Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какъв е неизползваният потенциал на българо-турските бизнес отношения?

Международен бизнес и инвестиционен форум в Истанбул

Какъв е неизползваният потенциал на българо-турските бизнес отношения? Какви са резултатите от проведения неотдавна Българо-турски бизнес форум в Истанбул?

Република Турция е сред водещите търговски партньори на България. Стокообменът между двете страни възлиза на над 7 млрд. евро, а директните турски инвестиции у нас са в размер на над 1 млрд. евро. В края на миналата седмица в Истанбул се състоя Българо-турски бизнес форум с участието на трима наши министри и беше организиран от Българската агенция за инвестиции (БАИ), съвместно с Българо-турската търговско-индустриална камара (БТТИК). Над 2000 турски компании работят в момента у нас, създали са над 4600 работни места.

Бурхан Немутлу, председател на УС на Българско-турската търговско-индустриална камара (БТТИК), коментира в "Нашият ден":

"Целта на форума в Истанбул беше да се използва максимално потенциалът на търговските и инвестиционни отношения между двете страни, защото, по думите на посланик Ангел Чолаков, "ако един потенциал не се използва навреме, се превръща в пасив в баланса". Наистина има много голям потенциал. Турската икономика е много голяма и мощна. 

Ние си избрахме два сектора да работим – автомобилостроенето и здравния и балнео спа туризма. Затова имаше повече представители от тези сектори. Целта ни беше да привлечем турски инвеститори в България. А Българската агенция за инвестиции представи България като най-добра точка за инвестиции в Европа. Нашите партньори в Турция се справиха чудесно – над 200 участници имаше от турска страна. 

Ние направихме два панела – единият – за хората, които вече са инвестирали в България, имат опита и могат да изкажат мнение защо са избрали именно България за инвестиция. Това бяха 4-5 фирми – стари инвеститори още от 90-те години. Другият панел беше свързан с туризма, където аз бях модератор. Там също имаше голям интерес. Взеха участие трима наши министри и един зам.-министър на икономиката от турска страна. Всички участници бяха доволни от форума."

Богдан Богданов, председател на Българската агенция за инвестиции, заяви:

"За да се повишава жизненият стандарт на българските граждани, е много важно инвестициите, които се привличат, да са такива с т.нар. "висока добавена стойност". Това са инвестиции, които участват в развойната дейност на компоненти и използват материали и суровини, налични в България. Фокусираме се върху индустрии, в които в момента виждаме потенциал за растеж. Основната ни цел са инвеститори, които искат да развиват у нас не просто производства, а да има локална добавена стойност и развойни центрове. Бяхме изключително спокойни, тръгвайки за Турция, защото получихме активната подкрепа на всички български институции. 

Нямам изобщо никакви съмнения, че България е една чудесна инвестиционна дестинация и може да представи различни възможности както на турски, така и на други инвеститори. Един от основните проблеми, разбира се, остава върховенството на закона, но по тези проблеми се работи активно, това е един процес – инвеститорите го разбират.

Този форум не беше насочен единствено към представяне на страната ни като инвестиционна дестинация. Целта на форума беше България да представи идеи за регионално сътрудничество – ние вярваме, че това е бъдещето. И ако ние обединим усилия с Турция и нашите регионални партньори в определени направления, можем да бъдем доста по-конкурентни в привличането на инвеститори на регионално ниво. Трябва да имаме предвид, че сухопътната ни граница с Турция е най-натоварената в Европа. Затова е важно да подобряваме регионалната инфраструктура. Вече имаме проведени работни срещи.

Също е важно, от гледна точка на сътрудничеството, виждаме възможност за сътрудничество на регионално ниво – индустриални зони. Подписахме два меморандума за сътрудничество с двете големи зони, които посетихме, за да имплементираме добрите практики. А това е само началото за едно благотворно сътрудничество. Стокообменът между нашите страни достигна рекордни нива в края на 2022 г. Турция вече е вторият най-голям икономически партньор на България от гледна точка на двустранната търговия."

Цветан Ценков, кмет на Видин, който също беше на форума в Истанбул, коментира:

"За трите години на световна хуманитарна, здравна и икономическа криза, както и на войната, това беше едно страхотно начинание. Аз лично успях да се срещна с над 30 фирми и компании. Тъй като Видин е определен с последното решение на Министерския съвет от миналата година за една от новите стратегически за България индустриални зони, аз се зарадвах много на тая покана. За мен беше много странно, че българската държава години наред неглижираше Северна България, защото Видин е центърът на Балканите, а и да не забравяме Дунавския коридор... Спешно трябва да се направи Коридор №4, защото това е пътят от София до Видин – магистралният път, който свързва Виена и София."

Повече за предстоящия на 16 февруари българо-турски бизнес форум в Бургас; както и за новата самолетна линия Истанбул – Пловдив; за предстоящото откриване на Център на БТА на 2 февруари в Анкара; за евентуално споразумение с турската Здравна каса, както и за други инвестиционни намерения, можете да чуете от звуковия файл.

Снимки – БАИ, Министерство на туризма, БТТИК, БГНЕС, Община Видин

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Земеделските производители настояват да бъде спрян безмитният внос на селскостопански стоки от Украйна

Защо зърнопроизводителите отново протестират? Не е ли достатъчна помощта, която беше отпусната от ЕС за подкрепа на селскостопанските производители във връзка с войната в Украйна? По данни на  Националната асоциация на зърнопроизводителите в България  всяка година у нас се произвеждат около два милиона тона слънчоглед, а до момента са продадени не..

публикувано на 30.03.23 в 12:25

Семинар за дигитализацията и развитието на изкуствения интелект започва във Варна

В утрешния 31 март Катедра “Информатика“ при Икономическия университет – Варна организира научен семинар на тема “Дигитализация, големи данни, изкуствен интелект“. Началото на семинара е в 11:00 часа и ще се провежда в хибриден вариант. Събитието се провежда в рамките на проект “Дигитализация на икономиката в средата на големи данни“...

публикувано на 30.03.23 в 11:22

Диджей дуото Sugar DJs направи ремикс на една от най-обичаните песни на Innerglow (видео)

Innerglow и Sugar DJs ви канят в клуб Gramophone на диджей парти промо на новия ремикс на Start Over! Диджей дуото Sugar DJs направи ремикс на една от най-обичаните песни на Innerglow и на 31 март той ще излезе официално.  Песента е част от дебютния албум на Innerglow, който излиза в края на 2021 г. Вижте повече за събитието

публикувано на 30.03.23 в 09:07

Защо е важно да се прави редовен скрининг на детското зрение?

Всяко четвърто дете има проблем със зрението . Най-често се оказва, че е късогледо и има нужда от очила. Това показват първоначалните данни от кампанията за безплатни очни прегледи на ученици от 1-ви клас, която стартира през февруари 2023 г. Това е мащабно профилактично изследване на всички първокласници на територията на Столична община. До..

публикувано на 30.03.23 в 08:10
Преглед за рак на кожата

Какво трябва да знаем за онкологичните кожни заболявания?

Около 630 българи годишно се разболяват от меланом на кожата , а над 25% от тях умират заради късно поставяне на диагнозата.  Заболяването засяга най-често хората около 70-годишна възраст , но вече се среща в юношеска и в детска възраст.  "Злокачественият меланом е най-злокачественият тумор при човека . Той произхожда от пигментните клетки",..

публикувано на 29.03.23 в 16:20