Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Тачев

Защо са важни крачките от хобито към бизнеса?

Най-добрият млад фермер за 2022 г. е пчелар от село Асеновец

Снимка: личен архив

Тихомир Тачев е носител на отличието Млад фермер за 2022 г. на фондация "Еврика“. Той на 25 години и е земеделски производител. В момента се грижи за над 270 кошера в село Асеновец, община Нова Загора. Бакалавър е по "Бизнес икономика“ в Тракийски университет – Стара Загора. Наследява занаята от дядо си. Започва като хоби със 7 пчелни семейства, като полага големи усилия да изучава задълбочено пчеларството като наука. С бавни крачки бройките на пчелните семейства започват да растат през годините на 27 през втората, 40 през третата, 65 – четвъртата и досега, когато са вече 270, разположени на два пчелина.

В "Нашият ден“ Тихомир Тачев споделя, че дава пример на младите и работливи хора, които могат постепенно да създадат свой бизнес, своя ниша, която да им изкарва прехраната и това да ги задържи в България.

"Започнах да се занимавам с пчелите още преди университета. В гимназията учех в профилирана паралелка, в която изучавахме икономика. Още преди това аз вече бях започнал с пчеларството. Не съм го свързвал с ученето, но в по-напреднал етап то ми помогна да си променя мисленето и по този начин да го съчетая с пчеларството“, казва той.

Тихомир споделя, че добива няколко вида мед. Първият мед, който събират пчелите, е от рапица и него продава изцяло на едро. Следващият вид мед, който добива, е като премести пчелите на акация, защото практикува подвижно пчеларство. От акацията пчелите събират почти прозрачен мед, който има много лек вкус и няма аромат. Прави мед и от липа. За разлика от акацията, липата е много по-тъмна с червеникаво-кехлибарен цвят, с много силен аромат. Добива мед и от слънчоглед.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
АГРА 2024

АГРА 2024

Между 20 и 24 февруари се проведе 31-вото издание на международното земеделско изложение АГРА, заедно с изложенията Винария и Фуудтех. Думите, определящи форума тази година, са партньорство и сдружение. Модернизирането и дигитализацията на селското стопанство и на производството като цяло, било то на вино или на храна, независимо какво мислим..

публикувано на 07.05.24 в 17:40

Етика на грижата, или докъде грижата е грижа?

В съвременната Етика на грижата се разграничават няколко аспекта, които обхващат отношението ни към себе си, децата, родителите и уязвимите членове на обществото. В интервю за предаването "Нашият ден" д-р Маргарита Габровска от Института по философия и социология към БАН обсъжда тези аспекти, подчертавайки разликите между грижа и услуга, както..

обновено на 07.05.24 в 13:23
Васил Велев и Антон Митов

Антон Митов представя: Васил Велев – автор на книгата "От Вида до Буда"

Васил Велев дълги години работи като журналист в британската компания за обществено радио и телевизия Би Би Си в Лондон. Освен това е и пътешественик, който е обиколил света. Въз основа на тези обиколки се появява книгата му с разкази "От Вида до Буда", която Антон Митов определя като електронно есеистични пътеписи. За едно дърво, което се ползва..

публикувано на 07.05.24 в 12:41

7 май – отбелязваме Деня на радиото и телевизията

7 май е Ден на радиото и телевизията, който се отбелязва в България и Русия.  На този ден през 1895 година руският физик Александър Попов демонстрира пред физическото дружество в Санкт Петербург създаден от него радиоприемник. Попов е смятан за един от бащите на радиото заедно с италианеца Гулиелмо Маркони. След 1945 година 7 май става..

обновено на 07.05.24 в 10:02