Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Джевхери Гювен: Въпреки заплахите ще продължавам работата си

Джевхери Гювен

Продължаваме с рубриката ни, в която разговаряме с журналисти в изгнание, бягащи от репресивните режими в страните си. Този път турският журналист Джевхери Гювен, който живее в Германия под полицейска охрана заради заплахи за живота му, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" какво е да живееш в страх, кой иска думите му да замлъкнат и какво е бъдещето на Турция.

Началото на историята

"Бях главен редактор на сп. "Нокта", което изключително много критикуваше режима на Ердоган. По тази причина през 2015 година аз и моят зам.-гл. редактор бяхме арестувани. В началото на 2016-а бяхме освободени. Тогава беше и опитът за преврат в Турция и списание "Нокта" беше затворено, а в последствие дойде и заповед за повторното ми арестуване. Съдебните процеси срещу нас бяха за обида на президента Ердоган, както и опит за противопоставяне на хората в страната, които са сериозни обвинения за Турция. Всъщност ни затвориха, защото публикувахме информация за корупционните скандали в близкото обкръжение на Ердоган. Например, корупционният скандал, свързан със сина му Билял Ердоган, относно земи в Истанбул, или пък скандалът със зетя на Ердоган, който предоставяше петролни суровини на терористичната групировка ИДИЛ, или пък теми за ембаргото, което беше наложено на Иран от САЩ, което беше заобиколено благодарение на бизнесмена Реза Зарраб.

Това бяха все теми от преди опита за преврат през 2016-а, когато Ердоган все още не контролираше изцяло всички институции в държавата. Имаше много бюрократи, които се противопоставяха на Ердоган и се съгласяваха да ни разкажат какво всъщност се случва с тези корупционни практики в Турция. В момента имам канал в You Tube, където публикувам подобна информация.

И така, при второто дело ме осъдиха на 22 месеца затвор. За да може това да се случи, Ердоган предприе няколко стъпки. Първо, един от тримата съдии, които провеждаха съдебния процес, беше арестуван. Вторият съдия беше внезапно пенсиониран, а моят адвокат беше също арестуван. Помощник адвокатът ми от страх подаде оставка и остана един млад съдия, който ми присъди 22 месеца затвор.

Аз успях да напусна страната, но моят адвокат беше около четири години в затвора в много по-тежки изолационни условия, отколкото сте гледали дори по филмите.

В Турция има една категория "опасни затворници", но се има предвид не изнасилвачи и серийни убийци, не, в Турция "опасни затворници" наричат политическите затворници.

Поставят ги за времето на цялата присъда в малки изолационни килии, като нямат право да се виждат с никого, дори с близките си. Особено за образованите хора това е много голямо изпитание – да нямаш контакт с никого и през никакви канали. Особено през първите две години, след опита за преврат, много такива затворници изтърпяха и голям физически тормоз – побои, бити, за някои това завърши със смърт."

Под полицейска защита

"Когато пристигнах в Германия, ме поставиха под полицейска защита, защото имаше, а и сега има заплахи срещу мен, че животът ми е в опасност. Германските власти по свои канали имаха същата информация, че има хора, които са били специално изпратени в Германия да ме търсят. Тъй като темите, по които работя, са свързани с корупционните скандали в Турция и взаимоотношенията на държавните служители с мафиотските структури в държавата, аз съм на прицел както на режима на Ердоган, така и на мафиотските групировки в държавата. Най-големият мафиотски бос в Турция Аляеттин Чакъджъ също лично ме постави под прицел. Да не говорим, че нееднократно, Ердоган поиска лично моята екстрадиция от Германия в Турция. В последствие проправителствени медии намериха моя точен адрес и го публикува, заедно със снимки. Това ме поставя и под прицела на фанатици, които живеят в Германия. Все пак това, което донякъде ме успокоява, е, че Турция е член на НАТО и едва ли Ердоган ще си позволи да напада опозиционно настроените журналисти, както го прави Путин, т.е. да ме убият явно. Но използва различни механизми, например, наложи запор над имуществото ни в Турция, посочва открито къде живея, за да стана мишена на фанатици. Двама мои турски колеги, които избягаха в Швеция, ги сполетя същото и те бяха нападнати и бяха сериозно засегнати. Засега натискът срещу нас – опозиционните журналисти – е на такова ниво, но никога не знаем дали ако Ердоган се сдобие с повече власт, няма да се случи и нещо по-лошо."

Медиите в Турция

"Постепенно Ердоган започна да придобива собствеността на отделни медии. Големите медийни групи, които не желаеха да предостъпят това на Ердоган, бяха принудени чрез съдебните власти да му дадат собствеността на медиите си. Обвиниха ги в тероризъм, както и във финансови злоупотреби. И те отстъпиха. А на онези журналисти, които подкрепяха режима на Ердоган, им се предоставяха много сериозни финансови възможности, както и достъп до държавната телевизия. Постепенно тези негови поддръжници придобиха големи финансови възможности за разлика от опозиционните, които останаха без работа. В момента много малка част от журналистите в Турция, които подкрепят режима на Ердоган, идеологически са съгласни с него, но вършат тази работа за финансова облага. Тоест за пари те предават колегите си. Всички останали ги грози затвор."

Предстоящите избори в Турция

"Ердоган няма да спечели тези избори заради честните гласовете в урните, а защото ще създаде една атмосфера, която ще доведе до спечелването на изборите от него. Това ще започне преди самия ден на изборите. Ще се опита по всякакъв начин да елиминира всеки, който има шанс да го победи, както постъпи с кмета на Истанбул. Затова гражданите на Турция, когато тръгнат към урните, трябва да знаят, че откак Ердоган започна своето управление, от 2010 година, обърна страната към авторитаризма. Също така от тогава насам страната и в икономическо отношение тръгна надолу. Същото важи и за работата на съдебната власт. Самата държава прави крачки назад. Ако той спечели отново, това би означавало ерозия във всяко отношение. Това трябва да разберат гражданите. Но и самата опозиция, която очаква в момента Ердоган да загуби, не бива да се надява на това наивно, а трябва да действа и да направи така, че да спечели изборите и избирателите да ѝ повярват, че опозицията ще управлява по-добре държавата. Но, според мен, опозицията не е достатъчно активна в момента."

Турция като "задна врата" за руски газ

"Да, Путин използва Ердоган като "задна врата", но да не забравяме, че и Европа прави същото. Особено след започването на войната в Украйна. Превръщането на Турция е енергиен хъб е само един етикет, който се използва от страна на Русия, а всъщност на света ще се продава руски газ. И едно от доказателствата е нещо, което остана на заден план в медиите, но е важно. Защо Русия отложи за 2024 г. плащанията, които "Боташ" трябваше да направят? Защо Русия би се лишила от 50-60 милиарда долара точно сега? Защо Путин даде тази сериозна подкрепа на Ердоган малко преди изборите? Каква е изгодата на Путин? Много просто. Първо, Турция ще налага вето на Финландия и Швеция за членството им в НАТО, Турция да спре да се противопоставя на руските интереси в Сирия, разбира се, и превръщането на Турция в газов хъб, който всъщност ще е задна врата за пробив на ембаргото на Западния свят към Русия."

Страх ли ви е?

"Една сутрин се събудих и видях публикувани адреса ми в Германия и снимки – мои, на семейството ми, на детето ми – в турски вестник. Разбира се, че ме е страх. Но едно е да ви е страх и да се поддадете на страха, друго е да контролирате самия страх. Въпреки страха ще продължавам работата си, да давам информация на турските граждани. Затова напуснах Турция."

Прогноза

"Турция и преди години е преживявала подобни моменти, като този сега, и после журналистите се връщаха свободни там. Но истинска демокрация за съжаление не можа да бъде изградена в Турция и това показва, че има още много работа да се свърши. Продължаваме да работим."

Превод в ефир – Тайфур Хюсеин от "Обзорнюз"

Снимка – личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е да откриеш приказка?

20 март се отбелязва като Ден на приказката от 90-те години на миналия век. Възниква в Швеция като “Ден на разказвачите на приказки“, но постепенно се разпространява и става по-известен като “Международен ден на приказката“. Всеки делнична сутрин, малко преди седем часа, в рубриката “Ранобудно петленце“ по програма “Христо Ботев“ на БНР звучат..

публикувано на 20.03.23 в 12:45

20 март - Международен ден на щастието

20 март е провъзгласен за Международен ден на щастието през 2012 г. от Общото събрание на ООН.  Чуем ли “Ден на щастието“ се сещаме за онази малка държава в Хималаите Бутан, който отрича брутния вътрешен продукт като основен показател за развитие и го заменя с брутно национално щастие, като от 1971 г. въвежда официално измерване на индекс на..

публикувано на 20.03.23 в 11:10

Настъпва астрономическата пролет

Пролетното равноденствие тази година ще се случи днес, точно в 23:24 часа българско време, когато настъпва астрономическата пролет. Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката ще пресече равнината на екватора в пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера ще премине в северната. Астрономическата пролет настъпва..

публикувано на 20.03.23 в 09:25

Същността на кръста и кръстоносенето

Три пъти в църковната година се възпоменава кръста Христов на 14 септември, когато честваме Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен, в третата неделя от Великия пост и на Разпети петък. Днес ние се покланяме на Христовия кръст, като си припомняме невинните страдания и изкупителния подвиг на Господ Иисус Христос.   Както пътник уморен от..

публикувано на 19.03.23 в 09:15
Снимката е илюстративна

Покупко-продажба, прехвърляне и заверка на пълномощно

Нотариус Камен Каменов отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Весела Коцева, София: Задължително ли е прехвърляне на наследени автомобили? Баща ѝ е починал и оставил 8 МПС. Наследници са трима, като двама са упълномощили третия да се разпорежда, както намери за добре с автомобилите. Необходимо ли е да бъдат сменени талоните на..

публикувано на 17.03.23 в 15:50