Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За въздуха, който дишаме – атмосферно и ценностно

Снимка: БГНЕС

Продължаваме да търсим атмосферния, ценностен и емоционален въздух на страната ни с представителите на "Дишай, България“. След Девня, Димитровград и Русе говорим с активисти от Велико Търново (Роман Рачков), Павликени (Димитър Палов) и Пенчо Пандъков.

“Бих поставил замърсяването на въздуха някъде на трето, четвърто или пето място сред другите екологични проблеми на Търново. По-важните проблеми са свързани с лошата инфраструктура на града. Основният ни проблем с въздуха идва от битовото отопление с твърдо гориво“, казва в “Нашият ден“ Роман Рачков от Велико Търново.

“Това е един типичен български град през зимата, в който, когато загорят печките, нещата отиват отвъд всякакви възможни норми. Тук основният проблем е, че както всички хора и ние обикновено искаме да прехвърляме вината на другия. Хората изобщо не осъзнават, че са една от причините замърсяването на въздухът в града през зимата. В сравнение с други населени места в страната в нашия град въздухът е относително добър за дишане, не е като в Девня, Русе или в Димитровград, където има тецове на въглища и много по-големи промишлени замърсители."

Според него у нас липсва гражданско общество и затова има много причини – феодалните зависимости по места и липса на общи ценности.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

“Мисля, че гражданското общество е факт в Павликени. И в ситуацията в града в момента е и фактор. Точно това гражданско общество е нещото, което спря развитието, поне до момента, на намерението за изграждане на завод с огромна инсталация