Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Константинов: Украинците ще победят, защото имат воля за живот

Кои са носителите на наградите "Златен Шиши" за лоша и вредна журналистика през през 2022, които независимият сайт "КлинКлин" раздава за втора поредна година, както и войната в Украйна, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Калоян Константинов, главен редактор на "КлинКлин", посетил Буча, Ирпин и фронтовата линия в Украйна през пролетта на 2022 година.

Свикнахте ли с войната

"Да, свикнах. И самите украинци свикнаха. С всичко се свиква, но това е човешката психика – тя просто трябва да се нагажда. Това не значи, че са се примирили. Нито те, нито ние. И мисля, че всеки ден всеки от нас се бори поне малко с това, а украинците по много. Но Украйна ще победи, независимо кога. Дори Путин да срине всеки украински град и да превземе цялата страна – днес или утре, скоро след това, украинците ще победят. Защото те имат воля за живот и воля за борба. Руският народ я няма, Путин – също я няма."

"Златен Шиши"

"Златен Шиши е свързан с войната, защото половината от наградите са свързани именно с журналисти, които всъщност са предаватели на руската пропаганда или са спомогнали за това. Например материалът на "Труд" за пророчествата на Ванга, че войната ще се случи и даже пророкувала, че би трябвало да е приключила войната и не я нарича "война", а "специална операция", нарича украинците "нацисти". Което всъщност е същата риторика и даже лексика, каквато официалната руска пропаганда използва. Такива думи са вменени на Ванга. Да не говорим, че Ванга е инструмент на пропагандата в самата Русия за вменяване на опорните точки на руското правителство. И тя всеки месец, едва ли не, в различни издания дава нови такива пророчества, така поне твърдят авторите на тези материали, а според мен си ги измислят. Това е опасно, защото това не са същите издания от преди години, а хората им вярват. 

Но тези издания "Труд" и "24 часа" (другото "наградено" издание) смениха отдавна екипите и собствениците си. Сега на тях им плащат едни олигархични и правителствени кръгове, които са по-близко до руската гледна точка, отколкото до северноатлантическата и европейската. Ванга може и да е казала някога някакви верни неща, но това някой да повярва, че непрекъснато се откриват нейни пророчества и те пък са за войната в Украйна, това е безумно.

Или материалът на ПИК, че "ПП и ДБ искат гражданска война, подучени от мафията". Големият въпрос тук, на който изданието не отговаря, е коя е мафията у нас. Хората трябва да знаят, че мафията са онези, които забогатяха 90-те години с приватизации, членства в ДС, с връзки с Комунистическата партия от едно време. Тези същите забогатяха през последните 15-20 години от обществени поръчки и европейски фондове. Това са хората, които са мафията или олигарсите у нас. Имаме си Таки, Маки, Маджо, Божков... това са хора мафиоти и всеки го знае това. Бойко Борисов също е абсолютен мафиот. Колегата Георги Милков разказваше как в края на 90-те, пишел материал за Маджо. Маджо го извикал за право на отговор и Бойко Борисов е отворил вратата на офиса на Маджо. Е, какво да си мислим за Бойко Борисов, че е много честен ли? Или Ахмед Доган, агент на ДС, с очевидни връзки с Москва. Да видим накъде тези хора бутаха законите, инвестициите, икономиката у нас. Защо през последните 15 години българската енергетика беше 100% зависима от Русия."

За другите "наградени" с "Златен Шиши" и целия разговор, чуйте в звуковия файл.

Снимка –  "КлинКлин" 

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яна и Димитър Недялкови

Влез в обувките ми

Все повече съвременни изследвания казват, че обувките, които носим, имат решаващо значение за здравето на телата ни. Бързите масови производства на обувки казват, че можем да носим всичко, стига то да ни е по джоба. Занаятчийските производства на обувки казват, че е важно да запазим човешкото лице на всеки един занаят, следователно – човешките..

публикувано на 23.06.24 в 10:35

Рожденият ден на Църквата

На Петдесетница своя рожден ден чества и основаната от Христос Църква, защото тогава тя бива осветена от Св. Дух, Който остава завинаги в нея, за да я ръководи като продължителка на човешкото спасение. Св. Йоан Златоуст уподобява живота на море, което всички трябва да преплуваме, а ос­нованата от Бога Църква на кораб, който никога не потъва, защото..

публикувано на 23.06.24 в 09:20

Национализмът изживява възход, когато бизнес и граждани загубят представителност в управляващите

Защо у нас голяма част от политически партии и проекти с националистически уклон водят началото си от Варна, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Спас Спасов , кореспондент на "Дневник" във Варна. "Трите "В"-та, както станаха известни през последните седмици – "Воля", "Възраждане" и "Величие" – съвсем не очертават цялата тенденция...

публикувано на 22.06.24 в 08:50

Пъстър свят

Светът на Силвия Абрашева от Пловдив е пъстър и следователно пъстър е светът и на всички онези, които носят облеклата и ползват аксесоарите и предметите за бита, които Силвия шие в малкото си ателие в пловдивския квартал "Тракия". Освен шивач и дизайнер на кройките, Силвия е и дизайнер на десените, които отпечатва на бял плат. И всичко това..

публикувано на 21.06.24 в 17:15
Георги Ганев

Борисов и Пеевски не са евроатлантици – борят се за свят, обратен на върховенството на закона

Тази седмица се навършват 10 години от фалита на КТБ – Корпоративна търговска банка. Три години по-късно през 2017-а излезе книгата "Държавата КТБ" на разследващите журналисти Зорница Маркова, Росен Босев, Николай Стоянов и други колеги. Книгата бе част от проекта "КТБ: какво се случи?", чийто ръководител бе Георги Ганев , икономист, програмен..

публикувано на 21.06.24 в 16:30