Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 5 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Котка върху горещ ламаринен покрив" от Тенеси Уилямс

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Заплашен ли е секторът на розопроизводството в България и какви са причините за това - разговор със земеделския производител Петър Симеонов от гр. Гурково, заместник председател на ПАРБ - Професионална асоциация на розопроизводителите в България, който преди три години започва сам да преработва продукцията си в малка козметична серия с розово и лавандулово масло.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Виолета Димитрова
• Среща с ученици от 112 ОУ "Стоян Заимов", които се интересуват от журналистическата професия и работата в радиото. Четем новини, подготвени от децата и говорим за правила в журналистиката.
• Репортаж от премиерата на книгата "Как да върнем пчеличките?" на автора и илюстратор Мая Бочева. Защо темата за опазването на пчелите е толкова важна за малки и големи, в какъв период Мая успява да реализира поредицата от три книги и какви са впечатленията на читатели.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
• Същността на Православието.
Всяко важно събитие и всяка победа се ознаменува според значението си с честване в определен ден. Така е и с първата неделя от Великия пост, тачена като Православна. Евангелското четиво за тази неделя ни разкрива как Спасителят повиква един от първите Си ученици. Първите Христови последователи не търсят слава, нито власт и богатство, а търсят само истината, която да ги освободи и спаси душите им. Много са днес хората, които търсят отдушник на човешките си страдания и неволи извън Православието, в появилите се множество лъжливи религиозни учения, понякога следва да се запитаме дали и ние от Църквата не сме виновни за това. Но примерът даден ни в евангелския текст с Натанаил може да ни послужи. Той пита: "Може ли от Назарет да излезе нещо добро?”. Филип не му доказва със сложни разсъждения Божествеността на Сина Божи, а само казва: "Дойда и виж!". Ето защо съвременните свещенослужители следва да разясняват Православната вяра и богослужение, да се стремят да превръщат своите пасоми в истински членове на Христовата Църква, приобщаващи се със светите Тайнир а не в статистическа величина колко голям е броя на православните в България. Заедно с иконом Николай Нешков ще се спрем на същността на Православието.
• Християнска поезия: стихотворението "От вас навеки взор обръща Бог…" от Димчо Дебелянов, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.10 до 9.30 часа
Концерт забавна музика

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Бойко Ламбовски
От мемоара до мемето, така можем да наречем предаването, замислено като дискусия, посветена на разнообразните интерпретации на обществената памет. Много хора пишат спомени или се ровят в архивите и създават съответните произведения, касаещи важни исторически събития или фигури. Други хора не са съгласни с разказаното, опровергават го или направо гневно го атакуват. А днес вече е достатъчно да пуснеш в социалните мрежи т. нар "меме", за да се задейства понякога този мимолетен и често ироничен знак като трансформатор на общественото настроение.
Разговаряме с автора на противоречиви книги като "Третият разстрел" – писателят Марин Георгиев, току-що издал мемоарните записки "Камъчета под езика", с д-р Петър Айолов, гл. асистент във ФЖМК, автор на книгата "Производство на несъгласие" - за информацията по време на интернет бума, и за днешните измерения на знаците на паметта; и с д-р Азис Таш, преподавател в НБУ и  Университета "Сабанджъ" – Истанбул, за паметта на Ахмед Хилми – Филибелията, за когото той пише книга, или – за съратника на Таш – Хюсеин Мевсим, работил върху образите и паметта за тях на фигури като Богдан Филов, Атанас Далчев, Никола Фурнаджиев, Чудомир и др.  

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на песните на Даниела Рачева и разговор за преподавателската ѝ дейност.
Разговор с Николай Гурбанов и Данка Цветкова за хор "Боряна" и първия им самостоятелен албум.
Отбелязване на житейския юбилей на сливенския гайдар и певец Добри Селиминовски.
Представяне на творческия проект "Нови корени" на хор "Големите български гласове" и френски музиканти. Разговор с Илия Михайлов и саксофониста Кристоф Моньо (Christophe Monniot).

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика
"Хоум офис"

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водеща: Цветана Тончева
Избрано от архива – Михаил Ангелов
На 19 февруари 2017 диригентът Михаил Ангелов навърши 85. На 18 юли същата година напусна този свят. На 5 март 2023 в "Неделен следобед" припомняме разговор с проф. Павел Герджиков, излъчен за първи път през 2012, по повод юбилейния 80-и рожден ден на един от най-талантливите български диригенти, една от най-големите личности на българската музикална култура. Тогава (в началото на 2012 г.) предаването беше празнично, като сърдечен поздрав за рожден ден, затова рубриката звучи жизнерадостно и бляскаво – като характера и изкуството на Михаил Ангелов.
  Записът е част от серията, която ще излъчваме в следващите месеци в памет на българския оперен артист, педагог и режисьор проф. Павел Герджиков, който напусна този свят на 22 януари. В продължение на около десетилетие той беше събеседник в рубриката "Срещи, гласове, съдби", посветена на българския оперен театър.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Соната в до-диез минор" от Вичо Балабанов

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване - Избрано
водещ: Магдалена Гигова
-  Биляна Траянова за древните християнски църкви в Етиопия и мистичните чудеса, които се случват там. Както и за племето  мурси, в което жените уголемяват долните си устни с глинени панички.
- Светослав Марков и Теодор Борисов за българската гора в Израел – близо 50 000 дървета, посветени на спасяването на нашите евреи
- Светлана Дичева да необичайните финансови правила в Буенос Айрес и за забележителностите в аржентинската столица
- Магдалена Гигова – слонско СПА в най-малкия индийски щат Гоа
- Директорът на Националния туристически борд на Алжир, г-жа Найма Хаджам за възможностите за туризъм, сафаритата в пустинята,  римските руини и седемте природни и културни обекта, вписани в съкровищницата на ЮНЕСКО.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
"Усмивки от старите радиоленти" – разказвачът Ясен Антов

от 20.00 до 21.00 часа
Фотофабрика
водещ: Eми Барух
Станка Цонкова-Уша е явление в българската съвременна фотография. Престижни са наградите получени от нейните изяви в България и в чужбина. Тя има над 35 годишен опит в изследване на фотографския език като съвременна визуална медия. Заедно с Вера Млечевска - възпитаник на Националната художествена академия в София и на университета Констфак в Стокхолм и куратор на изложбата "Вълна отнесе стъпка в пясъка” тя разказва за естетиката на японската култура и за вдъхновението от нейните ярки представители.
В предаването разказваме за изложбите: "Следи от топлина" на Петра Марино, "Завръщане в нощта на Бродуей" на Стоян Йоргов - Теката и "Житейски истории” на Антон Даскалов и Елена Ангелова.
Гостува Стефан Папукчиев – директор на Музея на фотографията в Казанлък.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
водещи: Димитрина Кюркчиева и Кристиян Бояджиев
Изпълнения на дует Питър енд Гордън; Орлин Горанов, Бейбифейс, Ранди Нюмън, "Сленг", "Карпентърс", "Бийтълс", "Крийм"

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Ивета Грънчарова
Записи на легендарния румънски пианист Дину Липати.
В неделната вечер си спомняме за Дину Липати, роден през 1917 година в Букурещ, отишъл си от този свят само на 33… Наричат го поет на пианото, най-великият романтик в клавирното изкуство на ХХ век.
От последния му концерт в Безансон през 1950 избираме музика от Бах и Шопен. Същата година Дину Липати гостува на фестивала в Люцерн, където свирят в партньорство с тамошния оркестър и маестро Караян клавирен концерт № 21 от Моцарт. Избираме и студиен запис, продуциран от EMI през 1947 година на ла минорния концерт на Едвард Григ.
Дину Липати е солист на Лондонската филхармония начело с Алчео Галиера.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 5 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • The Nightwatch представят новия си сингъл "Без път в мрака", който е първа продукция на български език на групата. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера - Harpazo: The Crucible. от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 04.10.24 в 15:39

Петък, 4 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 24 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Николета Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 03.10.24 в 08:35

Четвъртък, 3 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 23 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам завършват епизодите", посветени на Кийт Джарет с..

публикувано на 02.10.24 в 08:15

Сряда, 2 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 22 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите в "Музиката, която обичам", са политематични. Началото е с предпоследната част от..

публикувано на 01.10.24 в 15:46

Вторник, 1 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 21 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са както обикновено, посветени на нашите "кръстници" – в случая, майстора на..

публикувано на 30.09.24 в 08:20