Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Земята изтръпва от кукерско хоро – помага ли този лек?

Снимка: Юлия Баховски

Звън на хлопки и чанове. Земята изтръпва от кукерско хоро. Чауши, старци, сурвакари или мечкари – с тези имена по Нова година или по Сирни заговезни едни познати чудаци излизат по българските селища.  

В търсене на плодородието и добротата, със страшните си маски и с тежките звънци, те прогонват всяка лоша мисъл и ни възвръщат към живота.

Страшните маски са и голяма ценност. Те крият своите истории. За една такава от село Завала, Брезнишко, разказва Цветимир Травица, чийто дом е бил обран именно заради ценните кукерски одежди:

“Разбили са къщата на село, една старинна къща. Там бяха оставени звънци и автентични костюми и аксесоари към тях“.

В очакване на плодородието, с мистериозни и страховити танци, кукерският звън ехти, за да посрещне на Земята новия живот и да прогони злите духове и сили.


А дали този лек помага?

Дали не е нужно сами да си помогнем, или пък да помогнем на човека до себе си? Въпросите остават…

Чуйте пълния репортаж в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Тийноватор” учи младежите да реализират идеите си на практика

За ролята на менторството в образователния процес и какво е нужно на младия предприемач, за да намери правилна среда за реализация, в “Нашият ден“ темата коментират  Зорница Миткова , управляващ директор на менторската платформа "Тийноватор" и  Емил Стойновски , ментор. "На първо място, "Тийноватор" е една програма, която отваря хоризонтите на..

публикувано на 28.03.23 в 14:30

Ученици мерят сили в 8 спортни дисциплини

В какви спортни дисциплини могат да премерят сили децата в училищна възраст на тазгодишното издание на "Ученически игри 2023"? Какви са резултатите от Областния състезателен етап, който тече през месец март? "Ученическите игри 2023" се организират и провеждат от Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката и..

публикувано на 28.03.23 в 12:05
Протест срещу изграждането на кариера в Горнослав

Правомерно ли е изграждането на кариера за мрамор край село Горнослав?

Миналата седмица в Асеновград се проведе граждански протест под наслов “Заедно да защитим Добростанския рид от незаконна кариерна дейност“. Хората се обявиха против изграждането на кариера за добив на мрамор до село Горнослав и заявяват, че вече има други пострадали жители от област Пловдив, чиито живот, домове и поминък се рушат от взривовете,..

публикувано на 28.03.23 в 11:15

Националният военноисторически музей с втора книга от поредицата "Българските генерали 1878-1946“

В Националния военноисторически музей (НВИМ) в София  официално беше представена втората книга от поредицата "Българските генерали 1878–1946”, озаглавена "С дълг и отговорност”. Автори са проф. Тодор Петров и директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова. Книгата е първото по рода си изследване на произхода, образованието, реализацията, заслугите и..

публикувано на 27.03.23 в 11:25