Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Въображаемият свят на Галина Николова

Поетесата Галина Николова представя новата си стихосбирка "Въображаеми градини". Книгата излиза след десетгодишна пауза от нейните предишни работи. Тя е разделена на три части – "Зима", "Дъщеря" и "Утеха". 

Събитието е на 30 януари от 19.30  на бар-сцената на "Топлоцентрала".

"Трябваше ми време да си припомня как да бъда милостива към себе си. Имаме нужда в съвременния свят от това, за да можем да бъдем милостиви към другите, първо, трябва да бъдем такива към себе си – казва Галина Николова – "Въображаеми градини" е петата ми книга, в периода, в който книгата не излизаше, аз много се страхувах, че вече не мога да пиша. Преболедуването от Covid и пост-Covid ми помогна да се върна към себе си и в крайна сметка книгата се случи много бързо след това натрупване и подготовка."

В раздела "Дъщеря" Галина Николова създава стихове, посветени на майчинството и новата доза страхове и утехи, които се появяват с него. "Беше ми интересно как един човек, който е чисто нов, преживява света, това беше изключително поучително за мен. – казва тя – Да станеш родител и да се завърнеш към себе си има много общи неща. Ние ставаме все по-големи, все по-уязвими и все по-силни едновременно с родителството."

"Много хора ми писаха как са усетили лично всичко в книгата, как ги е докоснало то и ми пращаха откъси, и всички тези текстове бяха много различни. Така че хората може би и имат нужда да чуят тези страхове и да разберат, че не са толкова сами в начина, по който се чувстват или преживяват някакво изпитание. Ние сме свързани."

Според самата поетеса процесът на избиране на верните думи е наистина много интересен. "Има текстове, които идват при мен напълно готови, има такива, които са малко редактирани, и такива, които от много дълги станаха много кратки. Изборът на точната дума идва, когато се появява точното чувство. Вероятно има и доза умение и умелост, която се създава с практиката, но в същото време има и нещо в мен, което пише." – обяснява тя.

Чуйте разговора от звуковия файл.

Галина Николова е родена през 1978 г. в Тервел. Завършва културология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а по-късно като стипендиант на "Фулбрайт" завършва и управление на организационната промяна в The New School University в Ню Йорк. През 2000 г. с конкурс на Свободно поетическо общество излиза първата ѝ книга "Минавам“. С нея Николова печели наградата на публиката на ХХVI Национална конференция на студентите литературни творци в Шумен. Следват "Отстрани“ (2004) и "От другата страна“ (2010). 

След завръщането си от Америка, където живее две години, тя издава "Азбука на завръщането“. Нейни произведения са включени в немския каталог на българската култура "Donumenta“ (2005), както и в немската антология на българската поезия "Balkanische Alphabete: Bulgarien“ (2008). Стиховете ѝ са превеждани на унгарски, словашки, хърватски, италиански, немски и английски език.

Снимки – изд. ДА и личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Различните значения на тишината

В това издание на "Гласът на времето" разглеждаме различните значения на тишината. Каква е естетиката на тишината и мълчанието? Как се мисли и преживява тишината във философията, в литературата и в историята, ще се запитаме заедно с проф. Иван Младенов, Институт за литература – БАН, и Силвия Борисова, доцент по естетика, ръководител на Секция "Култура,..

публикувано на 30.03.23 в 09:35

Образът на жената в пърформанса "Булки"

Пърформансът "Булки" се представи в Топлоцентрала, а днес ще се играе в пространството "Мозей". Проектът е резултат от съвместната работа на шест млади артисти. Целта е да се достигне до широка аудитория и да се запознае публиката с българските традиции и обичаи през призмата на съвременните форми на изкуство, посредством пряко, емоционално и..

публикувано на 29.03.23 в 17:13

"Феротераптери" – вертикалните форми на Яне Гаджев

В галерия "Арте", в нейното дворно пространство, се представя първата самостоятелна експозиция на младия художник Яне Гаджев, с интересно предизвикателно заглавие "Феротераптери". Изложбата включва триизмерни скулптурни обекти от метал и керамика, изградени предимно във вертикална форма. В работите си художникът изследва многообразието на..

публикувано на 29.03.23 в 17:05

Италианецът Пабло Джиролами с хореографска резиденция у нас

Един от най-награждаваните млади хореографи в Европа – Пабло Джиролами осъществява своята резиденция в "Дерида денс център". Тук Пабло ще работи по 2 паралелни проекта, заедно с танцьорите: Сара Ариоти, Ясмин Гарив, Шани Хадаши, Катаржина Закжевска, Фабио Кавало и Гилерме Леал. Първият проект е "Миграция" и в него е наложена практика на компанията, в..

публикувано на 29.03.23 в 15:50

Имърсив танцово-театрален спектакъл разказва приказки от кухнята

"Приказки в Космоса: Неземни тайнства" представя скрития свят на професионалната кухня чрез танци. Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и творческият екип, с който работи – драматургът Антония Георгиева, артистичният сладкар Александър Цеков и група танцьори – създават танц с вкус на блаженство в пространството на ресторант "Космос"...

публикувано на 29.03.23 в 15:05