Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Иван Пейчев: Проблемното поведение в училище е вик на всяко дете за внимание и грижа

Иван Пейчев
Снимка: Личен архив - ФБ

Новият "Наръчник на училищния психолог. Казуси, дейности, упражнения" е издание в помощ на училищния психолог с всичко необходимо за справяне с всекидневните предизвикателства. Наръчникът предлага методически насоки за извършване на оценка на индивидуалните потребности на ученици в риск, с хронични заболявания, със специални образователни потребности и с изявени дарби и очертава спецификите на оказване на допълнителна подкрепа за личностно развитие на тези групи ученици.

Наръчник на училищния психолог

"Това е първият наръчник, който се издава и включва всички задължения и отговорности на училищния психолог. Реално погледнато, той ще е много полезен да се структурира практиката. Въпреки че длъжността е две десетилетия в нашата система, не бих казал, че се разбира достатъчно добре от директорите на училища и от останалите педагогически специалисти."

Това казва в интервю за БНР Иван Пейчев, експерт в сферата на социалната и педагогическата психология в България.

Допълва, че е обединил усилия с още двама колеги, за да напишат наръчник, който да дава насоки как да се оценяват потребностите на децата и учениците. Както и какви са задълженията и отговорностите на училищните психолози през призмата на нормативната уредба, и начините за осъществяване на обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие и социални умения на учениците в образователната институция. Важно е как да да се работи и с родителите и каква е необходимата документация, която трябва да води училищният психолог.

Училищният психолог

"Мястото на психолога е да промотира психичното здраве на децата в училище. Неговото място, що се отнася до неговото взаимодействие с учителите, за да ги насочи кои специфики на детското развитие се отразяват на стиловете на учене. Да направи оценка на потребностите на детето, да види какви са неговите бариери и в това то да успява. Какви са неговите силни страни и да види как може да се използват“, посочва Иван Пейчев. 

В наръчника е отделено място на множество казуси, дейности, упражнения и тренинги за групова работа с ученици, свързани с превенция на насилието и преодоляване на проблемното поведение, кариерно развитие, развиване на социална и емоционална интелигентност и превенция на зависимостите.

Проблемно поведение

"Детето е проблемно, тогава когато то не е изградило връзка с никого. В момента се намираме в такава ситуация, в която родителите са твърде ангажирани с това да осигуряват препитание на семейството. Учителите в своята безпомощност не реагират на проблемното поведение с наказание“, посочва Пейчев.

И допълва, че проблемното поведение в училище е един вик на всяко дете за внимание и грижа. Детето има нужда да почувства, че е свързано с някого.

Агресията в училище 

"Няма ангажиране на цялото общество да се прави превенция, защото няма споделена отговорност и тази отговорност се прехвърля“, твърди училищният психолог.

В много училища липсват ясно разписани правила, които да се спазват. При липсата на единна система от правила, която да е общоучилищна, няма как после учениците да бъдат наказвани, защото не са били поставени необходимите граници.

Алтернатива на наказанието – връзката и доверието?

Според Пейчев, човешката връзка е много базисна. И реално погледнато, детето се учи от тези, на които има доверие. Учителският авторитет в днешна време не е нещо, което в днешно време се полога по принцип, а нещо, което трябва да се извоюва. За съжаление все още има липса на кадри в сферата на приобщаващото образование.

Чуйте повече в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Земеделските производители настояват да бъде спрян безмитният внос на селскостопански стоки от Украйна

Защо зърнопроизводителите отново протестират? Не е ли достатъчна помощта, която беше отпусната от ЕС за подкрепа на селскостопанските производители във връзка с войната в Украйна? По данни на  Националната асоциация на зърнопроизводителите в България  всяка година у нас се произвеждат около два милиона тона слънчоглед, а до момента са продадени не..

публикувано на 30.03.23 в 12:25

Семинар за дигитализацията и развитието на изкуствения интелект започва във Варна

В утрешния 31 март Катедра “Информатика“ при Икономическия университет – Варна организира научен семинар на тема “Дигитализация, големи данни, изкуствен интелект“. Началото на семинара е в 11:00 часа и ще се провежда в хибриден вариант. Събитието се провежда в рамките на проект “Дигитализация на икономиката в средата на големи данни“...

публикувано на 30.03.23 в 11:22

Диджей дуото Sugar DJs направи ремикс на една от най-обичаните песни на Innerglow (видео)

Innerglow и Sugar DJs ви канят в клуб Gramophone на диджей парти промо на новия ремикс на Start Over! Диджей дуото Sugar DJs направи ремикс на една от най-обичаните песни на Innerglow и на 31 март той ще излезе официално.  Песента е част от дебютния албум на Innerglow, който излиза в края на 2021 г. Вижте повече за събитието

публикувано на 30.03.23 в 09:07

Защо е важно да се прави редовен скрининг на детското зрение?

Всяко четвърто дете има проблем със зрението . Най-често се оказва, че е късогледо и има нужда от очила. Това показват първоначалните данни от кампанията за безплатни очни прегледи на ученици от 1-ви клас, която стартира през февруари 2023 г. Това е мащабно профилактично изследване на всички първокласници на територията на Столична община. До..

публикувано на 30.03.23 в 08:10
Преглед за рак на кожата

Какво трябва да знаем за онкологичните кожни заболявания?

Около 630 българи годишно се разболяват от меланом на кожата , а над 25% от тях умират заради късно поставяне на диагнозата.  Заболяването засяга най-често хората около 70-годишна възраст , но вече се среща в юношеска и в детска възраст.  "Злокачественият меланом е най-злокачественият тумор при човека . Той произхожда от пигментните клетки",..

публикувано на 29.03.23 в 16:20