Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Музика, звучала по времето на Стогодишната война

Снимка: Wikipedia

Екипът на предаването "Музика хисторика" обръща внимание на музиката по време на един от най-мащабните конфликти в европейското Средновековие – Стогодишната война между Англия и Франция. Наименувана от историците от по-късните векове по този начин, самата война всъщност продължава 116 години – между 1337 и 1453, и представлява поредица от няколко конфликта, разделени от периоди на примирие. Всичко започва със спора за френския трон между английския род Плантагенет и френската династия Валоа, като в началото на войната английските сили надделяват, докато на френския престол не се качва Шарл V през 1364 г. По време на управлението си монархът успява да възвърне голяма част от завладените от англичаните земи и да компенсира за загубите на предшествениците си.

Една от най-знаковите победи не само в Стогодишната война, но в цялата английска история е тази в битката при Аженкур на 25 октомври 1415 г., при която Хенри V изненадващо надвива по-многобройната френска армия. Неочакваната победа не само повдига духа на английските войници, но е началото на дълъг период на надмощие в Стогодишната война, което ще завърши с френската победа при Орлеан през 1429 г.

Освен подчертан прогрес във военните тактики и технологии, по време на конфликта се наблюдават и първите признаци на развитие на национална самоидентичност в двете страни, което след края на войната ще доведе до централизирано управление във Франция и Англия и оформянето на двете държави като световни сили. За сметка на това феодализмът постепенно отпада заедно с рицарството и неговия морален и поведенчески кодекс, включващ милосърдие, смелост, доблест, дълг към Господ и останалите християни, справедливост и защита на слабите и бедните.

Този вторник (7 февруари от 23 часа) в предаването "Музика хисторика" ви представяме част от музиката, звучала по време на този мащабен конфликт, чрез изпълнения на ансамбъл Musica Reservata и консорт "Бeншоа" на произведения от Гийом дьо Машо, Солаж, Форест, Йоханес Аланус, Лайънел Пауър, Гийом Дюфай и анонимни композитори.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дидона и Еней" от Пърсел в запис от Роял Албърт Хол

По случай Европейския ден на ранната музика, който от 2013 г. се отбелязва на 21 март, в предаването "Музика хисторика" представяме запис на операта "Дидона и Еней" от Хенри Пърсел, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. Постановката е от фестивала Би Би Си Промс в Лондон и в главните роли влизат мецосопраното Алис Кут – Дидона,..

публикувано на 21.03.23 в 08:40

70 години от откриването на Пловдивската опера

Пловдивската опера е един от водещите български театри. Този сезон тя отбелязва 70 години от създаването си. През 1953 г., шест години след формирането на Държавен симфоничен оркестър в града , на 20 март излиза постановлението за създаване на Държавен оперен театър в Пловдив . Прави се конкурс за солисти, певци и оркестранти. За..

публикувано на 20.03.23 в 11:20

"Евгений Онегин" в Брюксел – изчистен сценичен подход и великолепна музикална реализация

Кралският театър "Ла Моне" представи "Евгений Онегин" в поредица от 11 спектакъла през февруари. Начело на постановъчния екип бе Лоран Пейи, известен най-вече с постиженията си в по-лекия и комичен оперен жанр. Френският режисьор е познат на брюкселката публика с постановките на "Пепеляшка" на Масне, "Златното петле" на Римски-Корсаков и "Дон..

публикувано на 19.03.23 в 12:10

Триптихът на Пучини в нова сценична реализация

Последната голяма творба на Джакомо Пучини "Триптихът" намира свой нов прочит на миналогодишното издание на Залцбургския фестивал. "Разпънати между рая и ада и една безкрайна ситуация на чакане, която постоянно обещава изход – чистилището – трите едноактни пиеси изобразяват различни аспекти на съществуването, индивидуални съдби от един свят, който..

публикувано на 18.03.23 в 08:05

Детският радиохор кани пролетта с концерт

На 17 март от 19 часа в зала "България"  Детският хор на Българското национално радио с главен диригент Венеция Караманова ще изнесе традиционния си  Пролетен концерт . "Стараем се в пролетните концерти винаги да има традиция. Произведения, които се пеят от десетилетия в хора и нови пиеси, които са нашият музикален подарък." Това казва в..

публикувано на 17.03.23 в 11:25