Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Метрополитън отваря архивите си: "Макбет" на Верди

Мартина Аройо и Шерил Милнс
Снимка: metopera.org

Присъединете се към нас в събота (5 март) от 20 часа, когато ще се върнем 50 години назад във времето към излъчен на живо спектакъл в Ню Йорк от края на недалечния ХХ век – 3 февруари 1973 г. Този път сезонът на съботните матинета на Метрополитън опера продължава със съкровище от архивите – операта "Макбет" на Джузепе Верди с участието на легендарни звезди на нюйоркския оперен театър: баритона Шерил Милнс и сопраното Мартина Арройо. Милнс пее главната роля на амбициозния шотландски воин срещу Арройо в ролята на безмилостната му лейди. Към тях се присъединяват басът Руджеро Раймонди в ролята на злополучния Банко и Франческо Талявини в ролята на Макдъф. Маестро Франческо Молинари-Прадели дирижира оркестъра и хора на Метрополитън опера.


Изпълнителски състав:
• Шерил Милнс (баритон) – Макбет, пълководец
• Мартина Аройо (сопран) – Лейди Макбет, съпруга на Макбет
• Руджеро Раймонди (бас) – Банко, пълководец
• Франко Талявини (тенор) – Макдъф, шотландски благородник
• Род Макуъртър (тенор) – Малкълм, син на Дънкан
• Карлота Ордаши (мецосопран) – придворна дама на Лейди Макбет
• Едмънд Карлсруд (бас) – Доктор
• Глен Бейтър(бас) – Слуга на Макбет
• Ричард Бест (бас) – Наемен убиец
• Ръсел Кристофър (басбаритон) – Войник
Хор и оркестър на Метрополитън опера
Диригент – Франческо Молинари-Прадели
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ярки оперни гласове – 105 години от рождението на Биргит Нилсон

Самороден талант, с огромен гласов потенциал и изключително актьорско присъствие на сцената, Биргит Нилсон ярко изпъква сред водещите сопрани на 20-ото столетие. Най-известна остава с превъплъщенията си в оперите на Рихард Вагнер и Рихард Щраус. Търсен изпълнител е в кантатно-ораториални творби. Оставя прекрасни записи и в камерния репертоар с песни..

публикувано на 10.06.23 в 08:45

Четвърти международен клавирен конкурс "Клависимо"

Своето начало конкурса "Клависимо" поставя като първият национален виртуален конкурс за млади изпълнители на клавирни творби, а няколко години по-късно форумът вече е международен. "Основател и главен двигател на конкурса е Мария Въжарова. Това е един невероятен човек, който има своя явна кауза, а тя е да дава възможност на младите пианисти да се..

публикувано на 09.06.23 в 17:47

"Оберон", романтична опера от Карл фон Вебер в три действия, девет картини, с говорни диалози

Либрето : Джеймс Робинс Планше, по едноименната поема на Карл Виланд Първо изпълнение : 12 април 1826 г., Лондон Първо изпълнение в България : 1936 г., София Действащи лица: • Оберон, цар на елфите – тенор • Титания, негова жена – без пеене • Пук, прислужник на царя – мецосопран • Хюон, рицар от Бордо – тенор • Шеразмин,..

публикувано на 09.06.23 в 16:55
Светлин Русев

Радиосимфониците в партньоство с виртуоза Светлин Русев в заключителния концерт за сезон 2022/23

Финалният концерт за сезон 2022/23 година на Симфоничния оркестър на Националното радио под ръководството на главния диригент Марк Кадин предлага интересна и атрактивна програма на своята публика на 9 юни от 19.00 часа в столичната зала "България". Началото на концерта поставят Танци из балета "Тривърхата шапка" на испанския композитор Мануел..

публикувано на 09.06.23 в 08:00

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юни 2023

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 07.06.23 в 16:22