Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дзен списъци – литературни и житейски

Кое, което не е книга, може да събере текстове от Авъл Гелий, Сей Шонагон, Алфред Дьоблин, Хорхе Луис Борхес, Пиер дьо Бурдей, абат Брантом, Джон Ланчестър, поп Минчо Кънчев, Ролан Барт, Мартина Апостолова, Николай Колев и Стефан Иванов? Не нова "Видрица", а пърформансът "Списъци". 

Може да се види само този сезон и само четири пъти, освен на премиерата, тоест това е "бутиково представление за съзерцание и отмора". Идеята е на Николай Колев, режисурата – на Марион Дърова, драматургията – на Стефан Иванов, а звукът– на Александър Евтимов-Шаманчето. Участват: Мартина Апостолова и Николай Колев. Представлението е подкрепено от Министерство на културата.

Какво да очаквате от тези "Списъци", съставени от литературни парчета и житейски разкази на участниците? Както създателите на пърформанса го определят, това е "дзен представление" и "противоотрова срещу хаоса". Те приканват зрителите да се включат със свои списъци, които могат да бъдат прочетени по време на спектакъла, ако бъдат изпратени на mariond.box@gmail.com

Премиера на 5 февруари от 19.30 часа.

Чуйте Марион Дърова и Мартина Апостолова.

Снимка – Мартина Апостолова

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Моменти и настроения" на Велислава Гечева

В галерия "Стубел" се представя първата самостоятелна изложба на това място на художничката Велислава Гечева, едно от интересните имена в съвременното изкуство.  Изложбата има заглавие "Моменти и настроения", като в тези близо 20 голямоформатни платна се виждат ситуации и случки от ежедневието, но превърнати в ярка, мощна живописна енергия...

публикувано на 31.03.23 в 16:38

"Среща на поколенията в Царевград Търнов"

"Среща на поколенията в Царевград Търнов" има своето пето издание на международния майсторски клас за цигулка, виола и контрабас.  Сдружение "Силания", със съдействието на Община Велико Търново, организира майсторските класове с участието на проф. Йосиф Радионов – цигулка, виола, и Калоян Трифонов – контрабас. Корепетитори: Зорница Радионова и..

публикувано на 31.03.23 в 16:10

Най-високата точка – Вертекс в галерия "Ракурси"

Респектираща е творческата биография на един млад художник, един артист, който е преминал през галерии и международни форуми във Франция, Белгия, Германия, Канада и сега работи и живее повече в София. Галерия "Ракурси" представя самостоятелна изложба – живопис на Елица Баръмова-Барамо, със заглавие "Най-високата точка – Вертекс". Изложбата включва 21..

публикувано на 31.03.23 в 14:10

Осем дни театрален празник в Габрово

От 2 до 9 април Габрово е домакин на Международния фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл. Организатор е Драматичният театър "Рачо Стоянов". Фестивалът е създаден през 1998 година и се провежда всяка нечетна година. Досега той се наричаше Фестивал на комедийния спектакъл, но от това издание организаторите разширяват обхвата му с желанието..

публикувано на 31.03.23 в 13:35
Стефан Кисьов на премиерата на

Нов роман на Стефан Кисьов

Най-новата книга на Стефан Кисьов е "Житиеписецът".  Ето какво пише за нея Деян Енев: "Неочакваната истина за славянската азбука и живота на Константин Философ".  Романът излиза в Прага със знака на българската културно-просветна организация "Св. Кирил и Методий" там. Сюжетът е колкото разказ за живота на Константин Философ, толкова и за неговия..

публикувано на 31.03.23 в 13:10