Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите довериха на Манол Пейков близо 3 милиона лева

Снимка: Facebook/Manol Peykov

На 24 февруари бяха връчени наградите на "Свободен електрон" на Мрежата за гражданско действие BlueLink, които отличават водещи дигитални инициативи за опазване на природата, демокрацията и укрепването на ценностите на обединена Европа.

Голямата награда на публиката "Свободен електрон" спечели издателят Манол Пейков. За него са гласували 2618 души за организираните от него каузи в социалните мрежи. Те са:

• за закупуване на жизнено-необходими генератори за страдащите от руската агресия в Украйна;
• за изпращане на книги за българите в Украйна, които пристигат в Болград, откъдето се разпределят по всички населени места с българи;
• за изпращането на хуманитарна помощ на жертвите от земетресението в Сирия и Турция.

От февруари 2022 г. Манол Пейков е организирал над 25 кампании за събиране на средства за Украйна.

Специално за "Аларма" Манол Пейков даде интервю, в което каза:

"До момента (към 1 март 2023) са дарени 1 380 000 лв. само за закупуване на генератори, които изпращаме в Украйна.

Не са се уморили българите да помагат. Войната се нормализира в умовете на хората, на тези, които гледат войната отстрани, те  свикнаха с нея, така е устроен човек – не може постоянно да мисли за лошите неща. Стотиците хора които загиват в Украйна всеки ден, не попадат в новините.

И затова, когато започнах през ноември миналата година кампанията "Генератори за Украйна" толкова се изненадах, защото се затъркаля една снежна топка – за една седмица събрахме половин милион, а за два месеца събрахме почти 1 милион и половина лева. Това е нечувано, това е извън представите ми на какво е способен българинът. Тези пари са дарени от над 10000 българи, които са отделили от залъка си, от подаръците на децата си, за да дадат средства на непознати хора в Украйна. Доставяме с тирове до Одеса и до Киев, те минават по проверени пътища. Държа, когато хората даряват, да казват за какво точно дават парите си. Някои даряват анонимно, други дават и казват: "За каквото има най-голяма нужда". Над 470 генератори вече са доставени в Украйна.

Аз самият досега успях да стигна само до Одеса и до Болград. Няма да забравя колко тъмна беше Одеса когато пристигнахме – черна като Ада, хората които ни посрещнаха ни светеха с челници, има режим на тока.

Когато стана земетресението в Турция и Сирия трябваше да действаме много бързо. За две седмици събрахме почти 1 милион лева."

Какво научихме за себе си за тази една година война. Вие самият какво научихте?

"За тази една година разбрах, че е клише това, че българинът бил циничен, че си гледал само в своята паничка. Не е вярно това.

Хората ми имат доверие, защото виждат в мен заместител на неработещите институции. Проблемът не е в мнозинството, което е недоверчиво, а в самите институции, които са предизвикали това недоверие с години непрозрачност и корупция. За мен е магия, аз не мога да си обясня и до ден днешен това доверие, което получавам от хората.

Видя се, че може и по друг начин, че българите не сме кофти хора, които стоят на опашката на Европа. У нас има сила, енергия, съпричастие, любов, има желание за промяна, аз просто отпуших капачето съвсем леко и енергията, която я е имало, изведнъж избухна."

Към днешна дата с дарения и чрез доброволците на Манол Пейков вече са изпратени 110 специални палатки, които ще бъдат монтирани за нуждаещите се хора в Турция. Един тир с брашно вече е пристигнал в Северна Сирия, а през следващите дни се очаква още два тира с брашно и още четири камиона с дрехи да заминат в посока за Сирия.

До сега в Сирия са пристигнали общо 16 камиона, от които два са с детски и бебешки храни.

За пострадалите от земетресенията през февруари в Турция и в Сирия на Манол Пейков българите до момента са дарили близо 1 300 000 лв.

На 21 февруари се учреди фондация "Манол Пейков и приятели", която ще събира и обработва всички дарения (както за различните инициативи, свързани с Украйна, така и за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия).

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49