Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ифра Нийман – английската следа в българската цигулкова школа

Ифра Нийман – големият английски цигулар, педагог и общественик е музикант, който повече от половин столетие запленява слушатели, колеги, приятели и студенти с харизматичното си присъствие в музикално-културния живот на Европа. Той е творец с изключителни познания в дълбините на музикалните пластове – исторически и стилистически, намерили ярко отражение в неповторимите му интерпретации.

Роден на 13 февруари 1923 г. в Сидон, Ливан, до 1932 г. живее в Тел Авив, след което се премества в Париж, за да учи в Парижката консерватория. Само на 14 години, през 1937 г., той става най-младият изпълнител, носител на "Premier Prix". След обучението си в Париж, Нийман заминава за Лондон, за да учи при Карл Флеш, а през 1939 г. се връща в Париж, където негов учител е Жак Тибо. Нацистката окупация на Франция го принуждава отново да емигрира в Лондон, където остава за постоянно. Там той се запознава с Майра Хес и Хауърд Фъргюсън, които полагат началото на кариерата му като концертиращ артист. Те го канят да стане част от тяхната поредица обедни концерти в Националната галерия, където Нийман изнася 15 концерта под тяхната егида.

В следващите години той музицира с някои от най-реномираните британски и европейски оркестри, а репертоарът му обхваща музикалните образци от барока до съвременността, като акцент представляват френските и немските композитори от XIX и XX век. Нийман се утвърждава и като активен популяризатор на творчеството на съвременните британски композитори, реализирайки редица премиери на техни творби. Като музикален общественик той е член на журито на някои от най-авторитетните конкурси за изпълнители, най-известен от които е конкурсът на името на Карл Флеш. Носител е на множество международни и британски награди, сред които е и Офицер на Ордена на Британската империя от 1983 г.

Повече от 45 години Ифра Нийман отдава всичките си сили на благородната мисия да предаде своите познания и опит на следващите генерации, не само като професор във The Guildhall School of Music and Drama в Лондон, но и като ръководител на многобройни майсторски класове по целия свят. Но най-важното за нас като българи е това, че от 1978 г., когато започва постоянното му творческо сътрудничество с Международния музикален фестивал "Варненско лято", Ифра Нийман става един от ревностните приятели на нашата страна и почитател на българската култура и изкуство, който в продължение на близо три десетилетия оставя ярък отпечатък в професионалното изграждане на поколения български музиканти, голяма част от които днес са изявени интерпретатори и педагози у нас и в Европа.

Всичко това е само част от личностния и творчески портрет на големия цигулар проф. Ифра Нийман, чиито 100 години от рождението и 20 години от края на земния път музикалният свят и българските му почитатели и последователи отбелязват през 2023 г. Ще го направим и ние в предаването "Студио музика" на 21 февруари, вторник, от 19.30 часа с паметни записи на негови изпълнения, не само на обичани от всички творби и творци, но и на музика, която със сигурност е малко позната на българския слушател, сътворена от композитори като Джон Айрлънд, Роберто Герхард, Грейс Мери Уилямс и други. А за личността на Ифра Нийман като музикант и преди всичко като преподавател и изключителен човек разговаряме с някои от неговите български възпитаници, при това от различни поколения. Събеседници в предаването по телефона от различни точки в Европа са представители на младата генерация, днес изявяваща се като артисти и преподаватели в лицето на Яна Бурова, Мирослав Бояджиев и Тодор Николаев, а в студиото своите спомени от общението си с проф. Ифра Нийман споделя един от доайените на българската цигулкова школа – проф. Ангел Станков.

В предаването звучи и уникален запис, съхраняван в звуковата памет на Златния фонд на радиото с гласа на самия проф. Ифра Нийман. В интервю за БНР той говори за своите виждания за начина на преподаване на цигулка и отношенията между преподавател и ученик. Разкрива и своето мнение за музикалните конкурси и участието на младите музиканти в тях.




По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05