Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какви ще бъдат последиците от приетите промени в Закона за медиацията?

Снимка: cie.bg

Медиацията се разглежда като щадящ за гражданите инструмент за разрешаване на споровете, основан на принципа за доброволно и активно участие на страните във вземането на решения за изхода от конфликта, постигнато чрез взаимно съгласие. За разлика от решението, принудително наложено чрез авторитета на съдебната институция. По данни на Професионалната асоциация на медиаторите в България има над 50% успеваемост при разрешаването на спорове, преди да са навлезли в съдебна фаза. Статистиката показва, че при 35-40% от случаите страните със семейни спорове са се възползвали от медиация. А професията медиатор като че започва да се превръща в успешна професия.

Преди дни Народното събрание прие на второ четене Закона Закона за медиацията. Какви ще бъдат последиците от приетите в пленарна зала промени и каква е ролята на медиатора, когато липсва диалог?

Адв. Свилена Димитрова, член на УС на Професионалната асоциация на медиаторите в България, коментира в предаването "Законът и Темида":

Измененията

"Това е една сериозна стъпка за по-активното използване на медиацията от гражданите в рамките на съдебната система. Беше предвидено по редица дела медиацията да се провежда чрез задължително напътстване от съда към първа обща среща, а по група дела такова напътстване да бъде извършено след преценка на съда. Това е ново изменение – до този момент не е имало такава възможност. Сега в рамките на Плана за възстановяване и развитие ще бъде разработена на практика и платформата, въз основа на която тези медиации ще могат да се осъществят в цялата страна. Т.е. сега това се превръща в държавна политика и това е голяма стъпка."

Прогнози

"Задължителната медиация при конкретни спорове и конфликти за разтоварването на съда е една от огромните цели, които България си е поставила в рамките на Плана за възстановяване. Това ще допринесе и гражданите да бъдат по-подсигурени в начина, по който се развиват техните спорове и възможно за по-бързо достигане до решения. Медиацията е инструмент, който ще им отвори вратите и пътя към преговори, които те не са успели да постигнат предварително и извънсъдебно. Статистиките са насърчително в посока на това да имаме облекчаване на съдебната система и бързината на съдопроизводството. Предвижда се законът да влезе в сила от средата на 2024 г., за да могат да се извършат всички необходими подготвителни действия както нормативно, така и по места в районните съдилища – да се създаде организация на медиаторите, на съдебните координатори и на самите съдилища. Това е първата фаза на една много голяма съдебна реформа."

За това възможно ли е да бъдат напълно доволни и двете страни и за намирането на балансирано решение, изгодно и за двете страни; кой може да бъде съдебен медиатор; при какви казуси медиацията е най-успешна при решаването на семейни спорове; за промените в Гражданския процесуален кодекс за разноските по процедура за медиация; за свободно достъпните медиационни центрове; какво показва европейската практика за медиацията и какъв пример можем да вземем от европейския опит – чуйте целия разговор от звуковия файл.

Снимка – cie.bg и БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Тийноватор” учи младежите да реализират идеите си на практика

За ролята на менторството в образователния процес и какво е нужно на младия предприемач, за да намери правилна среда за реализация, в “Нашият ден“ темата коментират  Зорница Миткова , управляващ директор на менторската платформа "Тийноватор" и  Емил Стойновски , ментор. "На първо място, "Тийноватор" е една програма, която отваря хоризонтите на..

публикувано на 28.03.23 в 14:30

Ученици мерят сили в 8 спортни дисциплини

В какви спортни дисциплини могат да премерят сили децата в училищна възраст на тазгодишното издание на "Ученически игри 2023"? Какви са резултатите от Областния състезателен етап, който тече през месец март? "Ученическите игри 2023" се организират и провеждат от Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката и..

публикувано на 28.03.23 в 12:05
Протест срещу изграждането на кариера в Горнослав

Правомерно ли е изграждането на кариера за мрамор край село Горнослав?

Миналата седмица в Асеновград се проведе граждански протест под наслов “Заедно да защитим Добростанския рид от незаконна кариерна дейност“. Хората се обявиха против изграждането на кариера за добив на мрамор до село Горнослав и заявяват, че вече има други пострадали жители от област Пловдив, чиито живот, домове и поминък се рушат от взривовете,..

публикувано на 28.03.23 в 11:15

Националният военноисторически музей с втора книга от поредицата "Българските генерали 1878-1946“

В Националния военноисторически музей (НВИМ) в София  официално беше представена втората книга от поредицата "Българските генерали 1878–1946”, озаглавена "С дълг и отговорност”. Автори са проф. Тодор Петров и директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова. Книгата е първото по рода си изследване на произхода, образованието, реализацията, заслугите и..

публикувано на 27.03.23 в 11:25