Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любиша Николовски: Гоце Делчев може да обедини двата народа

Гоце Делчев може да обедини двата народа, заяви пред БНР македонският журналист Любиша Николовски от вестник "Слободен Печат" /Скопие/ преди утрешното честване на 151 години от рождението на Гоце Делчев. 

Той изказа мнение, че честването на Гоце Делчев може да се случва заедно между РСМ и България. Все пак очаква утре да има провокации от двете страни, но смята, че македонската полиция ще се справи
Журналистът отбеляза заявката за голям брой българи, които ще отидат утре до гроба на Гоце Делчев:

"Провокациите към момента идват от българска страна, но това предизвиква реакцията на голям брой мекедонци, които искат да отидат на гроба на Гоце Делчев, за да защитят отбелязването на този важен ден". 

Той не очаква блокади и възпрепятстване на българи да отидат на честването. Според него полицията няма да позволи близък контакт на националисти от двете страни. 

В предаването "Хоризонт до обед" Николовски подчерта, че сега се използва език на омразата от двете страни. По думите му досега не е имало омраза и такъв тип говорене нито от едната, нито от другата страна. Това, което се случва сега, според него, е провокация, идваща от български политици. "От македонска страна няма нито един политик, който да използва език на омразата", смята той. 

Като причина за напрежението сега Николовски посочи изборите в двете държави. Интерес от това имат партиите, категоричен е той. Според него и българските, и македонските служби трябва да проверят кой стои зад провокациите и кой има интерес от тях - дали са вътрешни или външни групи, кой има интерес от това регионът да не е стабилен.

Любиша Николовски е категоричен, че няма омраза между двата народа, а това, което се прави с политически цели, е краткосрочно

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени