Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Асенова: Не искаме ескалация на отношенията с РСМ, а само спазване на Договора за добросъседство

Райна Асенова
Снимка: стопкадър bloombergtv.bg

Проблемите в Република Северна Македония (РСМ) произтичат от Договора с България. Моето правителство не постигна съгласие по текста му, защото клопките бяха очевидни, противопоставихме се на вмъкването на израза "обща история". Това пише в профила си във Facebook бившият премиер на Република Северна Македония Никола Груевски. 

Повод за публикацията му е изказване на университетски преподавател по история в Скопие, според когото България и РСМ не трябва да честват съвместно Гоце Делчев.

"Винаги съм твърдял, че македонският въпрос може да бъде затворен само когато това е в интерес на Македония и македонския народ и само това ще донесе траен мир и стабилност на Балканите, противно на стремежите на някои съседи. И докато това се случи, той не само ще остане отворен, но ще предизвика много междудържавни проблеми, инциденти сред чувствително население и много други нежелани ситуации", заявява Груевски в социалната мрежа и продължава:

"Неслучайно, колкото и да ни се искаше, за да няма пречки по пътя към ЕС, дълго време ръководеното от мен правителство не постигна съгласие с Република България по текста на договора за приятелство, нито пък прие съвместните празненства, които искаха от нас още тогава".

Журналистът балканист Райна Асенова коментира пред БНР отношенията между България и РСМ:

“Споровете се решават чрез диалог и чрез договори, които трябва да се спазват стриктно. Ние имаме вече такъв договор за Приятелство и добросъседство с Република Северна Македония и наше основно искане е той да се спазва. След като от страна на РСМ това не се прави, не виждам защо трябва да се хвърлят подобни обвинения и да се смята, че само Северна Македония трябва да бъде печеливша от един такъв разговор.

Още повече, че многократно сме казвали, че не ние искаме да станем член на ЕС, а РСМ е тази, която иска да започнем преговори. Българската страна направи доста отстъпки, приемайки европейски план. Обикновено, когато трябва да се постигне някакво споразумение, и двете страни печелят по нещо и губят по нещо.

За да започнат преговори за присъединяване, македонската страна трябва да вкара българите в конституцията си като държавотворен народ. Това все още не е станало.

Това, което виждаме на македонската политическа сцена, е, че няма и особено желание за това от страна на управляващите, да не говорим за опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ и на “Левица“, които са категорично против.

За да стане факт това внасяне в конституцията на българите, е необходимо мнозинство от 2/3 в парламента, каквото до момента няма“. 

“Що се отнася до Гоце Делчев мисля, че посещението на нашия вътрешен министър – Демерджиев в Скопие успя да понижи страстите, които се бяха нажежели наистина до червено в последните дни. Македонската полиция ще охранява българите, които искат да отдадат почит на гроба на Гоце Делчев – от границата до самия гроб. Още от снощи районът около гроба на Гоце Делчев е блокиран и се изисква строга акредитация, човек трябва да даде основателни причини, за да мине в отцепения район“, посочва още Асенова.

Призивът на САЩ за помирение между България и РСМ…

“Това не е никаква изненада, още повече, че европейския план съвпада с американската позиция по въпроса, както и с нашата. Ние не искаме ескалация на отношенията, искаме само договорът да се спазва, правата на българите да се спазват, да няма език на омразата, но не сме свидетели на това.

Моментът е удобен за решението. Първо, защото геополитическата обстановка е такава, че е нежелателно да има обтегнати отношения и напрежение в още един район. Имам предвид войната в Украйна, а сега да има и на Балканите, където Русия има силни позиции, особено в Република Сръбска, ще е трудно. Другият кризисен район – Косово също би могъл да пламне лесно“, посочва Райна Асенова в ефира на “Нашият ден“ и допълва:

“Другото основание за решение на проблема сега е възможността да се стигне до предсрочни избори в РСМ и на власт да дойде ВМРО-ДПМНЕ, които са толкова против на внасянето на българите в конституцията, че нещата биха били много трудни. Според мен този проблем няма да бъде решен в близките 10-15 години, а може би и повече“.

Според нея “нашето предимство е, че Договорът за добросъседство е приет от ЕС и в момента РСМ преговаря не само с България, но и с Европейския съюз“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Семейно радио" с морски поздрав от Двореца навръх Илинден

С директно излъчване от Държавен културен институт Културен център "Двореца" в Балчик продължава българското турне на "Семейно радио" с изнесено студио от градове и села. В търсене на семейния дух и родовата памет в ежедневието и празничните мигове навръх Илинден ви срещаме с: директорката на най-посещавания туристически обект в България и домакин на..

публикувано на 20.07.24 в 15:40

Илиян Василев: Пеевски предлага Атлантизъм с висока степен на корупция

"Битката за бъдещето" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш дипломат, създател и водещ на предаването "Алтернативата" Чие бъдеще "Очевидно за бъдещето на децата ни, на внуците ни, а през това бъдеще, битката е за Европа и света. Всеки се бори за своята версия. Моделът, по който бяхме управлявани до този..

публикувано на 20.07.24 в 08:25

Росена Добрева: За толерантността и спасяването на българските евреи

16-годишната  Росена Добрева  от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели  Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът се организира от Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ. За човечността, толерантността и героизма на българите в спасяването на..

публикувано на 20.07.24 в 10:30
Рисунка на Дейв-Стивън Ерон

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж – разговор в "Нашият ден" с Ан-Мишел (14 г.), Дейв-Стивън(11 г.) и тяхната майка Пламена Ерон . Пламена е българка, която заминава за Париж, заради френския език, и остава там, защото създава семейство. Ан-Мишел свири на пиано от 5-годишна, а от миналата година свири на орган в..

публикувано на 19.07.24 в 12:57

Да изпратиш писмо до непознат

Всички, които се занимават професионално или като доброволци с хора в нужда, се натъкват на един неизменен факт – че наред с конкретните материални  потребности,  почти наравно с тях, а понякога и в по-голяма степен, изпъква необходимостта на човека да бъде познат, признат и обикнат. Забелязала го е и Катя Кутянова , доброволец и организатор на..

публикувано на 19.07.24 в 11:52