпрос за Тамянка, Гъмза, Мавруд, Мелник“, посочва Еми Маринова.
Винената индустрия
Виненият експерт Еми Маринова споделя, че нейните родители поставят началото на винената изба, а тя се присъединява по-късно към семейния бизнес. В момента компанията изнася вина в 24 държави на 4 континента.
"Зад всяко вино има история и регион. Едно вино е едно пътуване до дадено място. Гордеем се, че в толкова много страни представяме успешно България“, казва още тя.
Обикновено светът приема винопроизводителите като артистични и творчески личности, които успяват да съчетаят по неуловим начин любов към лозята и земята в бутилка ароматно вино и споделят с останалите хора. 50% от винопроизводителите в България са жени.
"Това е една комбинация от четири неща. Това е почвата, където е се отглеждат гроздето, наклонът на терена, дали е на юг или на запад. Това е видът климат и колко са валежите. Както и традицията за правене на вино, технологията, местните сортовете“, посочва Еми Маринова.
Според нея над 80% от едно качествено вино идва от добре гледано грозде. След което се добавя технологията на производство.
Тенденцията е да се пият по-леки и по-свежи вина – бели и розе. Статистиките сочат, че употребата на розе вече е целогодишна. В Азия червеното остава водещо. Това се дължи на "френския парадокс", че всекидневната употреба на чаша червено вино, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Особено това важи в Китай и в Япония.
Храната и виното
"Храната е най-важна, а виното е там, за да я подчертае. Когато ядем солени и мазни неща, трябва да вземем свежи, танинови вина. А при горчиви храни, като патладжани, броколи и пикантни неща, трябва да се избират вина, които да са по-плодови и по-леки. Всеки има различен вкус, така че няма невъзможни комбинации. Важно е храната да е балансирана с виното“, допълва още Еми Маринова.
ПосланиетоЧуйте разговора с Еми Маринова в звуковия файл.
В редакция "Хумор и сатира" акъл имаме много и щедро го раздаваме, не ни се свиди. Огледаме се, видим област, където явно се нуждаят от акъл и веднага ставаме мозъчни донори, така да се каже. За съжаление често пъти акълът ни се отхвърля, не влиза в работа, което си личи навсякъде у нас. Това обаче не ни разколебава, продължаваме да раздаваме в..
Как достъпът до точна и проверена информация влияе на социалното приобщаване и благосъстояние? Може ли да бъде причина за маргинализация и как фалшивите, подвеждащи и изфабрикувани новини се разпространяват по различен начини в различните общности? В "Работилница за журналисти" на АЕЖ - България беше представено ново проучване на..
В Деня на патентоване на първата електрическа самобръсначка и първото изкуствено кръвопреливане в света, гост в студиото е Илиана Типова – отличник на випуска на 10-ия майсторски клас по радиожурналистика на БНР. Тя е автор и водещ на предаването за туризъм и хоби на Радио Кърджали "Накъде в неделя". За връзката между Граф Дракула, Хелоуин, гробищата..
Епигенетиката изучава изменения в гените, които не се дължат на промени в ДНК последователността. Тези промени могат да бъдат предизвикани от външни фактори – въздух, стрес, хранене, и в някои случаи се предават на следващите поколения. За епигенетичните фактори и тяхното овладяване в изпълненото със стрес ежедневие в "Terra Култура" говори..
От 2 декември всеки понеделник между 8:30 ч. и 9 ч. в ефира на "Нашият ден" ще гостуват български иноватори със зелена бизнес ориентация. Поводът е първото национално проучване на Move.bg "Зелени решения от България 2024" . За "зелените решения" в бизнеса и данните от проучването в предаването разговаряме със Саша Безуханова –..
Международният театрален фестивал "Дивадло" в Пилзен e един от най-престижните фестивали, посветени на театралното изкуство в Европа. Фестивалът представя..
Как достъпът до точна и проверена информация влияе на социалното приобщаване и благосъстояние? Може ли да бъде причина за маргинализация и как..
Месецът, посветен на мъжкото здраве, бе анализиран от акад. Чавдар Славов. В мотото на здравната среща в ефир използвахме популярното име на кампанията,..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg