Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Детска книга за приятелството

Немският писател Себастиан Мешенмозер разказва в книгата "Гордън и Тапира" за приятелството между пингвина Гордън, който обича реда, и Тапира, който разхвърля. Двамата обаче са съквартиранти и трудно съчетават особеностите си. Затова идва момент, в който пингвинът не издържа и двамата се скарват. Тогава дори рисунките по страниците губят цвета си, а Тапирът намира оставено писмо в празната стая на пингвина.

Дали и какво произтича от това, ще разберете от тази картинна книга, която, по думите на издателката Зорница Христова, "ще достави удоволствие на най-малките, защото е достъпна за тях с краткия си текст и богатите, цветни и забавни илюстрации. 

Ще се хареса на по-големите деца, които ще оценят хумора и ще откриват нови и нови скрити детайли. А защо не и на възрастните, които са имали време да срещнат на живо много персонажи и от двата типа – като Тапира, който се чувства добре само в динамичния хаос, и като Гордън, който прилежно подрежда дори пръчиците от баркода на задната корица". 

Рисунките също са дело на автора Себастиан Мешенмозер (1980, Франкфурт, Германия), който е завършил изящни изкуства в Майнц и е един от най-обичаните художници на детски книги в Германия. Сред над 2700 кандидати на Международния панаир на детската книга в Болоня той е отбелязан като "един от най-иновативните млади илюстратори". 

Мешенмозер е превеждан на различни езици, а у нас предстои да излезе още една негова детска книга.

Чуйте Зорница Христова.

Снимки – изд. Точица

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Граници" – спектакъл, смесващ жестов и говорим език

Театър "Цвете" представя на 27 март в град Сандански от 19.00 ч. и на 28 март в София от 19.30 ч. в Националния студентски дом с вход свободен двуезичния спектакъл "Граници". Той е по мотиви от пиесата "Кукунор и Унику" на Ееро Енквист и е реализиран в партньорство с Театър "МИМ-АРТ". Адаптацията и режисурата са на Васил Спасов, а сценографията на Бояна..

публикувано на 24.03.23 в 18:35

Личност с висок дух и безкомпромисна мярка за нещата

Това е седмата самостоятелна изложба на Иван Андонов в галерия "Арте", три от които той лично подрежда навремето. Представени са близо 20 маслени платна на живописеца – от голямоформатни до кавалетни, от ранни пейзажи до поетични абстрактни платна, след 2000 година.  И както казва галеристката Гергана Борисова, "това бяха уроци по естетика от творец с..

публикувано на 24.03.23 в 17:35

Персоналистът: Михаил Неделчев

"Персоналистът: Михаил Неделчев".  Това е заглавието на книгата, събрала текстове за личността на литературния историк Михаил Неделчев в различните ѝ проявления. В нея можем да прочетем за изследванията и приносите му, за новаторските му идеи. Тя сдържа както рецензии и слова, така и спомени, есета, поздравителни текстове. Част от публикуваните текстове..

публикувано на 24.03.23 в 16:05

"През стъклото" – изложба на Ангелина Павлова

Ако има художник, артист, който в най-голяма степен да придава на стъклото концептуална, модерна визия това е Ангелина Павлова. В галерия "Дом – концептуално пространство", както е официалното му име, се представя самостоятелна изложба на Ангелина Павлова, назована "През стъклото". И това е може би най-точното название на този неин ретроспективен..

публикувано на 24.03.23 в 15:35
Мария Манолова (на преден план)

Мария Манолова с номинация "Икар" в категорията "Дебют"

Актрисата Мария Манолова е сред номинираните за тазгодишните награди "Икар", които Съюзът на артистите в България присъжда за високи постижения в сценичните изкуства. Номинацията е за ролята ѝ в спектакъла "Д ездемона" от Пола Вогъл – постановка на режисьора Петър Денчев в Драматичния театър "Стефан Киров" – Сливен. "Тази номинация е..

публикувано на 24.03.23 в 14:05